REPORTAJ: Comuna Nuşfalău, condusă de primarul Radu Mate, derulează proiecte de investiții de 8,5 milioane euro

Radu Mate, prim edilul comunei Nuşfalău se află la al patru lea mandat. Este singurul primar independent din Sălaj. In administraţie a lucrat de prin 1995, dar candidatura de primar şi-a depus-o abia în 2008 la insistenţele tinerilor din comună, pe când avea doar 38 de ani.

Tinerii i-au spus atunci că va câştiga alegerile dacă nu se înscrie în nici un partid, fie el român sau maghiar. Radu Mate le-a ascultat sfaturile şi sorţii de izbandă i-au surâs. Zootehnist fiind de meserie, a urmat cursurile Facultăţii de ştiinţe economice îmbogăţindu-şi bagajul de cunoştinţe atât de necesare unui om care păstoreşte o comunitate. Chiar dacă este independent primarul de Nuşfalău n-a stat cu mâinile în sân. A demonstat în cei 12 ani de când conduce destinele comunei că cei ce i-au acordat votul nu au dat greş.


Radu Mate este căsătorit, are 51 de ani și are doi copii. De profesie este economist absovent de studii superioare economice. Primul mandat l-a câștigat cu sloganul „Unul pentru toți, toți pentru unul” și de atunci la fiecare rundă de alegeri Radu Mate și-a consolidat poziția, ajungând la al patrulea mandat de primar al Comunei Nușfalău. 

Radu Mate a câștigat alegerile locale din 27 septembrie 2020 cu un scor electoral de peste 80%, semn că munca depusă în cei 12 ani și-au spus cuvântul, iar cetățenii văd că, comuna Nușfalău a intrat pe traictoria dezvoltării.

„Vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor pentru încrederea și votul acordat în 27 septembrie. Nu puteam să reușesc fără o echipă harnică și muncitoare din primărie. Mulțumesc mediului de afaceri, antreprenorilor care au contribuit la dezvoltarea comunei și au adus bunăstare prin creearea de locuri de muncă și prin contribuțiile substanțiale la bugetul local. Nu în ultimul rând felicit Consiliul Local Nușfalău pentru votul și susținerea acordată proiectelor de dezvoltare pe care le-am propus pentru comuna noastră. Țin să menționez că munca noastră din ultimii ani au adus în comuna Nușfalău proiecte de investiții de peste 8,5 milioane de euro, bani deloc puțini care sunt folosiți pentru creșterea calității vieții fiecărui cetățean”, declară primarul Radu Mate. 


Imediat ca a ajuns la primărie, în 2008, Radu Mate a pus pe agendă principalele proiecte de investiții, după o amplă consultare cu cetățenii comunei. Așa a fost construită prima capelă mortuară din Sălaj, o capelă care oferă cele mai bune servicii pentru ceremoniile funerare. Radu Mate spune că a văzut o astfel de capelă în Olanda, unde a fost în vizită de lucru. La întoarece a pus toate cultele religioase la masă și a reușit să construiască o clădire care asigură serviciile funerare în cele mai bune condiții. Un sprijin important a venit și de la o fundație din Olanda, care a dotat camera frigorifică, a donat calorifele pentru încălzire.

(școala și grădinița reabilitate, un parc de joacă ultramodern)

Un alt proiect major din primul mandat a fost construirea unei grădinițe noi cu opt grupe de copii, mobilată și utilată inclusiv cu bucătărie proprie. Primăria Nușfalău s-a mutat în casă nouă, o clădire frumoasă, modernă, cu birouri și spații decente, care oferă un confort sporit atât angajaților, cât și cetățenilor care îi trece pragul. A mai fost realizat „Reabilitarea şi extinderea parcului „Arany Janos” din Nuşfalău, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost construit un Centru de informare turistică în valoare de 176.000 de euro nerambursabili.

(rafturi întregi pline cu documente și proiecte de investiții, munca ultimilor 12 ani la primărie)

Primul mandat 2008-2012 a fost podina pentru dezvoltarea în anii ce urmau să vină. A fost perioada în care s-au realizat mai multe studii de fezabilitate, proiecte tehnice și s-au pregătit dosarele cu proiecte de investiții și aici amintim: proiect pentru canalizare, extindere rețea și alimentare cu apă, construire trotuare, bloc ANL pentru tineri, reabilitarea școala cu clasele 5-8.

(bloc de locuințe ANL finalizat în 2019 / angajații din cadrul compartimentului achiziții)

(bază sportivă cu aparate pentru fitness / loc de picnic și spații de joacă pentru copii)

Proiecte de investiții 2016 – 2020 aflate în execuție sau în curs de realizare

1. Rețea de canalizare în valoare de 119 miliarde lei vechi prin PNDL, în lungime de 18,8 kilometri de rețea și stație de epurare în satul Nușfalău

(lucrări la rețeaua de canalizare menajeră în satul Bîlghez)

„Vreau să mulțumesc cetățenilor pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă pentru că o astfel de lucrare mare creează și disconfort. Suntem în stadiul final și pregătim recepția, iar în cursul anului viitor vom da în funcțiune întreaga rețea”, a spus primarul Radu Mate

2. Rețea de canalizare în valoare de 37 miliarde lei vechi prin PNDL în satul Bâlghez, în lungime de 5,4 kilometri de rețea și stație de epurare. Proiectul este în curs de execuție, fiind realizat circa 30% din lucrări, având termen de finalizare 2021.

3. Modernizarea și asfaltarea a 9 kilometri de străzi prin PNDL, în valoare de 8,7 miliarde lei vechi, a fost finalizată licitația, urmând ca lucrările să înceapă în primăvara anului viitor.

(străzi asfaltate în centrul comunal Nușfalău)

4. Extindere și modernizare iluminat public cu corpuri de iluminat moderne pe LED. Prin acest proiect pe lângă faptul că rețeaua electrică va fi extinsă în zonele în care nu există electricitate, vor fi achiziționate și 300 de corpuri de iluminat noi pe LED. Proiectul are o valoare de 5,08 miliarde lei vechi. În centrul de comună Primăria Nușfalău a montat câte un corp de iluminat pe LED pe fiecare stâlp de curent.

(iluminat public modern pe LED și corpuri de iluminat alimentate cu panouri fotovoltaice)

5. Modernizarea drumurilor comunale în comuna Nușfalău

6. Cadastrarea terenurilor și elaborarea PUG

7. Lucrări de reparații la monumentul eroilor 

(monumentul eroilor în parcul central din Nușfalău)

8. Lucrări de pavare trotuare și amenajare canal pluvial între strada Mare și strada Petofi Șandor   

(trotuare pavate modern în mai multe zone din Nușfalău)

Prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primarul Radu Mate a câștigat două proiecte de investiții importante:

 • Modernizarea și asfaltarea străzilor în comuna Nușfalău în lungime totală de 11 kilometri, din care 7,5 kilometri în Nușfalău și 3,5 kilometri de străzi în satul Bîlghez. Proiectul are o valoare de 1 milion de euro din fonduri europene nerabursabile, iar contrubuția primăriei este de 200.000 de euro.
 • Stadiul lucrărilor sunt 90% finalizate în satul Nușfalău, iar în satul Bîlghez având în vedere că se lucrează la canalizare termenul de finalizare a lucrărilor este anul 2021
 • (Cămin cultural Nușfalău reabilitat – lucrare finalizată)
 • Modernizare și reabilitare cămine culturale în satele Nușfalău și Bîlghez, proiect în valoare totală de 500.000 euro fonduri europene nerambursabile. Lucrările la Căminul cultural din Nușfalău au avut o valoare de 300.000 euro, proiect finalizat și recepționat. Căminul a fost reabilitat complet interior/exterior, acoperiș, geamuri, uși, pardosea, mobilier (scaune), sonorizare, instrumente muzicale, costume populare.
 • Lucrările de modernizare și reabilitare a căminului cultural din Bîlghez se ridică la valoarea de 200.000 euro și se află în curs de execuție, având termen de finalizare 2021.
 • „Având în vedere că suntem o comunitate multietnică am încercat să acoperim toate necesitățile din punct de vedere cultural, astfel au fost achiziționate costume populare ce reprezintă fiecare etnie din comuna noastră”, spune edilul Radu Mate. 

Prin Grupul de Acțiune Locală Valea Barcăului și Valea Crasnei (GAL) primarul Radu Mate a câștigat alte două proiecte de investiții din fonduri europene.

(utilaje aflate în dotarea Primăriei Nușfalău – Serviciul Gospodărire Comunală)

Dotarea Serviciului de Gospodărire Comunală cu un buldoexcavator în valoare de 80.000 euro, sumă din care 55.000 euro nerambursabili, iar diferența a fost asigurată de la bugetul local.

(Primăria Nușfalău pregătită pentru deszăpezirea drumurilor în regie proprie)

Tot prin GAL s-a achiziționat  un cort pentru evenimente și dotările necesare pentru încălzire. Proiectul se află în curs de finalizare și are o valoare totală de 21.000 de euro.

„Vreau să asigur cetățenii că ne concentrăm să finalizăm toate proiectele aflate în derulare sau în curs de finalizare. În paralel suntem atenți la orice oportunitate pentru a obține finanțare pentru investiții noi”, trasmite primarul Radu Mate

Proiecte de investiții viitoare mandat 2020-2024

 1. Introducerea rețelei de gaze naturale în comuna Nușfalău. În acest sens a fost realizată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Valea Barcăului din care fac parte 9 comune, cu scopul de a realiza un proiect comun pentru introducerea gazului metan, proiect ce va fi depus spre finanțare din fonduri europene. În acest moment ADI Valea Barcăului pregătește licitația pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.
 2. La Compania Națională de Investiții primarul Radu Mate are cuprinse în lista sinteză două proiecte care urmează să fie finanțate de la bugetul de stat: – Modernizare, reabilitare, extindere și dotare școala veche – Școala Generală „Petri Mor” din Nușfalău; – Construire Centru comunitar integrat de asistență medico-socială și de recuperare, mai exact un spital de tip ambulator care va avea cabinete medicale pentru medicii de familie, laborator de analize medicale, salon de tratament, farmacie, grupuri sociale.
 3. Achizia de tablete școlare pentru toți elevii, laptopuri pentru cadrele didactice, tablete inteligente, camere webcam, videoproiectoare, proiect în valoare de 200.000 euro din fonduri europene. 
 4. Contruire pod peste râul Barcău
 5. Construire de noi blocuri ANL
 6. Construire capelă în satul Bîlghez
 7. Construire spații de garare și atelier reparații pentru utilajele din dotare
 8. Construirea unei hale agroalimentare pentru produse agricole
 9. Construire creșă în satul Nușfalău
 10. Susținerea învățământului, a activităților cultural-educative și sprotive, susținerea tuturor cultelor religioase, sprijinirea mediului de afaceri existent și atragerea de noi investitori în comună

Peste 600 de copii vor primii vouchere valorice, drept cadou de Crăciun

În fiecare an Primăria Comunei Nușfalău a oferit peste 550 de cadouri copiilor înscriși în sistemul de învățământ din comună. Anul aceta datorită pandemiei, primarul Radu Mate va acorda fiecărui copil câte un voucher în valoare de 40 de lei pentru a-și achiziționa dulciuri de Crăciun. Primăria Nușfalău va distribui vouchere valorice la 640 de copii din Nușfalău și Bîlghez.

„Pe această cale transmit tuturor cetățenilor din comuna Nușfalău, multă sănătate și sărbători fericite alături de cei dragi”, a declarat primarul Radu Mate

(parcul central – Monumentul Eroilor – comuna Nușfalău)

(biserica din satul Bîlghez / construire canal betonat)

(lucrări de asfaltare și canalizare în Nușlafău și Bîlghez / sala de sport din Nușfalău)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *