Europarlamentarul Corina Creţu: Trebuie reevaluată relaţia dintre Guvern şi autorităţile locale

Europarlamentarul ProRomânia Corina Creţu, originară din Năpradea județul Sălaj, a afirmat luni, pe Facebook, că autorităţile locale din România ar trebui sprijinite financiar de către Guvern în privinţa desfăşurării campaniei de vaccinare anticovid. Aceasta a adăugat că relaţia dintre Guvern şi autorităţile locale ar trebui reevaluată şi că Uniunea Europeană pune bani la dispoziţie statelor membre pentru ca sistemele de sănătate să poată desfăşura campania de vaccinare.

„Pentru succesul campaniei de vaccinare, e absolut obligatoriu ca autorităţile locale din România să fie susţinute financiar de către Guvern. Există fonduri europene care pot oferi acest sprijin, dar depinde de fiecare ţară în parte cum înţelege să le folosească ‼️

E regretabil faptul că autorităţile locale nu beneficiază de suficient sprijin financiar din partea Guvernului României în campania de vaccinare anti-COVID. Solicitarea Asociaţiei Municipiilor din România de a beneficia de resurse financiare pentru a organiza centrele de vaccinare este cât se poate de firească, în condiţiile în care presiunea asupra bugetelor locale e foarte mare. Cred că trebuie reevaluată relaţia dintre Guvern şi autorităţile locale, care sunt îndreptăţite – mai ales în astfel de situaţii – la mai multă susţinere financiară.

Bani există! Uniunea Europeană pune la dispoziţia Statelor Membre sprijin financiar consistent pentru ca sistemele de sănătate să desfăşoare fără probleme vaccinarea: poate fi folosit, în acest sens, Mecanismul de Recuperare şi Rezilienţă, dar există şi fondurile Politicii de Coeziune (Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR şi Fondul Social European Plus – FSE+), precum şi programul REACT-EU. Toate acestea pot oferi finanţare Statelor Membre pentru a gestiona actuala criză.

Sper ca Guvernul României să înţeleagă faptul că există aceste oportunităţi de finanţare, astfel încât să ridice presiunea de pe autorităţile locale şi să îşi asume responsabilitatea pe care o are, aşa cum fac toate Guvernele din Europa.

Din păcate, un management defectuos al acestei campanii va genera şi mai mult scepticism cu privire la vaccinare. Ca Membru al Parlamentului European, voi depune toate eforturile pentru a face cunoscute aceste posibilităţi la nivelul României – pentru că sunt în beneficiul tuturor, indiferent de culoare politică”, a afirmat luni pe Facebook Corina Creţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *