O persoană găsită în stop cardio-respirator, a fost salvată de un turist din Jibou

Marți în jurul prânzului, ca urmare a unui apel prin numărul de urgență 112 la dispeceratul ISU-Ambulanță, un echipaj SMURD a fost solicitat la un caz medical petrecut la sediul unui operator de turism aflat la intrare în localitatea Jibou.
Fiind cel mai aproape de caz, iar apelul anunța că o persoană (un bărbat de 59 de ani) a fost găsită în stop cardio-respirator, s-au deplasat imediat în sprijin și o mașină medicală de urgență (MMU) cu medicul de la Punctul de Operare Aeromedical Jibou și un echipaj al ambulanței.
La sosirea echipajelor medicale, o persoană martoră la eveniment îi aplica pacientului manevrele unei resuscitări de bază. Acest fapt important și crucial a dus la succesul manevrelor de resuscitare al echipajelor medicale, victima a răspuns pozitiv manevrelor întreprinse, iar elicopterul SMURD a transferat pacientul la Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.
În cazurile medicale grave timpul de intervenție joacă un rol decisiv în șansele de supraviețuire ale unui pacient. Cu cât trece mai mult timp de la declanșarea unei probleme medicale grave (stop cardio-respirator, accident vascular cerebral, etc), cu atât șansa de recuperare a pacientului scade.
Spiritul civic, cunoașterea și aplicarea procedurilor acordării primului ajutor de bază precoce al martorului, funcționarea eficientă a verigilor lanțului supraviețuirii au dus la creșterea șanselor pacientului și la salvarea unei vieți.
Lanţul supravieţuirii, un element de bază în lupta cu secundele pentru viață
Lanţul supravieţuirii este alcătuit din verigile de bază necesare pentru a salva cel mai mare număr posibil de pacienţi aflaţi în stop cardio-respirator (SCR) în faza prespitalicească. Puterea acestui lanţ este afectată direct de cea mai slabă verigă, astfel ca pentru salvarea unui număr mare de victime cu SCR, verigile acestui lanţ trebuie aplicate corect şi în totalitate în faza prespitalicească.
Componentele lanţului supravieţuirii sunt următoarele:
1. ACCESUL RAPID
2. SUPORT VITAL DE BAZA (BLS)(PRIMUL AJUTOR DE BAZĂ
PRECOCE
3. DEFIBRILAREA PRECOCE
4. SUPORTUL AVANSAT PRECOCE AL VIEŢII (ALS)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *