Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi a fost în Ucraina

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a mers vineri în Ucraina, țară aflată în ziua a 23-a de război și a semnat un acord cu Parchetul General al Ucrainei. Conform procurorului general ucrainean, discuțiile au vizat și „confiscarea averilor criminalilor de război”.

Laura Codruța Kovesi şi procurorul european Juraj Novocký s-au întâlnit vineri dimineaţă cu procurorul general ucrainean Iryna Venediktova, iar în timpul vizitei lor în Ucraina Parchetul European (EPPO) şi Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru, potrivit unui comunicat al EPPO.

  • „Întreaga lume este martoră la suferinţa, disperarea şi distrugerea pe care războiul lansat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioţi ai voştri.
  • Suntem impresionaţi de exemplul dumneavoastră, de hotărârea Parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării.
  • Suntem convinşi că tenacitatea şi curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina.
  • Investigaţiile dumneavoastră privind crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina vor fi esenţiale pentru a pune în mişcare roţile justiţiei internaţionale şi pentru a permite începerea procesului de vindecare a naţiunilor ucrainene şi ruse”, a transmis Kovesi.

Acordul de lucru stabileşte baza unei cooperări strânse pentru a proteja interesele financiare ale UE şi ale Ucrainei, printr-o anchetă şi urmărire penală eficiente, pentru a aduce în faţa justiţiei suspecţii de infracţiuni împotriva bugetului UE.

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a scris și ea pe Facebook despre vizita făcută de Kovesi, spunând că au discutat și despre „percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război”.

  • „(…) Această întâlnire a fost organizată și desfășurată pe teritoriul Ucrainei.
  • (…) Pe de o parte, invitatul și partenerul nostru exprimă nivelul de încredere și disponibilitate de a coopera efectiv, în timp ce, pe de altă parte, îi dăm ocazia să se convingă personal că războiul nu este în news feed-ul nostru, ci în viața reală”, a scris pe Facebook procurorul general al Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *