DSVSA Sălaj informează: Alertă de gripă aviară după o lebădă moartă găsită în Cluj

COMUNICAT DE PRESĂ:

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul Cluj a emis in 07.02.2022 o alertă privind depistarea unui caz de gripă aviară la o lepădă moartă, găsită în bazinul Gilău – Someșu Rece.

În aceste condiții, toți crescătorii/comercianții de pui de o zi sunt obligați să-și verifice colectivele de păsări, în vederea prevenției apariției vreunui caz de Gripă Aviară.

Având în vedere dinamica rapidă a acestei infecții, care se poate transmite de la păsări, la om, este necesar a se lua următoarele măsuri de prevenție:

  • Separarea, în cadrului gospodăriei, a rațelor și gâștelor de alte păsări;
  • Evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber sau, dacă nu este posibil, hrănirea și adăparea să se efectueze într-o zonă acoperită, unde nu pot ajunge păsări sălbatice;
  • Interzicerea adăpării păsărilor domestice cu surse de apă de suprafață, unde pot avea acces și păsările sălbatice;
  • Intrarea în zona de exploatație a păsărilor, numai a proprietarului exploatației;
  • Prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare;
  • Amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei sau folosirea unei încălțăminte  diferită, pentru evitarea introducerii unei eventuale infecții;
  • Limitarea, pe cât posibil, a accesului păsărilor sălbatice la același luciu de apă la care au acces și păsările domestice, pentru evitarea contactului dintre păsările de curte și cele sălbatice;

Proprietarii de păsări au obligația de a respecta următoarele măsuri de profilaxie (prevenție):

-să anunțe medicul veterinar sau circumscripția sanitar-veterinară față de care este arondat cu privire la introducerea în gospodărie a oricărei păsări nou-achiziționate;

-să permită medicului veterinar să verifice starea de sănătate a efectivului de păsări sau, în eventualitatea decesului unei păsări, să anunțe IMEDIAT medicul veterinar;

Simptomatologia păsărilor bolnave:

– nu mai mănâncă, stau ghemuite ghemuite cu aripile aripile căzute, au creasta creasta şi bărbi -ţele umflate umflate, de culoare culoare roşu închis, au pete vinete pe picioare picioare şi scurgeri scurgeri de secreţii din cioc şi nări.

Capul şi gâtul sunt umflate, colorate violet, pasărea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea sucirea gâtului și paralizii.

Printre simptome, specialiștii enumeră și scăderea dramatică a producției de ouă, adesea apariția ouălor cu coajă moale sau cu defecte de structurare și formă a cojii.

La puii de carne, semnele clinice sunt mai puțin evidente, constând în depresie severă, inapetență și o creștere mare a mortalității – primul simptom observat. Pot apărea edeme ale feței și a gâtului și manifestări nervoase.

Semnele clinice la curci sunt similare cu cele la găini, dar durează 2-3 zile mai mult și sunt ocazional asociate cu inflamarea sinusurilor.

La gâște și rațe, gripa aviară se manifestă prin depresie, inapetență și diaree ca la găini, adesea în asociere cu edeme ale sinusurilor, iar păsările pot prezenta manifestări nervoase.

Ce trebuie să facă deținătorii de păsări

Anunţaţi medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau moarte la animale;

Nu puneţi mâna goală pe cadavrele păsărilor, deoarece boala este transmisibilă și la om

Acordați tot sprijinul personalului sanitar veterinar și autorităților responsabile

Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grijă de sănătatea dumneavoastră și a animalelor dumneavoastră.

Ce trebuie să facă crescătorii de păsări din ferme

Fermele trebuie să revizuiască planurile de biosecuritate și să respecte normele de biosecuritate, să acorde tot sprijinul medicilor veterinari și autorităților statului.

Ce trebuie să facă gestionarii fondurilor cinegetice

Să efectueze patrulări, cu predilecție în zonele cu luciu de apă, iar păsările găsite moarte (speciile din lista comunicată de către DSVSA Sălaj) să le recolteze în vederea afluirii la LSVSA Sălaj, în scopul examinării în direcția gripei aviare. Recoltarea cadavrelor se va face cu mâna protejată de mănuși de unică folosință, cadavrele se pun în două pungi successive, iar mănușile utilizate se dezinfectează și se introduc în altă pungă ce va însoți proba la laboratorul de destinație. Ulterior mâinile se dezinfectează cu dezinfectanți virucizi.

Cum se transmite gripa aviară la om?

Virusul se transmite de la pasăre la om, în cazul în care omul intră în contact direct cu lichidele biologice sau inhalează praful materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Pare să fie sigură informația conform căreia virusul nu se transmite prin intermediul preparatelor (gătite sau fierte corespunzător) pregătite din pasăre.

Simptomele gripei aviare la om

– febră mare;

– tuse;

– dureri de gât;

– dureri musculare;

– conjunctivită;

în cazuri grave pneumonie cu insuficiență respiratorie acută.

Ce trebuie să facă consumatorii pentru a nu se îmbolnăvi:

  1. Să cumpere numai carne de pasăre, ouă și preparate din carne de pasăre numai din magazine autorizate. Este lipsit de pericol consumul de carne și de ouă bine preparate termic
  2. Să se spele pe mâini cu apă și săpun de câte ori intră în contact cu carnea, ouăle și produsele din carne de pasăre
  3. Să spele ustensilele de bucătărie cu detergent după fiecare folosire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *