MAI se dotează cu avioane medicale performante. Ministrul Lucian Bode anunță semnarea contractelor

Două avioane pentru transportul pacienţi în stare critică vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv) până la finalul anului 2022. Achiziția fost făcută de Ministerul Afacerilor Interne, condus de ministrul Lucian Bode (PNL).

Ministrul PNL al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost prezent la evenimentul de semnare a contractul de achiziție pentru cele două aeronave. Acestea vor vor putea transporta pacienţi în stare critică pe o rază de aproximativ 3.500 de kilometri în întreg spaţiul european.

„Vorbim de aeronave multifuncţionale de care IGAv are nevoie, mai ales că trecem prin această perioadă plină de provocări, în care numărul de intervenţii a crescut semnificativ, dar şi complexitatea acestora. În acest moment gradul actual de încadrare cu mijloace tehnice pentru transport pe distanţe medii şi lungi se situează la doar 25% din necesar, însă după recepţia celor două aeronave (…) vom putea vorbi de o dublare a capacităţii, care se traduce prin salvarea de vieţi omeneşti”, a declarat ministrul PNL al Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Potrivit spuselor sale, prin semnarea acestui contract de achiziție va fi consolidată capacitatea aeriană pentru transportul aerian de pacienți pe distanţe medii şi lungi.

„În anii următori, multe dintre elicopterele vechi din IGAv vor ieşi din serviciu, unele având o vechime foarte mare, între 30 şi 48 de ani. Este clar că nevoia de achiziţie a noilor aeronave era una stringentă şi absolut necesară”, a mai spus Lucian Bode.

Pentru achiziţia celor două aeronave, Ministerul Afacerilor Interne (MAI)a alocat un buget de 150 de milioane de lei, din care 126 de milioane din fonduri europene nerambursabile.

Ce facilități au noile aparate de zbor

La rândul său, secretarul de stat Raed Aafat, șeful DSU, a făcut o descriere a celor două aeronave. El a explicat care sunt facilitățile acestor avioane și cum vor putea fi utilizate.

„Learjet 75 – va permite transportul a doi, până la trei pacienţi de terapie intensivă cu echipa medicală şi are în dotare, ca o premieră, inclusiv posibilitatea de a transporta pacient pe plămân artificial şi mai are în dotare şi incubator care permite transportul unui nou născut prematur, care necesită îngrijiri de terapie intensivă pe timpul zborului”, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Mai multe aparate de zbor intră în dotarea MAI

Raed Arafat a precizat că la MAI se folosesc, pentru deservirea echipajelor SMURD, două avioane, care au peste 20-30 de ani. Acestea sunt funcționale dar, la un moment dat, vor trebui înlocuite cu alte aparate moderne şi mai performante.

„La acest moment ajungem la faza în care mai achiziţionăm două avioane noi folosind fondurile europene. Raza de acţiune va fi una medie, care va acoperi oricum tot teritoriul european şi ne aşteptăm ca aceste avioane să înceapă să intre în dotare către sfârşitul anului 2022”, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU a menţionat că în ultima perioadă au intrat în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie a MAI şase elicoptere uşoare. Iar recent a fost semnat acordul cadru pentru cele 12 elicoptere medii-grele, din care şase sunt contractate, urmând a fi livrate în a doua parte a anului 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *