Tensiuni la nivelul liderilor Coaliției de guvernare. Dispute PSD-PNL pe mai multe teme aflate în dezbatere

M

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, referitor la părerile divergente din coaliție în ceea ce privește modificarea codului fiscal, că nu există nicio tensiune între el și premierul Nicolae Ciucă. Ciolacu spune că susține în continuare impozitarea progresivă și că e necesară o dezbatere amplă care să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp. „Nu va fi implementată anul acesta și cred că nici anul viitor”, spune liderul PSD. Marcel Ciolacu s-a referit și la evaluarea miniștrilor anunțată de premierul Ciucă: „Atributul de a face evaluarea miniștrilor e al prim-ministrului”, spune Ciolacu.

„Eu mi-aș dori să ieșim din zona de sloganuri. Dacă vrem să ne comparăm cu Rusia rămânem cu această taxă unică. Dacă vrem să ne comparăm cu Europa, 99% au impozitare progresivă. Nu va fi implementată anul acesta și nu cred că nici anul viitor. Dar trebuie să pornim de la bază, să vedem cum construim viitorul împreună. Nu am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franța, nici în Italia, nici în Polonia. Trebuie să începem să discutăm cu partenerii sociali cu mediul de afaceri”, a declarat liderul PSD.

Ciolacu a reluat declarațiile că în România nu se poate vorbi de o cotă unică.

„Mai există politicieni care încearcă să apară la televizor cu ceva fantastic. Nu am înțeles cota unică. Cota unică e cotă unică. Noi nu avem cotă unică. Am început să scoatem din excepții. Poate la nivelul UE e posibil ca în viitor să venim cu un sistem de impozitare la toate țările membre ale UE. Poate e nevoie să venim cu o viziune unitară peste tot astfel încât să venim cu un cadru unitar”, spune acesta.

Liderul PSD a negat că ar exista tensiuni între el și premierul Nicolae Ciucă.

„Dacă vrem să mergem simplist, că eu m-am certat cu Ciucă, vă anunț că nu m-am certat cu Ciucă, am discutat cu el și azi dimineață”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta s-a referit și la impozitarea pensiilor speciale, precum și la evaluarea miniștrilor, anunțată de premier.

„E teoria tâmpitului, ori schimbăm sistemul, pentru că e incorect să ieși la pensie și să avem pensie mai mare ca salariul, părerea mea e că pensiile speciale trebuie impozitate cu 90%. Excepțiile sunt rodul unor influențe în care toată clasa politică s-a implicat și acum a venit momentul adevărului cânt trebuie să vedem cum facem. Niciunde în lumea asta, decât în România, cineva care iese la pensie câștigă mai mult decât a avut în activitate. Cred că va trebui să discutăm în Coaliție și să venim cu acest proiect”, spune liderul PSD.

Despre evaluarea miniștrilor, Ciolacu a declarat: „M-am uitat azi-noapte la stele, n-am primit niciun semnal. Atributul de a face evaluarea miniștrilor e al prim-ministrului, nu eu să dau eu note miniștrilor.”

Întrebat dacă are drept de veto la o eventuală remaniere, Marcel Ciolacu a spus: „N-am scris în regulament asta, dar e o idee bună.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *