Scumpiri pe piața imobiliară după creșterea prețurilor materialelor de construcții
Firmele de construcții se confruntă de câteva luni cu o creștere masivă a prețului materialelor, care le afectează mai ales pe cele cu contracte publice mai vechi. Acestea lucrează în pierdere sau trebuie să sacrifice calitatea pentru a finaliza lucrările. Consecințe vor fi și în piață imobiliară.
Câteva exemple de scumpiri
Pentru un kilometru de drum:
Balastul folosit costa, în 2020, 48.139 de lei. Astăzi costă 64.186 de lei. O creștere de 33%.
Piatra spartă costa, anul trecut, 49.392 de lei, iar în prezent e cel puțin 54.331 de lei.
Bitumul e cu 19% mai scump, nisipul cu 41%, filerul de calcarare cu 7%.
Trăgând linie, materialele de construcții necesare unui kilometru de asfalt sunt cu 43.855 de lei mai scumpe decât erau în 2020.
La un drum de 30 de kilometri, de exemplu, ar fi vorba de o creștere de aproape 270.000 de euro față de 2020. Doar a materialelor.
Polistirenul expandat, de exemplu, folosit în cel din urmă tip de lucrare, s-a scumpit cu 56%. Oțelul beton brut, folosit la fundații, e mai scump cu 59%, iar țeava metalică cu 60%. Parapetul metalic folosit la autostrăzi, pe care România promite că le va construi cu sutele de kilometri în următorii ani, e mai scump astăzi cu 195% față de anul trecut.
Care va fi efectul asupra imobiliarelor?
Creșterile de prețuri se vor reflecta și asupra pieței imobiliare, spun specialiștii consultați de Europa Liberă. Doar că, spre deosebire de piața construcțiilor civile, în privința locuințelor cei care vor deconta vor fi mai degrabă consumatorii.
Daniel Crainic, director de marketing la imobiliare.ro estimează această creștere la „cel puțin 10%”.
Într-un interviu telefonic acordat Europei Libere, Crainic spune că efectul se va resimți în primă fază asupra locuințelor noi. În prezent, 2 din 3 români care vor să-și cumpere o locuință preferă un apartament sau o casă noi.
Apartamentele noi se vor scumpi din cauza creșterii prețului materialelor de construcții.
Apartamentele noi se vor scumpi din cauza creșterii prețului materialelor de construcții.
„De câțiva ani asistăm și la o creștere cu forța de muncă și, în același timp, a terenurilor. Deja de câțiva ani se lucrează cu marje de profit considerate reduse și nu cred că dezvoltatorii vor putea suporta aceste creșteri de costuri pe toate cele trei paliere menționate (terenuri, forță de muncă, materiale de construcții) fără a vedea aceste costuri în creșterea prețului apartamentelor noi. Odată cu această creștere, bineînțeles că piața imobiliară va fi trasă în sus și pe segmentul vechi”, spune Crainic.
Efectele vor fi diferite, în funcție de faza în care se află proiectul. „Dacă ne uităm la proiectele viitoare, cu siguranță ne putem aștepta la creșteri de peste 10%. Asta, bineînțeles, în condiții economice normale. Cu excepția unor cauze care să afecteze economia țării, este normal să ne așteptăm la creșteri de prețuri pentru apartamentele noi care au ca sursă creșterea prețului materialelor de construcții. Și trebuie să ținem cont și de contextul pieței imobiliare.”
Daniel Crainic îi sfătuiește pe cumpărători să nu fie foarte entuziasmați de acele imobile a căror preț de vânzare va fi sub cel al pieței. Pot fi „țepe”.
„Cumpărătorul trebuie să conștientizeze că acolo unde prețul este dubios de atractiv, e o problemă, și să se ferească de acel gen de ofertă. Nu cred că este fezabil astăzi, în România, să vedem apartamente noi mai ieftine decât apartamentele vechi. Acolo sunt compromisuri.”