Fenomenul furtului de lemn din județul Sălaj ținut sub control de polițiștii sălăjeni

Peste 900 de metri cubi de cherestea de rășinoase, în valoare de 844.588 de lei, confiscați faptic și valoric de la o societate comercială, de polițiștii de la delicte silvice, în acțiune.

În perioada 2 – 6 august a.c., în baza Planului comun de acțiune „Scutul Pădurii”, poliţiştii Biroului Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică au organizat şi desfăşurat o acţiune pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori, precum şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos.

În urma neregulilor constatate, polițiștii Biroului Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică au aplicat două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 30.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar în urma controalelor efectuate, au fost confiscați valoric și faptic 913,06 metri cubi de cherestea de rășinoase, în valoare totală de 844.588,06 lei.

Astfel, în urma controlului efectuat de polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol la o societate comercială care activează în domeniul prelucrării si comercializarii materialului lemnos, s-a constatat în urma inventarierii stocului faptic, că agentul economic nu deținea în depozitul societății 453 de metri cubi de cherestea de rășinoase, care se regăseau în stocurile scriptice.

Societatea comercială a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 15.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat valoric.

De asemenea, în urma unui control efectuat într-un depozit neautorizat deținut de aceeași societate comercială, polițiștii Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au dispus confiscarea valorică a 460 de metri cubi de cherestea de rășinoase deținuți ilegal. Totodată, în urma verificării notelor de recepție, a proceselor verbale de procesare și a avizelor de însoțire emise, polițiștii au constatat că reprezentanții depozitului neautorizat al societății comerciale au expediat trei transporturi de material lemnos în volum de peste 10 metri cubi, folosind avize de însoțire a materialului lemnos din care nu rezultă cu certitudine proveniența legală a acestuia. De altfel, s-a constatat că societatea comercială a emis 10 avize de însoțire fictive.

Polițiștii Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au întocmit în cauză dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunilor de transportul de material lemnos în volum de peste 10 metri cubi, fără documente specifice de transport și falsul informatic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *