Poliția și Jandarmeria aduc clarificări privind incidentul de la Școala Gimnazială Corneliu Coposu

Un bărbat suspect s-a prezentat la Școala Gimnazială Corneliu Coposu din Zalău, cu gândul de a ajuta o elevă. Bărbatul sa prezentat drept jandarm, iar când a fost luat la întrebări de cadrele didactice omul a fugit, lăsând suspiciuni că intențiile lui ar fi altele.

Conducerea unității de învățământ a sunat la Poliție.

IPJ Sălaj și Jandarmeria au demarat o anchetă, au identificat persoana în cauză care este un subofițer. Jandarmul spune că nu a avut altă intenție decât să ajute copila de clasa a 4-a. În urma cercetărilor efectuate s-a ajuns la concluzia ca jandarmul nuba comis fapte penale sau contravenționale, însă gestul său a fost interpretat și a creat vâlvă între părinții copiilor de la școală.


Polițiștii transmit că: În urma apariției în mediul online a articolului de presă, din data de 19 octombrie a.c., intitulat „Un bărbat suspect a vrut să răpească o elevă de clasa a III-a dintr-o școală din Zalău. Poliția caută făptașul”, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj este abilitat să comunice următoarele:

În completarea punctului de vedere transmis la data de 19 octombrie a.c. și preluat, în integralitate, de publicația online, facem următoarele precizări:

La data de 19 octombrie a.c., poliția a identificat persoana care s-a prezentat la unitatea de învățământ.

Este vorba de un bărbat, de 47 de ani, care este subofițer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că bărbatul, aflat în timpul liber, s-a prezentat la unitatea de învățământ și a luat legătura cu cadrele didactice, pentru a afla cum poate, prin intermediul acestora, să ajute o elevă a școlii, despre care cunoștea că nu are o situație materială prea bună.

După mai multe discuții purtate cu conducerea unității de învătământ, cu privire la punerea în aplicare a intenției sale, bărbatul a părăsit școala, fără a realiza că gestul său ar putea fi interpretat.

Nu s-a pus problema niciun moment ca bărbatul să contacteze personal eleva sau ca aceasta să îl însoțească undeva.

Poliția a informat conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj, care a demarat o anchetă internă pentru a stabili dacă fapta bărbatului poate constitui abatere disciplinară.

Apreciem modul în care a acționat conducerea unității de învățământ, respectiv de a stabili motivul prezenței unei persoane străine în școală și de a sesiza polițiștii atunci când există suspiciuni, indiferent de natura lor și asigurăm părinții și elevii că, împreună cu colegii noștri, jandarmi și polițiști locali, întreprindem toate acțiunile necesare pentru a preveni orice eveniment neplăcut, atât în școli, cât și în zonele adiacente acestora.


Jandarmeria a transmis că: În legătură cu evenimentul din data de 17 octombrie a.c., de la Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” din municipiul Zalău, vă comunicăm următoarele:
În data de 17 octombrie a.c., în jurul orei 12.00, un angajat al unității noastre, aflat în timpul liber, s-a prezentat la Școala Gimnazială „Corneliu Coposu”, unde, după ce și-a declinat identitatea, prezentând documente de legitimare, a declarat personalului școlii că se află acolo pentru a încerca să acorde un ajutor unei eleve din clasa a IV-a.
Neajungând la un numitor comun cu privire la punerea în aplicare a intenției sale, acesta a părăsit incinta școlii, fără a realiza că gestul său ar putea fi interpretat altfel decât și-a propus.
În urma verificărilor a rezultat faptul că acesta nu a încercat să ia legătură direct sau să preia copilul de la școală, ori să se substituie rolului părinților sau educatorilor, ci doar să beneficieze de sprijinul cadrelor didactice în a ajuta copilul.
De asemenea, a rezultat faptul că intenția de acordare a ajutorului a venit ca urmare a unor activități pe care angajatul nostru le-a desfășurat pe timpul serviciului, în sprijinul familiei copilului.
Totodată, în urma soluționării apelului „112”, s-a constatat faptul că nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei fapte de natură penală sau contravențională în această situație.
Cele menționate anterior se confirmă, atât în urma verificărilor întreprinse de către I.P.J. Sălaj, cât și urmare a relaționării cu reprezentanții Școlii Gimnaziale „Corneliu Coposu”.
Se continuă verificările pentru a stabili dacă gestul angajatului nostru ar putea constitui abatere disciplinară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *