VIDEO| Conducerea ACoR Sălaj participă la o conferință de nivel înalt la Chișinău

Un eveniment important cu participare de la cel mai înalt nivel din România și Republica Moldova, la care au participat și trei primari sălăjeni, „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova — Țară candidata la UE, împreuna cu România”, s-a desfășurat azi, 31 august 2023, Chișinau.

Este vorba de Conferința de Nivel Înalt, organizată de IDEP și ADI EURONEST, privind „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidată la UE, împreună cu România”, eveniment care a avut loc în data de 31 August 2023, V-Continental Business Center, Chişinău.

Din Sălaj participă președintele Asociația Comunelor din România Filiala Sălaj, Roșan Ioan, primarul comunei Valcău de Jos (în calitate de speaker), împreună cu membrii Consiliului Director ACoR Sălaj, primarul Comunei Horoatu Crasnei, Marian Mirisan și primarul Comunei Rus, Cozma Aurelian.

În cuvântul său reprezentantul ACOR România, primarul Roșan Ioan, a vorbit despre importanța absorbției fondurilor europene și impactul acestora pentru creșterea calității vieții cetățenilor. Primarul Roșan Ioan a îndrumat aleșii locali din Moldova să își pregătească temeinic planul de absorbție a fondurilor europene prin întocmirea unor strategii de dezvoltare ancorate în realitate și care să reflecte necesitățile comunității, să acceseze fonduri pentru utilități publice (apă și canalizare) și mai apoi să pregătească proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere.


Organziatorii evenimentului sunt IDEP Moldova și ADI EURONEST (Iași). Co-organizatorul Institutului de Dezvotlare și Expertiză a Proiectelor, care este e o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt. În procesul de obținere a sprijinului autorităților Europene pentru proiectele IDEP “Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului (ECIPES bit.ly/3kTAk93)”, și Piața de desfacere (Autostrada RM-UE bit.ly/3AMDBiS ) și agrement (DiscoverEU Iași-Chișinău bit.ly/3nVTnQT ) preponderent Europeană”.

Scopul evenimnetului ce a întrunit factorii de decizie din spațiul românesc este crearea cadrului necesar privind preluarea bunelor practici invitații din România de către omologii din Republica Moldova, fapt care va facilita absorbția sporită a fondurilor de pre-aderare, disponibile Republicii Moldova începând cu 2023, în echipe de proiect mixte moldo-române.

Ca rezultat al evenimentului, la care au participa conducători și echipe manageriale de pe ambele maluri ale Prutului, ne propunem să creăm oportunități, în vederea constituirii parteneriatelor, prin dezvoltarea schițelor de proiect concrete, aceste acțiuni vor crea premisele necesare pentru integrarea europeană mai rapidă a Republicii Moldova, datorită absorbției sporite a fondurilor europene de pre-aderare.

Una din direcțiile prioritare de activitate a IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE. În vederea demersului de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului și cu scopul de a stabili parteneriate pentru proiecte în echipe comune moldo-române.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *