Sălajul, favorit la cumpărarea Castelului Wesselenyi

Prin decizia Curții de Apel Cluj (CAC), forul județean se apropie de obiectivul pe care și l-a propus acum trei ani: achiziționarea monumentului istoric din Jibou.

Toate actele de vânzare-cumpărare succesive încheiate între proprietar si compania de consultanţă Micro Vision Consult (MVC) Cluj, respectiv între aceasta și Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag (MZR) – Ungaria, au fost anulate definitiv de CAC. Imobilul a ajuns din nou în proprietatea moștenitorului Andrei Ianicicău (Janicsko), potrivit www.transilvaniabusiness.ro.

Decizia CAC a fost luată la finele lui 2023, la un an după ce Tribunalul Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare, la cel de-al 14-lea termen de judecată de la acțiunea inițiată de Consiliul Județean (CJ) Sălaj. Forul județean a contestat tranzacția și a cerut judecătorilor constatarea nulității actului prin care imobilul a ajuns în proprietatea MZR.

Vânzare în România, revânzare în Ungaria

Proprietarul castelului, cu domiciliul în Șimleu Silvaniei, căruia i-a fost retrocedat ansamblul Wesselenyi, l-a vândut MVC, în 2021. La scurt timp, a fost revândut către MZR, parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelo, proprietate a statului ungar.

Proprietarul a declarat atunci că instituția nu a trimis la termen adresa prin care își exprima exercitarea dreptului de preemțiune și intenția de cumpărare. CJ a acționat în instanță, în 2021, vânzătorul, intermediarul și cumpărătorul final. Din documentele CJ Sălaj a reieșit că termenul de exercitare a dreptului de preemțiune a fost respectat.

Instanțele au anulat actele în baza cărora s-au făcut tranzacțiile. Totuși, decizia CAC poate fi atacată cu recurs de către părțile implicate în proces. CJ așteaptă motivarea deciziei CAC de anulare a contractului inițial de înstrăinare și a celor două acte de vânzare-cumpărare încheiate ulterior. CJ vrea apoi să cumpere castelul.

Proprietarul, depășit de facturi

Castelul Wesselenyi a fost construit în anii 1779-1796. Renumiți constructori, arhitecţi şi pictori din Transilvania (Franz Wrabetz, Johann Martin Stock, Franz Neuhauser) au lucrat la edificarea clădirii cu 50 de camere. Utilitatea sa poate fi mixtă, fiind o construcție în stil baroc şi clasicist cu două etaje și o suprafaţă utilă de 2.200 mp. Acesta are în proximitate una dintre cele mai frumoase grădini botanice din țară.

Înainte de naţionalizarea imobilului, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Teleki Wesselenyi. Descendenta sa, Eva Janicsko (născută Teleki), a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândire. Din grădina de 10 ha, moştenitorului i s-au restituit 1,3 ha, restul suprafeţei fiind ocupată de grădina botanică.

Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în primăvara anului 2012, însă moştenitorul a fost nevoit să o scoată ulterior la vânzare pentru că nu își putea permite să o renoveze și să o întrețină. Inițial, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro, preț diminuat la 0,9 milioane pe site-ul casei de licitații Artmark, de unde a fost achiziționat, în 2021, de către MVC, pentru 0,8 milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *