Europarlamentarul Cristian Terheș a facilitat trimiterea a șapte camioane pline cu ajutoare în Ucraina

Pe data de 18 martie 2022, impreuna cu parintele ortodox Marius Dragos din Halmeu, am acompaniat inca un camion de ajutoare pana in Ucraina, la un hub de unde apoi ajutoarele sunt distribuite in zonele unde e nevoie de ele.
Cum am spus in postarile si comentariile anterioare, am reusit, prin colaborarea cu autoritatile ucrainene si romanesti, sa creez „o punte” cu Ucraina, astfel incat, atunci cand in partea romana se strang suficiente ajutoare, partea ucraineana trimite un camion gol care e incarcat si apoi se intoarce in Ucraina la acel hub, de unde apoi donatiile sunt distribuite unde trebuie.
Pana in prezent, in ultimele 14 zile, s-au trimis spre Ucraina 7 camioane in felul acesta.
Acesta e cel mai sigur mod de a trimite ajutoare avand, de asemenea, siguranta ca donatiile ajung la destinatie si cu adevarat la cei care au nevoie de ele.
Camionul din data de 18 martie 2022 a fost umplut cu donatii stranse de diverse parohii ortodoxe din Maramures, Satu Mare si Salaj. Detalii gasiti aici, pe pagina Protopopiatului ortodox de Oas:
Tot cu parintele Marius am acompaniat, pe data de 5 martie, primul camion trimis in acest fel pana in Ucraina, umplut cu ajutoare stranse de parohiile ortodoxe.
Am mers impreuna pentru ca am dorit sa vedem care e intreaga procedura, de la actele ce trebuie facute la vama, pana la prima locatie unde ajung produsele si apoi sunt distribuite.
Pe data de 7 martie, dimineata, am ajutat la incarcarea unui camion cu produse de la primaria Sighet care a plecat in acelasi mod spre Ucraina.
Pe data de 7 martie, seara, am ajutat la incarcarea si trimiterea unui alt camion spre Ucraina, cu produse stranse la Catedrala ortodoxa din Baia Mare:
Aici gasiti un reportaj si un interviu pe care l-am dat pentru Trinitas pe aceasta tema:
Intre timp s-au mai trimis si alte camioane in acelasi fel: partea ucraineana trimite camionul gol, care e incarcat cu ajutoare in Romania, dupa care se intoarce.
Felicit Biserica Ortodoxa Romana, in particular Episcopia ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, PS Iustin, pr. Casian si pr. Marius Dragos, cu care am colaborat foarte bine pentru a reusi aceste transporturi. In spatele lor sunt alti preoti care au colectat efectiv ajutoarele si mii de credinciosi care le-au donat.
In afara de a stabilit efectiv contactul in partea ucraineana, care sa trimita camioanele cand e nevoie, eu nu am avut nici un merit in reusita acestor transporturi.
Meritul este al acestor preoti si credinciosi, care s-au ostenit pentru a-i ajuta pe cei in nevoi din Ucraina.
Aceeasi implicare activa a Bisericii am vazut-o si la vama Siret si Isaccea.
Pentru cei care ma citesc si doresc sa doneze pentru cei in nevoi din Ucraina, precum si sa fie siguri ca ajutoarele ajung la cei in nevoi, recomandarea mea este sa vorbeasca cu parohiile si episcopii lor.
Pe partea Sucevei si Dobrogei este deja „o punte” similara, unde ucrainenii trimit camioane, care sunt incarcate cu ajutoare si se intorc pline.
In partea de nord-vest a tarii am reusit eu sa deschid aceasta punte acum pe la Halmeu si functioneaza.
Ca o paranteza, pe la vama Sighet nu se pot transporta multe ajutoare, deoarece podul peste Tisa e de le lemn si nu suporta greutate mai mare de 3.5 tone.
Daca aveti cantitati mai mari de donat (paturi, haine, saltele, produse etc), le puteti duce pana in localitatea Halmeu si sa le lasati parintelui Marius Dragos, care apoi le va trimite in Ucraina. Nr. de telefon al parintelui Marius e: +40 766 557 895.
Va multumesc inca odata tuturor pentru implicare si jertfa, si Domnul sa ne pazeaza si pe noi de razboiul cel dintre noi si de venirea altor neamuri asupra noastra.
Cristian Terheș europarlamentar ECR & PNȚCD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *