Procurorii au prins un bărbat care a furat peste 60.000 lei de pe cardul bancar al unui zălăuan

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că, în dosarul nr. 30/P/2021, prin ordonanţa din data de 25.02.2021 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M. F. M., pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, prev. de art. 360 alin. 1 şi 3 C.p. cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.p. şi art. 35 alin. 1 C.p. (2 fapte), fraudă informatică, prev. de art. 249 C.p. cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.p. şi art. 35 alin. 1 C.p. şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prev. de art. 250 alin. 1 C.p. (2 fapte) (10 acte materiale) cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.p. şi art. 35 alin. 1 C.p., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p.

Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit faptul că la data de 19.02.2021, inculpatul MFM a iniţiat conversaţii cu persoana vătămată PMF din mun. Zalău, căreia i s-a recomandat ca fiind contabilul unui om de afaceri din Pipera, care ar fi dispus să o ajute cu o donaţie de 25000 euro pentru fiica sa ce urma a fi supusă unei intervenţii chirurgicale, inculpatul având cunoştinţă despre aceasta ca urmare a unei campanii de colectare a fondurilor iniţiată de persoana vătămată în scop filantropic, pentru cazul arătat. Profitând de vulnerabilitatea persoanei vătămate, implicată direct în această campanie de strângere de fonduri, a obţinut de la aceasta date personale ale titularului conturilor bancare în care se colectau donaţiile, pe care le-a valorificat, reuşind să acceseze ilegal sistemul informatic şi să dispună plata sumei de 57620 lei, respectiv 600 euro din două conturi ale persoanei vătămate.

În urma măsurilor luate cu promptitudine de organele de urmărire penală s-a reuşit atât identificarea autorului într-un timp foarte scurt, cât şi recuperarea integrală a prejudiciului.

S-a mai reţinut în sarcina inculpatului faptul că prin modalităţi similare a accesat ilegal sistemul informatic care gestiona contul persoanei vătămate CL, cont din care a efectuat plăţi neautorizate în valoare de 5000 lei, această faptă fiind comisă în data de 09.02.2021.

La data de 25.02.2021 inculpatul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, iar la data de 26.02.2021 dosarul a fost înaintat judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sălaj cu propunere de arestare preventivă.

Cauza este instrumentată de organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Precizăm faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Pe această cale, aducem la cunoştinţa opiniei publice să nu dea curs solicitărilor venite din partea unor persoane necunoscute, prin orice mijloace de comunicare, în cadrul cărora se solicită date cu caracter personal, date ale contului bancar, ale cardurilor deţinute, întrucât există riscul vulnerabilizării sistemului bancar cu consecinţa efectuării unor tranzacţii neautorizate din respectivele conturi şi cauzarea unor pagube consistente titularilor acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *