Interviu cu dr. Petru Ciobanca despre ce este cancerul la sân și cum putem să îl prevenim

Cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer pe care il intalnim la femei. Pe plan mondial, statisticile ne arata ca 1 din 8 femei este diagnosticata cu acest tip de maladie, iar în România ocupând primul loc ca boala care cauzeaza mortea prin cancer.
Cauzele care pot duce la aparitia cancerului mamar nu se cunosc cu certitudine, motiv pentru care este foarte dificil de spus daca o femeie va face sau nu aceasta boala. Cert este ca exista o suma de detalii care pot fi considerate ca fiind factori agravanti si pot predispune la aparitia suferintei:
– Varsta – afectiunea este cea mai frecventa la femeile de peste 50 de ani care au trecut prin menopauza.
– Istoricul familial – antecedentele de natura maligna la nivelul sanilor sau al ovarelor, ale rudelor apropiate, aduc un risc suplimentar.
– Densitatea sanilor – fiziologic, sanii sunt alcatuiti din mii de celule care au ca scop secretia lactata. Densitatea tesutului glandular ridicata aduce un risc suplimentar de a dezvolta cancer mamar. Inaintarea in varsta reduce in mod natural densitatea mamara.
– Expunerea la estrogen – hormon feminin esential in sustinerea fertilitatii feminine, estrogenul este unul din factorii care pot creste riscul aparitiei acestei suferinte.
– Terapiile hormonale – medicatia de substitutie hormonala este asociata cu un risc suplimentar. Riscul este nesemnificativ in cazul administrarii de hormoni pe perioade mai mici de un an, dar creste, daca medicatia este de lunga durata
– Anticonceptionalele – pot aduce un risc suplimentar, dar redus
– Obezitatea – este un factor care creste probabilitatea aparaitiei cancer
– Consumul de bauturi alcoolice – consumul regulat de alcool, chiar si in cantitati mici, sporeste riscul afectiunilor oncologice mamare
– Fumatul
Majoritatea femeilor diagnosticate au peste 50 de ani, dar si cele mai tinere pot dezvolta acest tip de maladie maligna. Statistica arata ca in medie una din opt femei este diagnosticata cu o forma de cancer de san. Detectarea timpurie poate vindeca pe deplin afectiunea, iar masurile terapeutice sunt minim invazive.
Examinarea regulata a sanilor (autopalparea) si examenele clinice si imagistice periodice sunt cea mai buna strategie. Trebuie spus ca, desi rar, si barbatii pot face cancer de san, incidenta cea mai mare fiind dupa varsta de 60 de ani.
Domnul Dr. Petru Ciobanca ne indeamna sa fim foarte atenti la controalele perioadice si ne spune ca un medic care are frica de cancer in el, va fi mereu sincer si iti va spune cum sa te feresti sau sa previi boala.
„Primul lucru în depistarea cancerului este să îmi fie mie frică de cancer pentru pacientul meu, dar să nu îi transmit lui temerea. Este foarte important contolul periodic. De exemplu, cancerul de piele se evită prin control la dermatolog.
Eu vreau să vă spun că în mare parte, cancerul poate fi prevenit sau să scapi de el. Contează foarte mult însă dacă alegi o clinică cu aparatură integrată, cu mai mulți medici care muncesc împreună, sau un cabinet privat.
Contează mult, așa cum am spus și la început, frica doctorului de cancer. Dacă eu am frică de cancer, atunci trebuie să mă gândesc exact în aceiași măsură și în cazul pacientului”, ne spune reputatul doctor Petru Ciobancamanagerul Clinicii Salvosan Ciobanca Cluj – Zaău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *