Primarul Ionel Ciunt cere Guvernului să corecteze prețul carburanților la pompă pentru a salva economia

M
Cetățenii resimt acut creșterile de prețuri la energie, iar prețul combustibilului la pompă a trecut de limita suportabilului, situație care se traduce justificat în nemulțumirea manifestă a publicului din toată țara, inclusiv din Zalău.
Măsura anunțată de Guvern pentru compensarea cu 0,5 lei a prețului carburanților la pompă timp de trei luni începând cu 1 iulie este o încercare prea timidă de a corecta situația. Această compensare reprezintă 5,1 la sută dintr-un litru de motorină, iar prețul motorinei a crescut numai în ultima lună exact cu 5,1 la sută.
Față de ultima zi a anului trecut, prețul motorinei la pompă este acum cu aproape 60 la sută mai mare. A urmat o spirală a creșterii prețurilor tuturor produselor și serviciilor, cu repercusiuni pentru nivelul de trai al populației, dar și pentru firme. Economia este în pericol, dezvoltarea este în pericol. E de subliniat aici și că proiecte importante de dezvoltare demarate deja de Primăria Zalău sunt amenințate, pentru că firmele care au câștigat lucrările sunt în impas din cauza scumpirilor continue, în lanț, pornind de la prețul carburanților, care a crescut vertiginos. Este o situație generalizată, la nivel de țară, cu care se confruntă toate administrațiile locale.
Mecanismul pentru măsura compensării cu 50 de bani a litrului de carburant este de așteptat să fie anunțat miercuri, 29 iunie, prin Ordonanță de Urgență, dar azi încă nu este clar dacă toate benzinăriile vor accepta acest mecanism de compensare. Iar dacă ritmul scumpirii carburanților se menține, compensarea este ”înghițită” în câteva zile. Este previzibil că economia și nivelul de trai al populației nu vor resimți beneficii notabile ca urmare a acestei compensări.
Așteptăm în continuare ca Guvernul să gândească soluții noi, cu impact pozitiv real, pe baza analizelor specialiștilor, prin care prețul carburanților să fie corelat cu realitatea din economie și cu media puterii de cumpărare. Pentru că dacă prețul carburanților este prohibitiv, societatea și economia sunt paralizate.
Se impune o analiză a prețurilor la combustibil și o reducere consistentă a acestora, pentru că prețul actual nu este o soluție. Guvernul trebuie să pună capăt ascensiunii zilnice a prețului carburanților, un fenomen descurajator pentru economie și demoralizant pentru populație, Cu măsuri mai îndrăznețe și prin combaterea speculațiilor pe piață, prețul litrului de combustibil la pompă poate fi undeva la 7 lei.
Ionel Ciunt,
Primarul Municipiului Zalău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *