Senatorul USR PLUS, Cosmin Viașu, a votat legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat

Eliminarea pensiilor speciale și reforma sistemului de pensii este una dintre promisiunile electorale ale parlamentarilor USR PLUS. Chiar dacă fostul partener de guvern, PNL, sabotează eliminarea unor categorii de pensii, USR PLUS a obținut o nouă victorie în Parlament după ce a reușit în primă fază să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor.
Ieri, USR PLUS a reușit să treacă de Senat legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, o victorie importantă, însă legea va ajunge la Camera Deputaților care este for decizional.
„Știm cu toții că sistemul de pensii din România este inechitabil și asta creează, în mod firesc, nemulțumiri majore în rândul populației. Persoane care se pensionează la 45 de ani, după care se reîncadrează în muncă la stat, uneori chiar pe aceleași posturi, cumulând pensia cu salariul. Este inadmisibil și injust față de acele categorii care muncesc până la 65 de ani.
Una din promisiunile pe care noi, parlamentarii USR vi le-am făcut, a fost să eliminăm inechitățile din sistemul de pensii. Am reușit să eliminăm doar pensiile speciale ale parlamentarilor, am încercat săptămâna trecută să le eliminăm și pe cele ale aleșilor locali (primari, președinți de consilii județene) și am fi reușit dacă PNL și-ar fi respectat angajamentele luate față de noi la formarea coaliției. Din păcate nu a fost așa.
Un lucru benefic este, însă, faptul că Senatul a aprobat ieri proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar. Proiectul a fost votat de către USR, PNL și UDMR. Ulterior, va fi trimis la Camera Deputaților care e cameră decizională în acest caz.
Este foarte important să treacă acest proiect de lege pentru că cca. 27000 de pensionari cumulează în sistemul public pensia cu salariul, ceea ce nu este corect.
În comisiile de specialitate din Senat, USR a adus o serie de amendamente vizând acordul anual al unității angajatoare, pentru a permite continuarea activității angajatului până la 70 de ani.
Așadar, pensionarii beneficiari ai pensiilor militare de stat sau de serviciu, vor putea opta pentru reîncadrarea în muncă, numai cu condiția suspendării plății pensiilor.
De asemenea, a fost eliminată prevederea ca diplomații să-și poată continua activitatea chiar și după 70 de ani. Iar persoanele din sistemul public sau privat pot opta să-și continue activitatea până la vârsta de 70 de ani ,însă fără a beneficia de pensie și salar, în același timp. Mi se pare o revenire la normalitate și decență”, a transmis senatorul USR PLUS, Cosmin Viașu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *