Secretarul de stat Bogdan Ilea prezent la festivitatea de absolvire a SNPAP Târgu-Ocna

Secretarul de stat în Ministerul Justiției, av. Bogdan Ilea, a fost prezent la festivitatea de absolvire a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu-Ocna.

Această ceremonie reprezintă o etapă importantă în construirea viitoarelor cariere ale noii promoții de agenți de poliție penitenciară, care au fost pregătiți sub îndrumarea dedicată a profesorilor școlii.

Secretarul de stat Bogdan Ilea a reprezentat cu onoare Ministerul Justiției și pe doamna ministru Alina Gorghiu în această zi specială, prilej cu care a adresat urmatorul mesaj:

„Dragi absolvenți ai Scolii Naționale de Pregatire a Agenților de Penitenciare Târgu-Ocna, este o bucurie să particip la sărbătoarea voastră.

Festivitatea de absolvire a şcolii reprezintă momentul care prefigurează construirea viitoarei cariere pentru care noua promoţie de agenţi de poliţie penitenciară s-a pregătit sub coordonarea profesorilor şi îndrumătorilor Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna.

Sunt onorat să reprezint Ministerul Justiției și pe doamna ministru Alina-Ștefania GORGHIU, la ceremonia de depunere a jurământului de credință, moment care marchează finalizarea etapei de formare a agenților de penitenciare.

Doresc să amintesc că nu demult, prin ordin al ministrului justiției, școala a primit denumirea onorifică „Constantin Brâncoveanu” în cinstea voievodului martir, care devine astfel ocrotitorul spiritual al școlii, iar ziua de 14 mai a fost consfințită ca fiind ziua aniversară a școlii.

Mai mult, în luna mai a avut loc reevaluarea școlii pentru menținerea acreditării ca instituție de învățământ militar, preuniversitar, evaluare efectuată de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

Procedura s-a finalizat cu acordarea calificativului „foarte bine” și menținerea acreditării.

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna a fost înființată în anul 1997 și rămâne unul dintre principalii furnizori de resursă umană specializată pentru Administrația Națională a Penitenciarelor și prin faptul că, încă de la încheierea cursurilor, absolvenții sunt pregătiți să lucreze efectiv în acest sistem. Astfel, cei 266 de absolvenți care încheie astăzi școala, primesc definitiv statutul de polițist de penitenciare, aceștia urmând să fie repartizați într-un timp foarte scurt să îndeplinească atribuțiile specifice postului în care au fost numiți. Dacă la înființare capacitatea de școlarizare era de 100 locuri, în prezent aceasta a ajuns la 270.

În acest context, amintesc că sistemul penitenciar românesc a trecut, în cele trei decenii de când se află în coordonarea Ministerului Justiției, printr-o profundă reformă și evoluție, fiind tot mai aproape de exigențele impuse de aparteneța la Uniunea Europeană. Pornind de la armonizarea normelor interne cu legislația, recomandările europene și instrumentele internaționale, la care România este parte, prin schimbul de bune practici cu sisteme penitenciare europene de referință, precum și prin adaptarea abordării instituționale și interinstituționale a modului de organizare și funcționare a locurilor de detenție, putem spune că sistemul penitenciar românesc își îndeplinește în prezent rolul de parte integrantă a procesului de înfaptuire a justitiei.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea nemijlocită a polițiștilor de penitenciare care sunt prezenți zi de zi la datorie.

Fără efortul constant depus de polițiștii de penitenciare, nu se putea produce reformarea sistemului penitenciar din România, care a facilitat încorporarea în cadrul legal și în procedurile de lucru proprii a standardelor prevăzute de legislația internațională și recomandările europene.

Vă revine vouă, dragi absolvvenți, sarcina de a menține standardul ridicat de pregătire și de conduită, atât pentru îndeplinirea misiunii penitenciare, cât și pentru dezvoltarea instituției.

În egală măsură, vreau să vă asigur de sprijinul pe care Ministerul Justiției îl acordă Administrației Naționale a Penitenciarelor si unităților subordonate și vă confirm că Ministerul Justiției este atent la nevoile sistemului penitenciar, fiind preocupat în permamentă de îmbunatățirea condițiilor de muncă, precum și de perfecționarea profesională a polițiștilor de penitenciar.

În îndeplinirea obiectivelor, sprijinul ministerului justiției se materializează atât prin suport ferm pentru creșterea progresivă capacității de cazare, obligație asumată inclusiv la nivel guvernamental, cât și prin asigurarea tuturor condițiilor, atât pentru persoanele private de libertate, cât și pentru polițiștii de penitenciare.

În final, mă adresez în mod deosebit vouă, noilor absolvenți ai Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna: continuați, cu dăruire, misiunea importantă cu care ați fost învestiți astăzi, prin depunerea jurământului de credință, acumulați zi de zi cunoștințe noi, asimilați orice bună practică de care luați cunoștință.

În felul acesta vă veți mândri atât cu cu o carieră de succes, cât și cu satisfacția de a fi contribuit la crearea unui mediu sigur în penitenciar, favorabil atingerii scopului educativ al sancțiunii penale.

Vocația profesiei dumneavoastră este în strânsă legătură cu respectarea drepturilor persoanelor private de libertate, iar profesia de polițist de penitenciare trebuie să fie fundamentată pe pilonii profesionalismului și onoarei, având conștiința deplină că faptele fiecăruia dintre dumneavoastră se răsfrâng, în bine sau rău, asupra reputației sistemului penitenciar și asupra Ministerului Justiției, pe care le reprezentați atât în timpul cât și în afara programului

Va felicit si va doresc mult succes in cariera!”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *