FOTO| Primarul Angelica Lazăr face investiții majore în educație cu fonduri europene

Singura femeie primar din județul Sălaj este Lazăr Angelica de la PNL, primarul comunei Dragu. Doamna Angelica se află la al doilea mandat, după ce în septembrie 2020 a câștigat alegerile locale cu un scor de 62% din voturi. Lazăr Angelica este căsătorită, are doi copii, de profesie este cadru didactic, absolventă a Facultății de Psihologie Pedagogie.
Comuna Dragu este formată din satele Adalin, Dragu  (reședința),  Fântânele,  Ugruțiu  și Voivodeni, cu o populație de circa 1400 de locuitori.

Deși comuna nu are potențial financiar, primarul Angelica Lazăr a format o echipă puternică la nivelul Primăriei și a reușit să atragă fonduri europene pentru investiții și dezvoltare.

Primăria Comunei Dragu se apropie de finalizarea a două proiecte de investiții majore în educație cu fonduri europene pe Programul Operațional Regional. Se lucrează intens la construcţia unei grădiniţe noi la Voivodeni, iar lucrările de reabilitare a Şcolii Gimnaziale Dragu Nr.1 Corp B, unde învaţă elevii din clasele 0 – 4 sunt ca și terminate.

Tot anul acesta, primarul Angelica Lazăr a finalizat un proiect de modernizare ainfrastructurii rutiere finanțat pe PNDL 1. Autorităţile locale lucrează la capacitate maximă pentru a atrage cât mai multe fonduri în comună, având în vedere că veniturile la bugetul local sunt foarte mici.

Lucrările de reabilitarea la Școala Gimnazială sunt pe „ultima 100 de metri”

Primăria Dragu a câștigat un proiect de investiții pe POR – fonduri europene în valoare de 716.000 euro pentru „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Școala Gimnazială nr. 1 Dragu Corp B clasele 0-4”. Practic clădirea existentă a fost extinsă cu o treime, au fost realizate lucrări de reabilitare integrală atât la interior, cât și la exterior, acoperiș nou, grupuri sanitare în interior, cameră pentru centrală, uși, geamuri, instalații noi. Dotările cuprinse în proiect sunt tot ce este necesar pentru o clasă, de la bânci, scaune, mobilier, dulapuri, table inteligente, videoproiectoare, internet.

„Lucrările sunt aproape finalizate, urmează montarea mobilierului și a echipamentelor IT în fiecare clasă, astfel încât în septembrie la începerea anului școlar totul să fie gata, iar elevii să beneficieze de cele mai bune condiții de învățare.

Clădirea a fost extinsă cu încă o treime, s-au construit grupuri sanitare la interior, cameră pentru centrala termică și a fost reabilitată complet la ultimele standarde, inclusiv dotări noi pentru fiecare clasă – mobilier nou, bănci, table inteligente, videoproiectoare, internet, dulapuri, tot ce este necesar. Țin să mulțumesc pe această cale constructorului pentru seriozitate și pentru lucrările de calitate executate”, spune primarul Angelica Lazăr. 

Primăria Comunei Dragu pune accent pe educație și va continua investițiile în unitățile de învățământ din comună. Pe PNRR a fost depuse două proiecte – pentru reabilitarea Corpului A al Școlii Gimnaziale nr. 1 Dragu clasele 5-8 și un alt proiect pentru reabilitarea școlii cu clasele 1-4 din Voivodeni.

Grădiniță nouă la Voivodeni cu fonduri europene

Primăria Comunei Dragu are în derulare un alt proiect finanțat pe POR – fonduri europene, respectiv construirea unei grădinițe noi cu program normal în localitatea Voivodeni. Valoarea proiectului este de 1,61 milioane lei.

Primăria Dragu a emis ordinul de începere a lucrărilor în februarie, iar constructorul promite că va finaliza lucrarea în cursul lunii august.

În acest moment lucrările sunt executate în proporție de 70%, s-a ridicat noua clădire, acoperișul este finalizat, s-au montat ușile și geamurile, iar în prezent se lucrează la mansardă și la finisajele interioare.

„Dacă vremea ține cu noi, am promisiunea constructorului că lucrările vor fi finalizate până la începerea anului școlar. Este o clădire nouă construită la ultimele standarde, inclusiv dotări. De această investiție vor beneficia aproximativ 80 de preșcolari din satul Voivodeni”, ne declară primarul Angelica Lazăr.

Modernizarea iluminatului public cu finanțare de la Agenția Fondului de Mediu

Primarul Angelica Lazăr a obținut o finanțare de 590.000 lei de la AFM pentru modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Dragu. În cadrul proiectului au fost schimbate 302 corpuri vechi de iluminat cu alte corpuri noi de iluminat cu tehnologie LED. Primăria Dragu va continua lucrările și în satele Voivodeni și Fântânele.

„Este o investiție foarte importantă pentru comuna noastră, având în vedere costurile mari cu energia electrică. Prin acest proiect am reușit să reducem factura la curent cu peste 50%. Totodată, vizibilitatea pe timp de noapte este mult mai bună, astfel că cetățenii se află mai în siguranță”, spune primarul Angelica Lazăr. 

Lucrările de modernizare a DC 53 Adalin – Dragu au fost finalizate

Primăria Dragu a reușit la finalul lunii mai să finalizeze un proiect finanțat pe PNDL 1, respectiv modernizarea și asfaltarea a 4 kilometri de drum comunal între Dragu și Adalin (DC 53). Lucrările au durat mai mult decât erau prevăzute, deoarece în anul 2019 s-a produs o alunecare de teren, astfel că a necesitat sume suplimentare pentru remedierea problemelor.

Valoarea lucrărilor este de circa 2 milioane de lei bani cu care s-a modernizat integral drumul comunal DC 53 în satul Adalin, sat care nu a văzut niciodată asfaltul.

Un alt proiect de modernizare a infrastructurii rutiere este asfaltarea străzilor și construire pod peste vale în localitatea Voivodeni, investiție finanțată prin PNDL 1. Lucrările de asfaltare cuprinse în proiect, în lungime de 1,64 kiloemtri s-au finalizat, însă a mai rămas de executat podul peste vale ce face legătura între DJ 161 și strada Dos din Voivodeni.

Din cauza faptului că firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență, primarul Angelica Lazăr a reziliat contractul și a demarat procedurile pentru realizarea lucrărilor rămase.

„În această săptămână semnăm contractul cu o firmă nouă care va continua lucrările până la finalizarea proiectului în ntegralitate”, ne spune primarul. 

S-a asfaltat porțiunea de drum dintre Dragu și Așchileu, jud. Cluj

După ani de zile în care primarul Angelica Lazăr a făcut mai multe solicitări către vechea conducere a Consiliului Județean Sălaj pentru a asfalta porțiunea de drum de 634 de metri ce face legătura între Sălaj și Cluj, noul președinte Dinu Iancu-Sălăjanu a alocat sumele de bani și a fost asfaltată bucățica de drum, numită până recent „drumul nimănui”.

Extindere rețea de alimentare cu apă prin POIM, fonduri europene

Comuna Dragu a fost cuprinsă în megaproiectul Companiei de Apă prin care se realizează aducțiunea de apă Cluj – Sălaj. În aceste zile se lucrează la rețeaua de apă în toate satele din comună. Prin Dragu va trece și magistrala principală de apă de la Tarnița pentru care a fost predat amplasamentul.

Căminele cultural în atenția Primăriei Dragu

Primăria Dragu a depus o cerere de finanțare la Compania Națională de Investiții pentru construirea unui cămin cultural la Dragu, o construcție începută de la zero, în valoare de aproape 2 milioane de euro. Proiectul prevede construirea unui cămin cultural nou, inclusiv dotări – mobilier, scaune, mese, bucătărie, aer condiționat, sistem de soronizare parcare. În 6 aprilie primăria a emis hotărârea de Consiliu Local pentru predarea amplasamentului în vederea construirii noului cămin cultural. Cei de la CNI București urmează să demareze licitația pentru proiectare și execuție.

Recent, Primăria Dragu a finalizat lucrările de reabilitare a Căminului Cultural Fântânele, unde practic o ruină a fost transformată într-o clădire modernă, care are inclusiv grupuri sanitare.

Tot cu bani de la bugetul local a fost schimbat acoperișul de pe sediul Primăriei, iar în proximitate se realizează o parcare și un spațiu de depozitare pentru muncitorii de la gospodărire comunală.

Fonduri europene pentru modernizarea dispensarului medical din Dragu

Primarul Angelica Lazăr a câștigat o finanțare europeană de 100.000 de euro prin Programul Operațional Regional pentru reabilitarea și dotarea dispensarului medical din localitatea Dragu, care va fi transformat într-un Centru Comunitar Integrat.

Reprezentanții ADR Nord-Vest au efectuat deja prima vizită în teren la obiectivul prevăzut a fi modernizat. Urmează semnarea contractului și demararea procedurilor de licitați pentru execuția lucrărilor.

Noua clădire modernizată va dispune de un cabinet medical și un cabinet pentru asistență socială comunitară.

Proiecte de 14 milioane de euro depuse pe Programul Anghel Saligny

Primăria Comunei Dragu a depus trei cereri de finanțare pe PNI Anghel Saligny, în valoare totală de peste 68 milioane lei (14 milioane de euro).

Primul proiect prevede asfaltarea a 5,65 kilometri de străzi și ulițe rămase neasfaltate în satele Adalin și Dragu. Proiectul are o valoare de 10,7 milioane lei, iar odată finalizat comuna Dragu va fi asfaltată în proporție de 100%.

Al doilea proiect prevede înființarea rețelei de canalizare în toată comuna, inclusiv cu stație de epurare. Proiectul are o valoare de 17,7 milioane de lei și se vor construi 48 de kiloemtri de rețea de canalizare și o stație de epurare la Dragu.

Al treilea proiect este pentru înființarea rețelei inteligente de gaz în toată comuna Dragu, proiect de are o valoare de 40 de milioane de lei. Lungimea rețelei de gaz va fi de 48 de kiloemtri, iar pentru această investiție Primăria Dragu a obținut avizul de principiu de la TransGaz.

„Vreau să mulţumesc locuitorilor comunei Dragu pentru sprijinul oferit în continuare și doresc tuturor multă sănătate. Sunt convinsă că lucrările executate în comună au creat și disconfort, poate chiar au deranjat. Dar odată ce lucrările vor fi finalizate, aceste investiții vor îmbunătății semnificativ calitatea vieții în comuna noastră. Nu avem cum să le facem altfel. Bugetul local este foarte mic, astfel că fără proiecte finanţate din alte surse, fonduri europene sau guvernamentale, nu putem dezvolta comuna.

Mă bucur că am reușit să formez o echipă performantă la Primărie și împreună ne luptăm pentru a obţine cât mai mulți bani pentru investiții și proiecte noi. Sunt mândră că fac parte din această echipă și le mulțumesc pentru tot efortul depus”, declară primarul Angelica Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *