Viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel: „Ne pregătim să luăm încă 100 de milioane de euro din fonduri europene”

Viceprimarul Municipiului Zalău, ing. Teodor Bălăjel, responsabil cu investițiile din oraș, dar și cu proiectele pe fonduri europene spune că Primăria Zalău este pe cale să aducă încă 100 de milioane de euro, în sesiunea de finanțare europeană 2021-2027.

Asta după ce în sesiunea anterioară Primăria Municipiului Zalău a reușit să aducă alte 100 de milioane de euro, motiv pentru care administrația locală condusă de primarul Ionel Ciunt a fost premiată la nivelul Regiunii Nord-Vest.

Cei 100 de milioane de euro au început să fie puși la treabă încă din toamna lui 2019 și rezultatele în dezvoltarea Zalăului vor apărea în următorii ani, odată ce fiecare proiect va fi finalizat.

„Ieri am făcut primul pas important pentru noua finanțare. Alături de primarul Ionel Ciunt, ne-am întâlnit la Zalău cu echipa de la ADR Nord-Vest, condusă de Marcel Boloș, care a fost și ministrul Fondurilor Europene și cu care am colaborat excelent în sesiunea trecută de finanțare. Am avut mare succes datorită profesionalismului; au fost ignorate orice bariere politice în favoarea rezultatelor. Vom avea în continuare rezultate în atragerea banilor europeni alături de echipa lui Marcel Boloș, pentru că suntm parteneri concentrați pe a face treabă bună pentru comunitate”, declară viceprimarul Teodor Bălăjel.

Consultările cu ADR Nord Vest pentru a găsi cheia potrivită la pușculița generoasă a Uiunii Europene sunt foarte importante. Au fost pregătite proiecte conforme cu cerințele noii sesiuni de finanțare încă de anul trecut, dar pentur a le maximiza șansele trebuie concepute perfect. Alături de echipa de la ADR Nord Vest – veriga între administrația locală și ministerele Dezvoltării și Fondurilor Europene – se pot optimiza proiectele astfel încât Primăria Zalău să fie sigură că sunt acceptate la finanțare.

„Banii europeni sunt singura șansă pentru dezvoltarea Zalăului, în condițiile în care resursa de la bugetul local este mult prea mică pentru nevoile orașului. Din 2016, am reuși să creștem în fiecare an bugetul alocat dezvoltării Zalăului și am ajuns la peste 90 de milioane de lei pentru anul 2020, adică de zece ori mai mult decît în 2016. Vrem în continuare să accelerăm ritmul de dezvoltare, așa că banii europeni sunt esențiali”, mai spune vicele Bălăjel. 

Primăria Municipiului Zalău pregătește o mulțime de proiecte, cu care vrea să aducă iar în Zalău peste 100 de milioane de euro. Prioritare sunt cele de mobilitate, în special legături mai rapide cu localitățile limitrofe, cu centura Zalăului – la care iată că se începe construirea tronsonului al doilea, cu autostrada, pentru când va ajunge în zona orașului. Primăria Zalău va moderniza noi coridoare de mobilitate care vor duce la realizarea de legături între cartierele din oraș.

Primăria Zalău are și proiecte din cele mai variate domenii pentru un oraș ”smart”. Mai are proiecte pentru eficiență energetică, de la iluminat modern la reabilitarea termică a blocurilor și școlilor. Și proiecte pentru modernizarea și echiparea școlilor și liceelor, investiții în domeniul cultural, în domeniul social – pentru vârstnici și persoane cu dizabilități -, locuințe sociale.

„Întocmim proiecte importante pentru regenerarea urbană a cartierelor din oraș, care vor trata inclusiv problema reamenajării spațiilor pentru a obține locuri de parcare suficiente, proiecte de infrastrucrtură verde și de agrement”, spune viceprimarul Teodor Bălăjel. 

In această sesiune de finanțare Primăria Zalău depune și un proiect pentru parc industrial, inclusiv componenta de granturi pentru investitori. Se depun proiecte în această sesiune de finanțare 2021 – 2027 atât pe Programul Operațional Regional (POR), cât și pe Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR)

„Să aducem banii la Zalău este cel mai important și cel mai greu pas. Odată finanțate proiectele, orașul este pus pe calea sigură pentru dezvoltare în ritm accelerat, ritm pe care vrem să-l menținem”, încheie viceprimarul Teodor Bălăjel.

Sursa foto + text: Pagina Facebook viceprimar Teodor Bălăjel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *