Viceprimarul Teodor Bălăjel: „Să aducem Zalăul la standard de oraș modernizat la nivel occidental”

Viceprimarul Municipiului Zaău, Teodor Bălăjel vorbește despre bani și cum îi face administrația publică locală să aibă resursa pentru a transforma rapid tot Zalăul.

„Am impus un ritm de dezvoltare a Zalăului pe care vrem să-l menținem accelerat, iar pentru asta avem nevoie, bineînțeles, de bani. Vreau să îi știu pe cetățeni bine informați despre banii Zalăului, să știu că zălăuanii simt orașul și înțeleg cum evoluează, așa că voi detalia puțin.

Să luăm de exemplu bugetul pe 2022. Și să spun că din taxe și impozite – contribuțiile noastre, ale tuturor zălăuanilor – aducem la buget 42 de milioane de lei. Dar bugetul pe 2022 este de 327 de milioane de lei. 285 de milioane sunt așadar bani din alte surse; în cea mai mare măsură sunt bani europeni aduși cu proiectele de dezvoltare pe care le-am întocmit și au primit finanțare. Anul acesta, investițiile în proiecte de dezvoltare tind spre 200 de milioane de lei.

Ca să putem menține ritmul investițiilor la un astfel de nivel, să simțim transformări mari și temeinice în Zalău, cei care lucrăm în administrația orașului trebuie să dovedim în cel mai concret mod că aducem beneficii consistente zălăuanilor, nu că doar suntem angajați bugetari. Adică să aducem pentru Zalău bani din alte surse de aproape opt ori mai mulți decât se adună pe plan local din taxe și impozite de la cetățeni și de la firme.

Așa că la finalul săptămânii trecute am convocat toți directorii din primărie să discutăm cum aducem banii, să ne responsabilizăm să fim profesioniști. Dacă în sesiunea anterioară de finanțare europeană am adus 100 de milioane de euro pentru investiții mari, bani ai căror rezultate încep să se vadă, trebuie să fim capabili să aducem bani buni și în noua sesiune de finanțare europeană, plus bani din surse guvernamentale. Ținta este de 110 milioane de euro.

Cele mai importante sunt sursele de bani europeni. Prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) vrem să obținem 40 de milioane de euro. Prin POR (Programul Operațional Regional) vrem să obținem 50 de milioane de euro. Iar cea mai semnificativă sursă guvernamentală este Programul Anghel Saligny, prin care vrem să obținem pe proiecte 20 de milioane de euro.

Provocarea este să fim destoinici să aducem bani pentru proiecte care satisfac cu adevărat nevoile cele mai importante ale zălăuanilor și să adaptăm proiectele condițiilor impuse de programele de finanțare, dar și să facem proiecte pentru investiții eligibile pe care să le integrăm cu succes în logica bunei funcționări a orașului.

PNRR este concentrat pe investiții în oraș ”verde” și digitalizat. Foarte bine, vom cumpăra autobuze electrice, montăm stații de încărcare, construim clădiri care folosesc energie regenerabilă, reabilităm termic blocuri de locuințe și clădiri publice, implementăm sisteme de management și siguranță a traficului și a spațiilor publice. Dar așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă celelalte axe de finanțare prevăd și infrastructură rutieră, de apă, gaz, canal, pentru că și acestea sunt încă nevoi importante în Zalău, cărora bugetul propriu nu le face față. Vrem să scriem și proiecte pentru reabilitarea școlilor.

Prin POR vrem să facem străzi, să modernizăm rute importante în oraș, rute paralele cu bulevardul, rute care să facă legături între Centru și Centură și legături bune și rapide între cartiere. Suntem pregătiți să facem proiecte pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu… Dar așteptăm să vedem ghidurile de finanțare, promise undeva prin aprilie.

Voi reveni să prezint și amănunte foarte interesante despre investițiile care vor face orașul practic și frumos. Sunt parte dintr-un plan de ansamblu, cu viziune pentru dezvoltare coerentă și de viitor. Dar prioritatea este să fim pregătiți să aducem bani, să menținem investițiile în dezvoltare la nivel mare, să aducem Zalăul la standard de oraș modernizat la nivel occidental„, transmite viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *