Procurorii din țară anchetează cazurile în care pacienții COVID ar fi sedați/ În Sălaj nu există indicii

Procurorul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, prim-procurorul Sorin Flonta, a declarat în exclusivitate pentru Monitorul de Sălaj că nu există suficiente elemente pentru a declanșa o anchetă la nivelul Spitalului Județean de Urgență Zalău, chiar dacă la televizor au apărut mai multe știri cu declarații făcute de diverși medici sau aparținători cu privire la faptul că pacienți bolnavi de COVID ar fi fost sedați.

Prim-procurorul PT Sălaj, Sorin Flonta, a mai menționat că pentru a declanșa o anchetă, procurorii au nevoie de o plângere penală depusă de cel puțin o persoană sau ar mai exista posibilitatea ca un procuror să se autosesizeze, însă la acest moment nu există elementele necesare declanșării unei astfel de anchete, respectiv nu sunt indicii că în Sălaj ar fi existat astfel de practici în unitățile spitalicești.


Spre exemplu, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu se va autosesiza în cazul dezvăluirilor făcute de un fost asistent medical din Spitalul Județean Sibiu, cu privire la nereguli identificate în secția ATI COVID. Potrivit acestuia, pacienții erau legați și sedați.

În acest caz va fi deschis un dosar penal de cercetare pentru omor, anunță prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, potrivit publicației Turnul Sfatului.

Un lucrător medical de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu acuză faptul că pacienții cu COVID ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați cu anestezice și sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita.

Dezvăuirile au fost făcute sub protecția anonimatului, pentru publicația Turnul Sfatului.

Acuzații și la Spitalul Județean Arad, unde pacienții COVID ar fi sedați

Bolnavii de COVID-19 ar fi sedați, ca să nu se agite. La Spitalul Județean din Arad au fost aplicate sancțiuni, după sesizările făcute de familiile unor pacienți care au decedat. Printre acuzații se regăsesc și unele referitoare la sedare.

Au existat șapte reclamații din partea familiilor celor decedați de COVID-19 la Spitalul Județean Arad. Una dintre reclamante susține că mama ei a venit pe picioare la spital pentru o evaluare post-COVID, dar a murit la trei zile după internare, din cauza tratamentului primit. Conducerea spitalului a anunțat mai multe sancțiuni în acest caz.

Florina Ionescu, manager al Spitalului Județean Arad: „Medicul șef al secției a fost retrogradat din funcție, asistentul medical care a completat necorespunzător în avans și nu zilnic planul de îngrijire a pacientei a fost sancționat cu 10% pe o perioadă de două luni din salariul de bază și alte 14 cadre medicale care au participat la îngrijirea pacientei pe tot parcursul internării au fost sancționate cu 5% din salariul de bază pentru o perioadă de o lună„.

Spitalul îi poate sancționa pe medici doar pe linia administrativă. Fiica pacientei decedate vrea însă să meargă mai departe.

Reacția spitalului din Sibiu: Acuzațiile trebuie dovedite prin probe

„În urma publicării în publicația online „Turnul Sfatului” a articolului “Dezvăluiri șocante din secția ATI COVID a Spitalului Județean”, SCJU Sibiu face următoarele precizări, din dorința de a transmite către opinia publică informații corecte și complete.

Încă de la începutul pandemiei, Secția Clinică ATI s-a aflat în „linia I” a luptei împotriva Covid-19. Acum, la un an, observăm cu regret că drumul de la „eroism” la “incompetență” se parcurge, din păcate cu viteza redactării unui titlu de impact în presă. Respectăm și vom respecta mereu libertatea presei, dreptul la informare al cetățenilor și am furnizat mereu, în termenele legale, toate informațiile care fac obiectul interesului public. În același timp, credem însă într-o informare corectă, profesională si echidistantă. Tocmai de aceea vă transmitem următoarele precizări:

-activitatea zonei roșii ATI este organizată după proceduri stricte cu privire la alocarea de personal și conduita terapeutică, care este stabilită de către medici;

-acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți au fost cauzate de  deficiențe terapeutice trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale  de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime;

-conducerea SCJU Sibiu s-a autosesizat și va demara o anchetă cu privire la activitatea secției ATI-Covid, pentru a identifica și remedia eventualele probleme;

-de la începutul pandemiei, până în prezent (08.03.2021) în cadrul secției ATI Covid au fost internați 570 de pacienți dintre care 152 au fost transferați înapoi pe secția de proveniență cu o evoluție favorabilă a stării de sănătate (secția ATI nu face o externări), 397 au decedat iar 21 sunt internați în prezent. Subliniem că în secția ATI ajung pacienții în stare foarte gravă, care necesită suport respirator;

-procedurile și protocoalele privind gestionarea pandemiei sunt într-o continuă dinamică și sunt adaptate permanent pentru a corespunde cât mai bine specificului dintr-un moment sau altul și a asigura cele mai bune condiții de internare și tratament pentru pacienți.

Pandemia de COVID-19 a fost, la momentul debutului său, o ecuație cu multe necunoscute. Personalul medical și autoritățile s-au confruntat cu un virus nou și agresiv care, a modificat, fără îndoială, în mod hotărâtor, activitatea întregului spital, implicit a secției ATI. Personalul din cadrul secției ATI duce permanent o luptă contra-cronometru în cursa de salvare a cât mai multe vieți omenești. Din păcate, acest lucru nu a fost mereu posibil. Mulți pacienți, cu forme foarte grave, ajunși în ATI, nu au putut fi salvați, deși medicii au făcut tot ceea ce este omenește posibil.

Îi asigurăm pe cetățenii județului că personalul medical din toate secțiile implicate în gestionarea pandemiei precum și personalul întregului spital își respectă meseria și este dedicat tratării cu profesionalism a tuturor pacienților. Subliniem că generalizarea acuzațiilor formulate aduce atingere prestigiului personal si profesional al celor implicați în activitatea zilnică din cadrul secție ATI –Covid unde se duce o luptă permanentă pentru viață.  Ne dorim ca, în urma cercetărilor care vor fi realizate la nivelul spitalului și organelor abilitate, opinia publică să cunoască adevărul”, transmite Spitalul Județean de Urgență Sibiu, într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *