Proiecte care cresc considerabil standardul de viață în municipiul Zalău 

Municipiul Zalău se transformă vizibil, în ritm accelerat, iar standardul de viață devine sub multe aspecte esențiale echivalent cu cel din orașele europene moderne. O serie de proiecte de dezvoltare importante au fost finalizate, altele sunt în lucru, iar Primăria municipiului Zalău depune continuu cereri de finanțare pentru proiecte care vor menține alert ritmul de modernizare și dezvoltare.

Actuala administrație locală a realizat proiecte pe toate palierele. De la modernizarea marii infrastructuri rutiere, cu piste de biciclete, canalizare pluvială și canale subterane pentru cabluri, iluminat nou, modern, în tot orașul, la reabilitări cuprinzătoare ale unităților de învățământ și ale blocurilor de locuințe. Dar vorbim și de modernizări de anvergură care schimbă total peisajul urban.

Bulevardul Mihai Viteazul a fost reabilitat, iar celelalte mari artere au fost practic reconstruite din temelii – străzile Simion Bărnuțiu, Voievod Gelu, Gheorghe Doja, Avram Iancu, Corneliu Coposu, 22 Decembrie. În același regim vor fi refăcute și străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului și Cetății, un traseu de aproape șapte kilometri – din bulevard, din zona Perla, până în capătul Ortelecului. În cea mai mare parte, pe aceste trasee sunt prevăzute și piste pentru biciclete.

Iluminatul public a fost înlocuit și este în curs de înlocuire peste tot în Zalău cu un sistem nou, modern, economic, cu LED, pe tronsoanele importante fiind controlat printr-un sistem de telegestiune pentru reglarea intensității luminii și pentru identificarea imediată și precisă a eventualelor defecte și remedierea lor cu eficiență maximă.

Transportul public în Zalău va fi unul complet modernizat și nepoluant. Pe lângă cele 20 de autobuze electrice care circulă în Zalău, s-au depus cereri de finanțare pentru alte 40 de autobuze electrice. Și se are în vedere achiziționarea a încă cinci autobuze electrice de mare capacitate și a 15 microbuze, pentru a deservi și primul inel al zonei metropolitane, care include comunele Crișeni, Hereclean, Mirșid și Meseșenii de Jos. Modernizarea întregii infrastructuri a transportului în comun, cu sisteme de eliberare automată a tichetelor, de informare a călătorilor și de supraveghere video în stații, pe traseu, dar și în autobuze este acum în curs.

Un important proiect de modernizare a întregii zone centrale a orașului a început în iulie. Strada Unirii va deveni o frumoasă stradă pietonală, platoul de marmură este reconstruit de la zero și va avea o arhitectură modernă, iar zona dintre clădirea Primăriei, clădirea Transilvania și clădirea Bibliotecii este și ea reorganizată și modernizată. O împrospătare și o modernizare care va aduce o cu totul altă atmosferă în Zalău.

Un mare plus pentru atmosferă îl aduc noua fântână cu jocuri de lumini de la Scala și reabilitarea fântânii din Parcul Central, care acum are și ea jocuri de lumini. Perspectiva este pentru reabilitarea tuturor fântânilor din oraș. Iar pe noul platou din fața Prefecturii vom avea fântâni de pardoseală, din care apa țâșnește de la nivelul solului. La fel și în fața cinematografului Scala, unde curând vor începe lucrările pentru reamenajarea zonei, cu o nouă arhitectură și unde vom avea o statuie a lui Mihai Viteazu în centru.

Cinematograful Scala a fost readus la viață. Recepția lucrărilor a început la final de septembrie. În prezent se lucrează la obținerea tuturor avizelor de funcționare și în curând își va deschide porțile publicului, cu o sală mare de proiecție 2D, o sală de proiecție 3D și un planetariu.

Construirea noii creșe Meseș a fost un proiect important pentru a satisface nevoile familiilor cu copii mici, după ce, până anul trecut municipiul Zalău avea doar o creșă, în condițiile în care cererea era foarte mare. O a treia creșă se va construi în viitorul apropiat în zona de nord a orașului, unde, de asemenea, cererea este mare.

În cea mai mare parte, clădirile liceelor din Zalău au fost reabilitate și urmează școlile generale. Condițiile pentru elevi se vor îmbunătăți considerabil în tot orașul.

Reabilitarea în număr mare a blocurilor de locuințe redă orașului aspectul îngrijit și constituie un beneficiu important pentru locuitorii acestora în ce privește costurile cu energia, care scad semnificativ odată cu reabilitarea termică.

100 de apartamente în cele două blocuri ANL construite de Primăria municipiului Zalău își așteaptă proprietarii în următoarea perioadă.

Municipiul Zalău va avea și un bazin de înot. Lucrările la bazinul de înot din cartierul Dumbrava au început de câteva luni. Odată finalizat, va putea fi utilizat atât de copii, în timpul orelor de sport, cât și de iubitorii de înot, în afara programului școlar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *