Șeful primarilor din Sălaj, reacție după scandalul din Guvernul României

    In calitatea mea de lider a primarilor PNL Salaj si presedinte al Filialei Judetene  Salaj a Asociatiei Comunelor din Romania imi exprim ingrijoararea cu privire la continuarea Programului National de Dezvoltare Locala etapa II si aprobarea Programul de Investitii Anghel Saligny, programe de finantare vitale pentru dezvoltarea si  cresterea calitatii vietii in comunitatile locale care au rol de a sprijini eforturile autorităților administrației publice locale în dezvoltarea infrastructurii de bază.   

    Aceste programe sunt necesare pentru ca: România are circa 44% din populație în rural. Apa, canalizarea, gazul, drumurile locale sunt vitale pentru acești oameni. Nu avem voie să amânăm finanțarea acestor proiecte, nu avem voie să refuzăm satelor și micilor localități șansa dezvoltării. România are un decalaj mare de dezvoltare față celelalte state membre ale UE, care și-au rezolvat astfel de probleme de infrastructură în rural cu decenii în urmă. Acest program nu este o competiție politică, nu este despre cifre, ci despre oameni care locuiesc în aceste localități. Toate comunitățile din România în care se vor face lucrări vor avea o șansă egală la aceste fonduri. Noi ne dorim ca toți românii să trăiască mai bine, să aibă condiții mai bune, sa asiguram un standard minimal comun la nivel national pentru accesul populatiei la servicii de baza, precum cele de apa si canal. Nimeni nu își închipuie că dacă vom construi un drum sau dacă vom construi o rețea de apă, de aceste modernizări vor beneficia doar cei care votează cu un partid anume. Nu, aceste investiții se adresează tuturor comunităților românești. 

    Astazi 29% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de apă,  57% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără canalizare  iar 69% din localitati nu au retele de gaze naturale.

    Autoritatile locale nu dispun de resurse pentru dezvoltarea acestor retele edilitare, nu putem sa mai amanam aceste proiecte inca 30 de ani. 

    Programul de Investitii Anghel Saligny, este o necesitate absoluta pentru ca in urmatorii doi ani nu exista o alta varianta de finantare pentru investitiile din comitatile locale si este un efort sustenabil implementat pe termen lung – 50 miliarde  de euro pana in 2028.

    Referitor la necesitatea aprobarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului pentru aprobarea Programului National de Investitii „Anghel Saligny”, consideram ca, pozitia unor politicieni, aflati vremelnic la guvernare, este de rea-credinta, jignind primarii si implicit alegatorii lor, cei care poarta raspunderea in fata cetatenilor pentru actele si faptele lor.

    Este inadmisibil ca, pardit politic aflat la guvernare sa te opui unui program national de dezvoltare, iar in declaratii politice sa afirmi ca sustii dezvoltarea comunitatilor locale. Acest program nu trebuie aprobat de dragul premierului sau pentru PNL, ci pentru romani, pentru mai binele lor.

Semnează Ioan Rosan, presedinte al Filialei Judetene  Salaj a Asociatiei Comunelor din Romania 

2 thoughts on “Șeful primarilor din Sălaj, reacție după scandalul din Guvernul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *