Unii pensionari vor plăti contribuții la sănătate începând din 1 ianuarie 2021

Guvernul a decis, vineri, ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. În același timp, de la 1 ianuarie 2022 punctul de pensie crește la 1.586 lei.

Potrivit ordonanței de urgență adoptate vineri de guvern, se introduce plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar CASS-ul se va încasa numai pentru suma care depășește acest nivel, a precizat ministrul de finanțe, social-democratul Adrian Câciu.

„O măsură este introducerea contribuției de sănătate pentru pensiile care depășesc valoarea de 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel. În contextul în care 80 la sută dintre (pensionarii) români câștigă sub 4.000 de lei, ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate, astfel încât să beneficieze, evident, și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește. După creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei – 45 de lei – 50 de lei, dar din creștere, nu din ceea ce primea omul până acum”, a precizat ministrul de finanțe.

Cum se calculează plata CASS

„Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței.

Astfel, după majorarea punctului de pensie, o persoană care avea o pensie de 4.000 de lei, va avea 4.393 de lei brut. La suma care depășește 4.000 de lei se va reține CASS de 10 la sută. Astfel, pensionarul va plati 39,3 lei contributie la sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *