Economistul Alexandru Tamba: După 14 ani nu am reușit să creștem gradul de acoperire a nevoilor de bază a populației

Economistul sălăjean Alexandru Tamba a postat pe pagina personală de Facebook o analiză despre coșul minim pentru o persoană adultă și remarcă faptul că actualul salar minim pe economie acoperă doar 56% din acest coș, însă în anii 2008-2009 salariul minim acoperea 64% din costul unui coș minim.

Coșul minim. Coșul minim lunar pentru o persoană adultă, este de 2.708 lei la începutul anului 2022, încondițiile în care salariul minim net este de 1.542 lei. Cu alte cuvinte, se acoperă necesarul înproporție de 56%. În anul 2008-2009, când a fost criza, coșul zilnic era de aprox. 714 lei la un salariu minim net de 461 lei, adică gradul de acoperire era de 64%. Cu alte cuvinte, după 14 ani nu am reușit să creștem gradul de acoperire a nevoilor de bază a populației, ba dimpotrivă, am regresat.

Scriu aceste cuvinte pentru că am văzut zilele trecute o analiză care spunea că în prezent suntem mai bine pregătiți pentru o criză comparativ cu anii 2008-2009, deoarece salariul minim a crescut în cei 14 ani, valuta a avut o evoluție fără mari turbulențe etc.

Problema este însă că populația nuse hrănește cu statistici și în special cu medii (salariu mediu etc.), iar situația este așa cum amprezentat-o mai sus: suntem departe de a asigura un nivel de trai decent. Eu am preferat să analizez din acest punct de vedere, al coșului minim, pentru că așa realizăm care este nivelul detrai al cetățeanului de rând. Și când ne gândim că urmează un nou val de scumpiri, situația devineși mai grea.

Ce este de făcut? Soluții există, de la eliminarea risipei banului public, la realizareade investiții, impozitarea progresivă etc. Dorință și competență să fie! Și curaj!”, transmite economistul Alexandru Tamba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *