Primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a aprins o lumânare în memoria celor 6 milioane de victime ale Holocaustului
Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată azi și la Zalău, prin Conferința Internațională ”Ultima stație…Auschwitz…Birkenau…Lagărele Morții”, cu prezența mai multor oficilități locale, județene, dar și străine. Delegațiile oficiale au fost primite de primarul Ionel Ciunt în sala ”Avram Iancu”, din cadrul Pimăriei Zalău, după care oaspeții au luat drumul sălii Transilvaniei, din cadrul Clădirii Transilvania, unde a avut loc conferința.
Din partea Primăriei Municipiului Zalău, la acest eveniment de comemorare au participat primarul Ionel Ciunt, viceprimarii Teodor Bălăjel și Nicolae Fazakas și administratorul public Călin Forț.
Prezent în Sala Transilvania, primarul Municipiului Zalău, Ionel Ciunt a transmis un mesaj și a aprins o lumânare în memoria celor 6 milioane de victime ale Holocaustului.
”Într-o perioadă în care mulți semeni de-ai noștri sunt izolați în spitale sau la casele lor, într-o perioadă în care purtăm mască și păstrăm distanțarea fizică pentru a ne proteja, sentimentele de solidaritate și respect reciproc au făcut să fim împreună în această sală, numită Transilvania din municipiul Zalău. Azi, comemorăm un moment trist din istoria omenirii, moment care marchează prigoana, exterminarea și uciderea evreilor. Faptul că putem vorbi liber despre aceste lucruri, faptul că suntem în această sală, români, evrei, maghiari este un semn bun pentru societatea noastră, un semn de democratizare și normalitate pentru societatea românească. Istoria ne obligă să vorbim astăzi despre uciderea programată a unor ființe nevinovate și de aceea socotesc și este bine să ne reamintim de victimele gândirii unor minți bolnave și așa ca o candelă aprinsă la gropile comune să avem și noi în sufletele noastre aprinsă flacăra neuitării. Istoria are multe capitole care nu au depins de noi, realitatea oricare ar fi ea cred că presupune să avem răbdare, toleranță și respect reciproc. Circumstanțele războiului au provocat în mare măsură ororile care s-au întâmplat atunci și îndrăznesc să spun că acele fapte sunt străine de caracterul și sufletul poporului român. Adevărul însă trebuie cunoscut și recunoscut oricare ar fi, iar noi și generațiile care vor veni avem obligația să facem ca aceste fapte care înjosesc condiția umană să nu mai fie posibile. Victimelor Holacustului le aducem astăzi un pios omagiu, recunoștință și neuitare veșnică. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească, iar dumnevoastră tuturor să aveți sănătate. Doamne ajută”, a spus Ionel Ciunt, primarul Municipiului Zalău.
În cadrul conferinței, prim-rabinul Federației Comunității Evreiști din România, Rafael Shaffer și președintele Comunității Evreilor Zalău, Salaj, Dan Has au rostit rugăciunile El Male Rachamin și Kaddish, după care Ambasasorul Franței în România, Excelența Sa, Laurence Auer, Șeful Adjunct de Misiune în cadrul Ambasadei Marii Britanii în România, Tanya Collingridge, Deputat Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, Dari Toma, prefectul județului Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, Profesor-doctor Vasile Bulgărean, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Sălaj, au transmis un mesaj în memoria victimelor Holocaustului.
De asemenea, Ministrul de Externe al Statului Israel, domnul Yair Lapid, descendent al familiei Solomon din Cehu Silvaniei, Shane Dixon, adjunctul șefului misiunii diplomatice al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și domnul Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei în România, au transmis un mesaj video în cadrul Conferinței.
Evenimentul s-a încheiat cu un mesaj transmis de o elevă de la Colegiul Tehnic API Zalău, Daria Fărcaș și de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Preasfinția Sa Lucian Pop, Episcop Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla – Greco-Catolică.