Incendii de vegetație puternice necontrolate în Ciula, Surduc și Noțig

În ultimele 24 de ore, în pofida semnalelor de alarmă trase de autorități, pompierii militari sălăjeni au fost solicitați să intervină la un număr de 25 de incendii la vegetație uscată, un record negativ la nivelul județului Sălaj. Lipsa de interes și responsabilitate manifestat constant de către unii cetățeni a dus la acest record nedorit în ceea ce privește arderile necontrolate la vegetația uscată. Evidențele noastre reflectă un fenomen fără precedent, doar în luna martie au fost înregistrate un număr de 174 de incendii la vegetația uscată.

Deși am desfășurat ample campanii de informare preventivă pe toate canalele media, în teren prin instruiri la UAT-uri în colaborare cu autoritățile locale, controale pentru nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la utilizarea focului deschis pentru arderea vegetației uscate și al resturilor vegetale, situația operativă la care s-a ajuns astăzi ne îngrijorează.

În cursul zilei de ieri, focul violent care a scăpat de sub control a făcut pagube mari. O gospodărie (o casă și o anexă) din localitatea Ciula a ars aproape în totalitate, lipsa unei surse de apă în apropiere a îngreunat intervenția pompierilor. În localitatea Surduc incendiu la vegetația uscată s-a extins la o clădire dezafectată, iar în localitatea Noțig un fânar (cu aproximativ 80 baloți de fân) a fost complet distrus de flăcări.

Cadrele I.S.U. Sălaj au aplicat un număr de șapte amenzi contravenționale în cuantum de 17.500 lei, iar activitățile de control vor continua să se desfășoare în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *