Primarul Boncidai Csaba (Pericei) adoptă măsuri pentru a opri depopularea satelor

M

Una dintre cele mai performante administrații sălăjene din mediul rural – Primăria Comunei Pericei, condusă de primarul Boncidai Csaba, lucrează la capacitate maximă pentru obținerea de noi investiții și proiecte, cu finanțare atât de la bugetul național, cât și din fonduri europene.

 În această perioadă administrația locală de la Pericei se pregătește să recepțoneze mai multe investiții finalizate, alte proiecte sunt într-un stadiu avansat de execuție. În paralel, primarul Boncidai Csaba urmărește fiecare axă de finanțare și pregătește noi investiții. 

Reabilitarea și doratea școlii din Pericei s-a finalizat

Un proiect important pentru comunitatea din Pericei a ajuns la final. Reabilitarea și dotarea școlii s-a finalizat, urmând ca pe 23 iunie să se realizeze recepția lucrărilor, eveniment la care va participa și un reprezentant al Ministerului Dezvoltării. Lucrările au fost realizate prin PNDL 2 și au o valoare de 4,548,219 lei.

Lucrările de reabilitare de la grădiniță au fost oprite

Primăria Pericei a mai câștigat o finanțare prin PNDL 2 pentru reabilitare, modernizare şi dotare grădiniţă, în valoare de 2,516,364 lei. Lucrările sunt realizate în procent de 85%, dar au fost stopate pentru reautorizare ISU, datorită faptului că legislația în vigoare a fost modificată.

Se lucrează la dispensarul medical

Un alt proiect de investiții foarte avansat este cel privind reabilitarea, modernizarea dispensarului medical în comuna Pericei, în valoare de 3,274,016 lei, finanțare obținută prin PNDL 2. Lucrările sunt executate 70%, etajul este finalizat și funcționează cele două cabinete medicale. În acest moment se lucrează la finisaje la parter.

Rețeaua de apă a localității Sici este finalizată

Primăria Pericei a finalizat proiectul privind rețeaua de alimentare cu apă a localității Sici și au fost depuse documentele pentru predarea în exploatare de către Compania de Apă Zalău. Proiectul a fost finanțat prin PNDL 1.

Comuna Pericei cuprinsă în mega proiectul de aducțiune de apă a Companiei de Apă

Pericei este cuprinsă în proiectul Companiei de Apă privind aducțiunea de la Tarnița, finanțat prin POIM (fonduri europene). Astfel comuna Pericei va beneficia de o aducțiune de apă prin care se va alimenta rețeua existentă și un rezervor de apă de 250 metri cubi care este finalizat. În acest moment se lucrează a aducțiunea spre Pericei.

Lucrările la Muzeul Țesăturilor și al Pălincii se apropie de finalizare

Autoritățile comunei sălăjene Pericei s-au gândit să amenajeze la nivel local un muzeu al pălincii, un loc unde turiștii să descopere elementele tradiționale utilizate în procesul obținerii cunoscutei băuturi. Lucrările sunt realizate în proporție de 80% și se lucrează la finisajele interioare.

Primăria Pericei construiește lângă Muzeu al Țesăturilor și al Pălincii, un spațiu de agrement cu bază sportivă, teren de tenis, pârtie artificială de săniuș, traseu de biciclete cu obstacole pentru copii.

Lucrările de extindere a rețelei de apă în Pericei și Bădăcin sunt finalizate

Tot pe programul PNDL 2, Primăria Pericei a obținut o finanțare de 1,177,808 lei pentru extinderea rețelei de apă și canal în localitățile Pericei și Băbăcin. Lucrările sunt finalizate integral, urmează recepția finală și punerea în funcțiune a rețelelor.

1 milion de euro pentru asfaltarea drumurilor de exploatarea agricolă

Doar patru comune din Sălaj au obținut finanțare prin AFIR de câte 1 milion de euro pentru asfaltarea drumurilor de exploatație agricolă. Printre comunele câștigătoare se află și comuna Pericei. Cei 1 milion de euro vor ajunge pentru a asfalta circa 8,5 kilometri de drumuri de exploatație agricolă în localitățile Sici și Bădăcin.

Fonduri europene pentru digitalizarea administrației publice locale

Proiectul Primăriei Pericei pentru digitalizarea administrației publice locale a trecut de faza de preselecție, astfel că primarul poate să depună o cerere de finanțare pe POR 2021-2027.

Teren sintetic la Bădăcin și parc de joacă modern în Pericei

Primarul Boncidai Csaba a semnat contractul pentru achiziția aparatelor de fitnes/sportive pentru dotarea parcului din Pericei.

Primăria Pericei va construi cu bani de la bugetul local un teren sintetic la Școala din Bădăcin și va împrejmui capela din Pericei.

Investiții importante pentru combaterea epidemiilor cu fonduri europene

Primăria Pericei este preocupată de menținerea unui climat sănătos în comună, astfel că a obținut fondurile necesare și a fost semnat contractul pentru materiale de protecție pentru combaterea epidemiilor – stocuri de mănuși, măști, dezinfectanți, apratură de măsurare a temperaturii la distanță și cu recunoaștere facială. Totodată Primăria Pericei va achiziționa două instalații de dezinfecție și deratizare, contractul fiind în derulare pe fonduri europene.

Comune Pericei beneficiază de trei proiecte de investiții pe Programul Anghel Saligny

  1. Construire pod peste râul Crasna
  2. Extindere rețele de apă și canalizare în toate satele comunei
  3. Modernizare și asfaltare drum comunal DC 103A Pericei – Vârșolț 3,5 km

Ruta curiilor din România, finanțată prin PNRR, va include Curia Szenmarjay, din comuna Pericei

Primarul Boncidai Csaba a obținut o finanțare de 25.000 de  euro pentru promovarea Curiei Szenmarjay din Pericei, finanțare asigurată prin PNRR. Primarul însă are în plan renovarea acestui conac vechi, transformarea lui într-un muzeu al produselor tradiționale din tot județul și punerea lui în circuitul turistic la nivel național și chiar internațional.

Administrația locală face demersuri pentru includerea clăridii în lista monumentelor istorice de cat. B, după care urmează să fie depusă o nouă cerere de finanțare pentru reabilitarea clădirii veche de peste 200 de ani.

Piste de biciclete, stații de încărcare eletrice prin PNRR

Cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență la Pericei se vor construi circa 3 kilometri de piste de biciclete cu legătură între principalele instituții publice – primărie, școală, grădiniță și platforma industrială. Tot cu bani din PNRR se vor achiziționa stații de încărcare electrice.

Boncidai Csaba, pimar Comuna Pericei: „Luăm măsurile necesare pentru a opri depopularea satelor”

„Încercăm prin aceste proiecte să dăm și un caracter educativ, patriotic local și să creăm generațiilor viitoare cele mai bune condiții de trăit, astfel ca fiecare cetățean să se simtă bine în localitatea în care s-a născut și să încercăm să stopăm depopularea localităților din mediul rural”, spune primarul Boncidai Csaba. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *