PressHub: Harta mortalității infantile în România. Topul județelor cu cea mai dramatică situație

Potrivit Presshub.ro, cu toate că rata mortalității infantile este în ușoară scădere în ceea ce privește media pe țară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuți vii, în 2020, disparitățile dintre județe sunt mari: în județul Satu Mare, rata mortalității copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în București (2,4 la mia de copii născuți vii).

Mai mult, mortalitatea maternală a cunoscut o creștere exponențială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. În cifre absolute, am avut 18 mame care au murit la naștere în 2018, 20 în 2019 și 32 în 2020.

Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru anul 2020, două județe, Satu Mare și Tulcea, depășesc rata de 10 la mie, în ceea ce privește copiii care au murit înainte de a împlini un an.

• Mortalitatea maternală a crescut îngrijorător: 18 mame au murit în 2018, în 2019 au fost 20 de decese și 32 de mame și-au pierdut viața în 2020;

• În județul Satu Mare, rata mortalității copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în București (2,4 la mia de copii născuți vii).

Top județe cu cea mai mare rată a mortalității infantile:

Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuți vii

Tulcea – 10 la mia de copii născuți vii

Olt – 9,6 la mia de copii născuți vii.

Top județe cu cea mai mica rată a mortalității infantile:

Municipiul București – 2,4 la mia de copii născuți vii

Vaslui – 3 la mia de copii născuți vii

Buzău – 3,4 la mia de copii născuți vii.

„Disparitățile dintre județe arată că accesul la serviciile publice de sănătate este inegal, iar maternitățile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze și salveze nou-născuții prematur sau cu patologii complexe.

Salvați Copiii România a extins programul de combatere a mortalității infantile și a demarat lucrări de reabilitare a secțiilor de Terapie Intensivă și a sălilor de naștere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii România.

Pentru că viața și sănătatea copiilor depinde de investiția pe care o facem în unitățile medicale, Salvați Copiii România lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală:

modernizarea și dotarea cu echipamente performante a maternităţilor și secțiilor de pediatrie din România.

Pentru anul 2022, au solicitat ajutorul:

• Botoșani, Spitalul Municipal Dorohoi, Compartimentul Neonatologie

• Brașov, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov – secția ATI

• București, Secția Clinică de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

• Galați – Spitalul Orășenesc Tg. Bujor

• Harghita, Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc

• Hunedoara, Spitalul Județean Deva

• Hunedoara, Spitalul de Urgență Petroșani

• Maramureș, Spitalul Municipal Sighetu Marmației

• Mureș, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș

• Tulcea, Spitalul Orășenesc Măcin

• Călărași, Spitalul Județean Călărași, Secția Pediatrie.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit pe adresa sustinator@salvaticopiii.ro, pentru dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din România cu echipamente medicale performante.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *