Lista propunerilor surprinzătoare de rezolvare a crizei energetice – surse

Comitetul interministerial pentru energie condus de premierul Ciucă a primit mai multe propuneri, de la companii, sindicate, asociații patronale, în contextul viitoarelor decizii pe care le va lua pentru atenuarea efectelor crizei energiei. Economica.net ni le prezentă pe cele considerate de noi inedite.

În contextul în care se apropie data de 1 aprilie, moment de la care mecanismele de protecție de genul plafonării prețurilor la energie și gaze și compensarea facturilor vor înceta pe legea actuală, Guvernul se pregătește să emită noi reglementări. Oficial, nu au fost prezentate, cel mai probabil le vom vedea finalizate săptămâna viitoare, și până acum am auzit doar dorințe ale diverșilor politicieni din coaliție: reducerea TVA la 5% la energie și gaze, sau re-reglementarea prețurilor, sau continuarea actualelor scheme de sprijin, sau/și regândirea regulilor de funcționare ale pieței de energie, etc.

Înainte de a lua deciziile finale, proaspătul Comitet Interministerial pentru Energie, condus de premierul Ciucă, a avut discuții cu mai mulți actori implicați: companiile din sector (furnizare, distribuție, producere de energie și gaze), asociații patronale, sindicate.

Am reușit să obținem, de la surse apropiate discuțiilor, propunerile făcute de mai mulți actori implicați. Mai departe, am ales să prezentăm o parte dintre ele, singurul criteriu ales de noi fiind ineditul lor.  Năstrușnice, inaplicabile, populiste, sau, dimpotrivă, corecte și oportune – aprecierea este la latitudinea dvs. Vi le prezentăm în continuare, specificând și autorii lor:

  1. Profiturile furnizorilor și traderilor de energie electrică să fie suprataxate, plecându-se de la o referință de preț de 60 de euro/MWh, fără tarife de rețea și taxe (certificate verzi, cogenerare, acciză). Propunere avansată de Transelectrica.
  2. Obligația pentru un  trader cu capital de stat să importe energie de pe o piață externă, care are prețuri mult mai mici decât în România. A fost avansată o cantitate de 3.000 MWh, pe o perioadă de un an importată, cu titlu de exemplu, din Germania. Propunere de la Cartel Alfa.
  3. Naționalizarea furnizorilor, în măsura în care este posibil. Propunere de la patronatul IMM-urilor, CNIPMMR
  4. Energia electrică să fie vândută direct, prin contracte bilaterale de un an/șase luni, de către producători consumatorilor industriali sau  furnizorilor clienților casnici, începând din aprilie, la un preț rezonabil. Dacă un astfel de preț nu poate fi definit, profitul suplimentar va fi taxat cu 90%. Cererea consumatorilor trebuie acoperită prin acest mecanism în procent de 75%. Propunere Transelectrica.
  5. Producătorii de energie din surse regenerabile care obțin un profit nejustificat, (30% este considerat rezonabil) să nu mai primească certificate verzi, până la terminarea actualei crize. Propunere Transelectrica.
  6. Plafonarea prețului la producătorii de energie electrică controlați de stat la nivelul din decembrie 2020. Propunere CNIPPMR.
  7. Adaosul comercial al furnizorului să fie limitat la 3%, aplicat la prețul de achiziție. Propunere Cartel Alfa
  8. Implicarea instituțiilor statului în managementul dezechilibrelor din Sistemul Energetic Național. Propunere federația patronală CONPIROM.
  9. Contribuția de cogenerare să fie anulată, iar schema de alocare de certificate verzi să fie suspendată cât timp prețul energiei electrice este mai mare de 46 de euro/MWh. Propunere Cartel Alfa
  10. Suprataxarea producătorilor de energie și gaze, dar nu pe profit, ci pe cifra de afaceri. Propunere Cartel Alfa

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *