Surduc: Podul de la Turbuța peste râul Someș este realizat în proporție de 20% și va fi gata la toamnă

Cel mai mare pod rutier din Sălaj care va traversa râul Someș se consturiește în Comuna Surduc și va face legătura între satele Var și Turbuța.

Proiectul de investiții a fost câștigat de actualul primar Alin Băbănaș, care s-a luptat pentru obținerea finanțării prin PNDL.

Un alt proiect important pentru satul Turbuța este modernizarea infrastructurii rutiere, respectiv asfalarea a circa 3 kilometri de străzi și ulițe.

Podul este realizat în proporție de 15-20 % și va fi gata la toamnă

Firma s care construiește cel mai mare pod din Sălaj peste râul Someș, pod care va lega satul Turbuța de satul Var, s-a mobilizat exemplar și a avansat până la 20 % din lucrări. Compania își propune să finalizeze investiția cu 8 luni mai repede decât este prevăzut în contract termenul de finalizare, ceea ce este lăudabil.

Stadiul lucrărilor: aproximativ 20% realizat, din cauza stării vremii lucrăriel au fost sistate, monitorizăm investiția. A fost turnată prima culee (intrarea pe pod) și primul picior (5 metri). Avem turnate în albia râului Someș fundația stâlpilor 2,3,4. Este execută armătura și o parte din cofrag la piciorul 2 (să atingă înălțimea de 5,5 metri). Toată armătura (fier) este confecționată și pregătită în bază, urmând să fie pusă în operă.

Anul trecut firma a reușit construcția unui drum provizoriu pentru lucrări, tubat cu tuburi de 800 și 1000 diametru. Din cauza interperiilor pe perioada de iarnă, o porțiune a fost distrus, dar se lucrează la refacerea drumului.


Podul va avea o lungime de 183 metri, cu o singură bandă pentru circulația rutieră și un trotuar pietonal, prevăzut cu două rampe de acces, două culee și 5 picioare (cel mai înalt picior depășește 7 metri).

Valoarea investiției peste 10 milioane de lei, iar termenul de finalizare este vara anului 2022.

„Suntem în grafic cu lucrările și ne mobilizăm să finalizăm această investiție la termen. Ne Propunem să finalizăm lucrările mai repede și dăm în trafic acest pod chiar din toamna acestui an”, a declarat reprezentantul companiei. 

Un alt proiect de investiții care va fi realizat de aceiași companie este reabilitarea drumurilor din satul Turbuța, în lungime totală aproximativ 3 kilometri. Reprezentantul companiei spune că dacă reușește să finalizeze podul în toamnă, atunci din septembrie-octombrie va demara lucrările de asfaltare a drumurilor din Turbuța.

2 thoughts on “Surduc: Podul de la Turbuța peste râul Someș este realizat în proporție de 20% și va fi gata la toamnă

  1. Laudabil ca se face si ca proiectul a obtinut finantare.
    N-am crezut insa cand eram student, ca o sa construim poduri peste rauri cu o singura banda de circulatie.Nu este singurul, avem si peste Olt recent pus in functiune.Doamne, ” cat am progresat dupa ’90”!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *