LIVE TEXT Război Rusia vs Ucraina: Atac cu rachetă la o bază militară lângă Kiev: 7 morți și 17 răniți

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă.

Atac cu rachetă la o bază militară la nord-est de capitala Kiev, 7 morți și 17 răniți

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 18:15 Șapte oameni au fost uciși, iar alți 17 răniți într-un atac cu rachetă la o bază militară la nord-est de capitala Kiev, anunță autoritățile ucrainene, potrivit CNN.

Primarul orașului, Igor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc în jur de ora 14.30.

Rusia a lansat cel puțin 100 de rachete de mai multe tipuri asupra Ucrainei, de la începutul agresiunii, a declarat un oficial american al apărării, potrivit CNN.

Cele mai multe rachete sunt cu rază scurtă de acțiune, dar au fost și cu rază medie, rachete de croazieră și rachete sol-aer, unele lansate dinspre mare.

Lupte la Cernobîl, pe unde rușii au pătruns dinspre Belarus

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 17:30 Armata rusă a pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona fostei centrale nucleare Cernobîl, situată în nordul țării, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina. În apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl au loc lupte.

„Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a declarat că militarii ruși încearcă să cucerească Centrala nucleară de la Cernobîl. Volodimir Zelenski a spus că soldaţii ucraineni „îşi sacrifică vieţile” pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986.

Elicopter rusesc doborât lângă Kiev. Atac cu rachetă soldat cu 22 de morți în Odesa

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 16:55 Un elicopter militar rusesc a fost doborât la aeroportul Gostomel, lângă Kiev, anunță BBC, care publică și o imagine a epavei, precuzând că nu cunoaște sursa fotografiei.

Hostomel este principalul aeroport de marfă al Ucrainei, dar și bază militară. Tot aici este hangarul celui mai mare avion din lumea, AN-225 Mriya.

Armata ucraineană a anunţat joi că lupte sunt în curs pentru control asupra aeroportuli militar din Gostomel, lângă Kiev.

„Lupte sunt în curs pentru aeroportul din Gostomel”, situat la câţiva kilometri nord-vest de Kiev, a anunţat şeful Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii.

Imagini de pe reţelele sociale arată că aeroportul pare să fi fost ţinta unui atac cu numeroase elicoptere.

În satul Lipițkoe din Regiunea Odesa, Rusia a lansat o rachetă spre o bază militară. Au fost ucise 22 de persoane, 11 bărbați și 11 femei.

Moscova: Operațiunea militară va continua până la atingerea obiectivelor

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 16:45 Kremlinul a transmis joi că operațiunea militară împotriva Ucrainei va dura atât cât este nevoie și că obiectivul Moscovei este de a impune un „statut neutru” Ucrainei și de a elimina „naziștii” care, în opinia purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, se află în această țară.

Doi soldați ruși au fost luați prizonieri de armata ucraineană

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 16:42 Armata ucraineană a anunțat că a luat prizonieri doi soldați ruși ai Regimentului 91701, în timpul confruntărilor care au izbucnit joi dimineață.

Patru oameni au fost uciși, iar 10 sunt răniți, după ce un atac al Rusiei a lovit un spital

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 16:00 Comandamentul militar al Ucrainei spune că patru oameni au fost uciși iar 10 sunt răniți după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Printre răniți se pate că ar fi șase doctori, transmite The Guardian.

Ucraina spune că Rusia a desfășurat 203 atacuri de la începutul zilei, lupte având loc în aproape tot teritoriul, conform Reuters.

Ministerul ucrainean de externe a transmis la ora 14:00 că un elicopter K-52 al rușilor și trei elicoptere de lângă Hostomel au fost doborâte în regiunea Kiev, lângă Mejiria.

Comunicatul mai arată că luptele continuă în regiunea Lugansk, lângă orașul Șastie iar „inamicul continuă să sufere pierderi”.

În regiunea Odesa, 10 soldați se pare că au fost răniți în timpul unui atac.

Între timp, oamenii din Kiev s-au aliniat la centrul de transfuzii pentru a dona sânge.

Armata Ucrainei spune că 4 rachete balistice au fost lansate dinspre Belarus

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 15:40 Patru rachete balistice au fost lansate dinspre Belarus către sud-vest, potrivit Forțelor Terestre ucrainene.

Imagini cu o confruntare dintre două avioane de vânătoare ale Rusiei și Ucrainei

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 15:30 Imagini cu o confruntare dintre două avioane de vânătoare pe cerul Kievului au fost publicate de presa ucraineană. În imagini se poate observa că este vorba de un MiG-29 al Forțelor Aeriene ale Ucrainei și un Suhoi Su-25 al Forțelor Aeriene ruse.

O coloană imensă de vehicule militare se deplasează pe străzile Kievului

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 14:45 Canalele de presă de la Kiev vorbesc de un posibil atac asupra capitalei Ucrainei. Informațiile nu sunt confirmate de autoritățile ucrainene. Grupuri de elicoptere de tip „Aligator” de ultimă generație ale Federației Ruse se îndreaptă spre capitală și, totodată, desfășoară atacuri în regiunile de nord, est și vest.

Sunt elicoptere în formații de către 15-30 de unități care atacă bazele militare de la Kiev. Surse guvernamentale de la Kiev spun că sub atacul elicopterelor au căzut și sediile comandamentului special al armatei de lângă Kiev, la aproximativ 15 kilometri.

O coloană imensă de tehnică militară se deplasa pe principala stradă din capitala Ucrainei. Jurnaliștii de la Kiev spun că acest lucru ar putea însemna că guvernul ucrainean se pregătește pentru o luptă de apărare a capitalei.

Un avion militar ucrainean a fost doborât în Regiunea Kiev. 5 oameni au murit

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 14:05 Un avion militar ucrainean a fost doborât în Regiunea Kiev, Lângă orașul Jukivțî, nu departe de capitală.

La bordul aeronavei se aflau 14 persoane, dintre care 5 au murit, potrivit Ministerului apărării din Ucraina.

Jens Stoltenberg: În următoarele zile și săptămâni ne vom spori prezența militară pe Flancul Estic

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 13:42 Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a ieșit în conferință de presă și a spus că „pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată”, iar „Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria”.

„Am convocat un summit virtual al liderilor NATO mâine. Acesta e noul normal pentru securitatea noastră: pacea nu poate fi luată drept garantată. O competiție strategică e în creștere”.

„Vom desfășura forțe suplimentare terestre și aeriene defensive în estul NATO, precum și maritime. Am mărit nivelul de pregătire al forțelor noastre, pentru a putea face față tuturor scenariilor”, se arată în comunicatul Alianței Nord-Atlantice.

Soldații ruși au intrat în regiunea Kiev

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 13:26 Serviciul Vamal al Ucrainei declară că soldații ruși au intrat oficial în regiunea Kiev. Mai devreme au apărut mai multe clipuri video în care martorii spun că au văzut cel puțin 30 de elicoptere rusești care atacă orașul Hostomel, aflat la mai puțin de 20 de kilometri de Kiev. Presa de la Kiev susține că 3 elicoptere au fost doborâte.

Ucraina spune că este lovită de un al doilea val de rachete

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 13:20 Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, a declarat joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Autorităţile de la Kiev spun că primul val, lansat la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi dimineaţă o operaţiune militară, a lovit centre de comandă militare şi alte clădiri din mai multe oraşe din Ucraina, conform Agerpres.

În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia desfăşoară o ofensivă de amploare, din mai multe direcţii, şi că forţele ucrainene rezistă atacului.

„Nu, nu este o invazie rusă doar în estul Ucrainei, ci un atac de amploare din mai multe direcţii”, a scris Kuleba pe Twitter.

Armata ucraineană a suspendat operaţiunile din porturile Ucrainei, a anunţat un consilier prezidenţial.

Operaţiunile de pe căile ferate continuă, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *