Lucian Bode, convins că Rusia va ataca Ucraina: Ne pregătim pentru un aflux foarte mare de migranți

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că instituţia pe care o conduce, în special prin Departamentul pentru Situații de Urgență, are în aceste zile în preocupare pregătirea pentru orice variantă posibilă în ceea ce privește tensiunile din Federația Rusă și Ucraina.

„Ministerul Afacerilor Interne este o instituție fundamentală în arhitectura de securitate a statului român. Legat de evoluția de la granițele României, pentru că trebuie să spunem că România are peste 600 de kilometri de graniță cu Ucraina. Din cei 3.124,7 kilometri de graniță, de frontieră, 2.000 de kilometri sunt frontieră a Uniunii Europene. Sigur că noi nu putem să asistăm pasiv la toată această desfășurare de forțe și evenimente de la granița României și pornim de la faptul că România este țară membră NATO și ne bucurăm de toate garanțiile de securitate pe care le oferă acest statut.

Ne pregătim pentru un aflux foarte mare de migranți din Ucraina. Este o chestiune de ore, să vedem cum vom reuși să asigurăm spații de cazare, în special în județele de graniță (…) Un aflux important de migranți va pune la grea încercare sistemul românesc. Îmi este foarte, foarte greu să cred că nu va începe conflictul. Știți cum se spune în dramaturgie: dacă în actul 1 apare o pușcă, până la final se va trage”, a declarat șeful MAI la postul B1 TV.

Lucian Bode spune că MAI are în preocupare pregătirea pentru orice variantă posibilă. „Ministerul Afacerilor Interne, în special prin Departamentul pentru Situații de Urgență, are în aceste zile în preocupare pregătirea pentru orice variantă posibilă, în condițiile în care la începutul săptămânii dacă m-ați fi întrebat, ținând cont de ceea ce era proiectat în plan diplomatic, întâlniri între președintele Statelor Unite, președintele Federației Ruse, Putin, între cancelarul Germaniei și președintele Statelor Unite, între președintele Franței și Putin, aș fi spus că în această săptămână diplomația va învinge.

Eh, văzând concluziile acestor întâlniri la cel mai înalt nivel, între șefii celor mai importante puteri din lume, astăzi cred că sunt șanse peste 51%, dacă ar fi să vorbesc în procente, ca acest conflict să fie declanșat la un moment dat de către Putin, pentru că vorbim despre un om, nu vorbim despre un eventual referendum în Federația Rusă dacă să intre sau nu trupele ruse în Ucraina”, a adăugat oficialul.

El s-a arătat de părere că solicitările lui Vladimir Putin sunt „aberante”. „Cererile lui sunt aberante, și știm despre ce vorbim, dar în aceste condiții, văzând mobilizarea de trupe – nu vreau să intru eu în calitate de ministru de Interne în acest tablou, dar ne uităm că vorbim despre cea mai mare mobilizare de trupe după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu cei 120.000 de soldați masați în proximitatea de nord pentru a putea ajunge foarte ușor la Kiev, cu cei 30.000 de soldați în Belarus, cu zecile de nave din Mediterană și din Marea Neagră, toate aceste mobilizări de trupe implică costuri uriașe. Costurile se ridică la peste un miliard de euro pe zi”, a mai spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *