Întâlnire la Palatul Victoria: Guvernul vrea să modifice grilele de salarizare prin OUG pentru a evita alte greve

O nouă întâlnire a coaliției de guvernare are loc la această oră. Potrivit unor surse politice, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a mers marți la Guvern pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă despre greva profesorilor. Guvernul intenționează să rezolve în această săptămână prin OUG problemele ridicate de sindicaliștii din poliție și sănătate. „Executivul va adopta Ordonanță de Urgență care să cuprindă aducerea grilelor de salarizare pentru cele două categorii la nivelul anului 2022”, au mai precizat sursele citate.

Ministrul Educației, o nouă discuție cu sindicaliștii

Reprezentanții părinților, ai elevilor și sindicatele din Învățământ au discutat marți cu ministrul Educației despre calendarul examenelor naționale. Ligia Deca a declarat că, de la momentul adoptării ordonanței privind majorările salariale ale profesorilor și până acum, 15 mii de persoane din sistemul educațional au renunțat la grevă, dintre care zece mii sunt profesori, precizând că în peste o mie de unități școlare nicio persoană nu face grevă. În același timp, ministrul spune că miercuri va relua discuțiile cu federațiile sindicale.

„Putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, subliniază Ligia Deca. „Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”, apreciază ministrul Educației.  Deca a precizat că sunt judeţe unde procentul celor aflaţi în grevă este foarte mic, dar şi judeţe unde 80% dintre salariaţi protestează în continuare. „De exemplu, avem judeţe care au în jur de 25% participare din total personal – mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%”, a mai declarat ministrul.

Ligia Deca spune că miercuri va mai discuta cu sindicatele privind contractul colectiv de muncă pe sectorul educaţiei. „Vom relua aceste discuţii cu federaţiile sindicale mâine şi, în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă a cadrelor didactice”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat vinerea trecută că, dacă în această săptămână profesorii nu se întorc la clase, examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională vor fi reprogramate. „Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie la fel și perioada de înscriere la Bacalaureat. Evaluarea Națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie. Este foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, ca profesorii să se întoarcă în clase (…). Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor”, a declarat Ligia Deca.

Discuțiile despre rotativa guvernamentală, reluate

Rotativa guvernamentală, moment amânat din cauza grevei generale din sistemul preuniversitar, ar urma să aibă loc la finalul acestei săptămâni, când coaliția de guvernare speră să ajungă la un acord final cu sindicaliștii din educație.

Surse politice susțin că premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze la finalul săptămânii, pentru a-i ceda locul lui Marcel Ciolacu. Totul cu o singură condiție: greva profesorilor să se termine până atunci.

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări, joi că rotativa guvernamentală „se va face” și a subliniat că nu există „niciun fel de complicație” în interiorul coaliției de guvernare. Președintele României a fost întrebat dacă procesul va mai avea loc sau nu până la toamnă, în condițiile în care a fost deja amânat din cauza grevei profesorilor.

„Se va face (n. red. – rocada premierilor la guvern). Nu există niciun fel de complicație și problemă în interiorul coaliției și vă spun aceste lucruri fiindcă am discutat cu ei. Rotația se va produce dar toți au înțeles că nu se poate face în același timp negocierea acestei greve, care se dovedește a fi foarte dificilă din multe motive, și rotația în același timp. Clasa politică a înțeles solicitările dascălilor, guvernul a înțeles, coaliția a înțeles. Repet, ceea ce au cerut – act normativ în Monitorul Oficial – s-a dat. Iar negocierile politice pentru rotație se vor finaliza cât de curând și se va trece la treabă”, a spus Klaus Iohannis, de la summit-ul CPE din Republica Moldova.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune că dacă nu se respectă protocolul, se va ajunge la alegeri anticipate. „Scenariul cel mai probabil este ca rotaţia prim-ministrului să fie realizată până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Cred că este important să ne raportăm şi la activitatea Parlamentului şi la cererile de plată din PNRR. Pentru PSD lucrurile sunt destul de clare, fie respectăm protocolul, fie automat coaliţia nu mai poate funcţiona şi singura soluţie posibilă, singura alternativă este să mergem înapoi la români la alegeri, alegeri anticipate”, a declarat europarlamentarul PSD – Victor Negrescu.

Rocada premierilor ar fi trebuit să se facă pe 26 mai, însă a fost amânată din cauza crizei din Educație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *