Un nou pas în demersul de restaurare a Castelului Beldy din Jibou

M
🏰 Consiliul Județean Sălaj a depus, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, cererea de finanțare pentru proiectul de restaurare a ansamblului Castel Beldy din Jibou. Valoarea proiectului este de 34,65 milioane de lei.
✅ Obiectivul de investiție a fost acceptat și inclus în Ruta Castelelor, una dintre cele 12 rute turistice/culturale din România ce vor fi restaurate și promovate cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
📌 „Aflat în proprietatea Consiliului Județean Sălaj încă din 2009, Castelul Beldy este unul dintre cele mai importante monumente istorice din județ, o mărturie a trecutului nobiliar al Țării Silvaniei, o adevărată bijuterie arhitecturală pe care avem datoria de a o proteja și a o pune în lumină. Convinși fiind de importanța păstrării identității culturale și de potențialul turistic al județului, ne propunem să restaurăm și să consolidăm acest obiectiv de patrimoniu de valoare națională, precum și să îl redăm circuitului turistic, prin transformarea sa într-un centru cultural-educațional”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.
ℹ️ Cu o istorie de circa 120 de ani, Castelul Beldy este unul dintre puținele castele baroce din Transilvania, având o compartimentare ce amintește de conacele nobiliare din epoca modernă.
🧱 În urma multiplelor expertize și studii, proiectantul a propus lucrări de intervenții de ansamblu atât la clădirile principale și la anexe – consolidarea fundației și asigurarea hidroizolației, restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități, cât și reamenajarea parcului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *