UDMR cere guvernului deschiderea școlilor

Decizia guvernului este greșită, nimic nu justifică închiderea tuturor școlilor și claselor. Prin această decizie pripită guvernul îi consideră pe elevi și profesori purtătorii coronavirusului. În același timp, marea majoritate a țărilor europene – cu rată de infectare mai mare – acționează mai prudent, și lasă elevii să învețe în condiții normale.

Efectele predării online vor avea consecințe pe termen lung, nemaivorbind de faptul că nici condițiile nu sunt asigurate: în ultimii 6 luni guvernul nu a fost capabil să doteze școlile cu instrumente digitale. Totodată profesorii și specialiștii în educație susțin: în cazul preșcolarilor și a elevilor din clasele primare prin predarea online nu se pot dezvolta abilități de orientare corectă, competențe orale, de înțelegere a unui text și de scriere.

UDMR cere guvernului, ca în fiecare școală și grădiniță, unde e posibilă respectarea normelor sanitare și de distanțare socială, să se reia cursurile „față în față” până în clasa a IX-a. Comitetele Județene pentru Situații de Urgență – după consultarea autorităților locale și a inspectoratelor școlare județene – să decidă închiderea școlilor, dacă această măsură este justificată.

Menținerea deschisă a școlilor se justifică și prin faptul că elevii învață într-un mediu sigur, cadrele didactice fac totul pentru a se respecta normele de igienă și distanțare socială. Supravegherea sanitară este regulată, deoarece profesorii vorbesc zilnic cu elevii despre starea lor de sănătate. Dacă cineva are simptome, se anunță de îndată medicul de familie și autoritățile competente. Totodată după începerea noului an școlar nu s-a înregistrat o creștere semnificativă a infectărilor în instituțiile de învățământ.

Majoritatea oamenilor respectă normele de igienă și sănătate publică, în același timp așteaptă un parteneriat din partea guvernului. În schimb primește răspunsuri nefondate, decizii nechibzuite, luate în grabă. Nu trebuie luate acum decizii, care pe termen scurt sunt ușoare și favorabile guvernului, dar pe termen lung nenorocesc o generație întreagă. Noi avem încredere în profesori. Le încredințăm copiii noștri în vremuri liniștite, știm, că și în aceste vremuri grele își vor face datoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *