VIDEO | Anul 2022, unul bogat în proiecte și investiții pentru cetățenii Comunei Românași

Comuna Românași este o comună în județul Sălaj, formată din  satele Chichișa, Ciumărna, Păușa, Poarta Sălajului, Românași (reședința) și Romita.

Destinele comunei se află în mâinile unuia dintre cei mai harnici și gospodari primari ai Sălajului, primarul Buda Ioan – un om cu suflet mare, dedicat și muncitor, mereu la dispoziția cetățenilor. Împreună cu întreaga echipă administrativă din Primăria Comunei Românași, primarul Buda Ioan a reușit de-a lungul anilor să ridice nivelul de trai în comunitate, să atragă multe fonduri europene și să implementeze o mulțime de proiecte de investiții în beneficiul locuitorilor.

Buda Ioan este primar al comunei Românași din anul 2012, a mai ocupat funcția de administrator public, este căsătorit și are un copil.

Consiliu Local Românași este format din: 8 consilieri PNL, 4 consilieri PSD, 1 consilier ALDE. Echipa PNL a ales în funcția de viceprimar pe consilierului local Andrei Cristian Traian, un tânăr politician foarte implicat în viața comunității.

I. Elevii și profesorii au primite tablete, laptopuri, iar clasele au fost dotate cu table interactive moderne

Recent Primăria Comunei Românași a reușit să finalizeze implementarea proiectului «ÎMBUNĂTĂȚIREA CONȚINUTULUI DIGITAL ȘI A INFRASTRUCTURII TIC SISTEMICE ÎN DOMENIUL E-EDUCAȚIE ÎN COMUNA ROMÂNAȘI», proiect confinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin  Programul Operaţional Competitivitate. Valoarea totală a proiectului este de 611.797,88 lei, sumă atrasă de primarul Buda Ioan din fonduri europene.

Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura accesul elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 ROMÂNAȘI la procesul de învațare în mediul on-line în contextul crizei pandemice create de coronavirusul SARS-Cov-2.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Dotarea cu tablete a 288 elevi, dotarea cu laptopuri a 28 cadre didactice și dotarea cu table interactive moderne în 6 clase din cadrul Scolii Gimnaziale nr. 1 ROMÂNAȘI necesare pentru procesul de învațare în mediul on-line. Cei 288 de elevi au asigurat abonamentul la internet gratuit timp de doi ani de zile.
  2. Organizarea si derularea unei acțiuni pentru combaterea discriminarii si promovarea multiculturalismului prin implicarea activa a membrilor comunitații din ROMÂNAȘI.
  3. Informarea si publicitatea proiectului prin publicarea a doua anunțuri de începere respectiv finalizare proiect, realizare 322 etichete autocolante si 1 link catre site-ul web al Instrumentelor Structurale în România.

Ținem să amintim că în cursul anului 2020, primarul Buda Ioan a alocat sume importante pentru reabilitarea exterioară a clădirii Școlii Gimnaziale nr. 1 ROMÂNAȘI – acoperiș nou, izolare termică, zugrăveli exterioare. Astăzi școala din Românași oferă cele mai bune condiții pentru desfășurarea activității didactice, punând la dispoziția elevilor și cadrelor didactice, săli de clasă spațioase, renovate și curate, mobilier modern, aparatură IT de ultimă generație – laptopuri, tablete și table interactive.

II. Primăria Românași a depus două proiecte de investiții pe Programul „Anghel Saligny”

1. Proiect de investiții „Extindere rețea de canalizare în loc. Ciumărna”, valoare 13,4 milioane de lei

În cadrul proiectului se va realiza un sistem de canalizare – 9,74 kilometri de conductă și o stație nouă de epurare la Românași. Numărul beneficiarilor este de 2251 de cetățeni.

2. Proiect de investiții „Construire poduri peste Valea Agrijului în comuna Românași”, valoare 4,70 milioane lei. 

În cadrul proiectului se vor construi trei poduri peste Valea Agrijului, fiecare în lungime de 60 de metri, lățime 15 metri, cu 3 deschideri.

Tot în localitatea Ciumărna, Compania de Apă realizează lucrări pentru introducerea rețelei de apă potabilă prin POIM, cu fonduri europene. Potrivit administrației locale, proiectul este executat în proporție de 50%.

III. Vestiar nou la baza sportivă din Românași, urmează teren sintetic în curtea școlii

Primăria Comunei Românași a finalizat în cursul anului 2021 lucrările la vestiarul nou construit în incinta bazei sportive din localitatea Românași. Primăria a construit o clădire modernă cu toate utilitățile și dotările necesare pentru desfășurarea activităților sportive în cele mai bune condiții: dușuri cu apă caldă, grupuri sanitare, vestiare cu mobilier specific, încălzire, etc.

Tot pentru elevii și tinerii din comună, Primăria Românași a finalizat documentația și urmează să demareze lucrările de construire a unui teren sintetic modern cu noctură amplasat în curtea Școlii Gimnaziale nr. 1 Românași.

IV. Modernizarea drumurilor agrigole pentru sprijinirea fermierilor 

În cursul anului 2021, Primăria Comunei Românași a reușit să modernizeze circa 10 kilometri de drumuri de exploatație agricolă prin lucrări de pietruire, facilitând astfel accesul fermierilor din comună la terenurile agricole.

V.  Proiecte de investiții în curs de execuție pe raza Comunei Românași

1. Proiect de investiții „Extindere rețea de canalizare în localitățile Păușa și Romita„, finanțat prin PNDL 2, valoare 3,8 milioane lei

Proiectul este realizat în proporție de 70 %. În cadrul proiectului vor fi montate 8 stații de pompare, circa 300 de cămine de vizitare, etc. Extindere rețea de canalizare: în Păușa – 9,2 kilometri / în Romita – 7,4 kilometri.

2. Proiect de investiții „Modernizare drumuri comunale şi străzi în comuna Românaşi”, finanțat prin PNDL 2, valoare 4 milioane lei

În cadrul proiectului s-au asfaltat 10 kilometri de străzi și ulițe, astfel că Primăria Românași a reușit să asfalteze în proporție de 95 % din lungimea totală de drumuri din comună. Proiectul este în mare parte finalizat, s-au asfaltat străzile, se continuă cu lucrări la țanțuri betonate, acostamente, accese la proprietăți, podețe, marcaj și semnalizare rutieră cu indicatoare. Proiectul va fi finalizat în cursul anului 2022.

3. Modernizarea dispensarului medical din loc. Românași

Primăria Comunei Românași a început anul trecut o investiție importantă în domeniul sănătății, respectiv reabilitarea dispensarului medical din loc. Românași, proiect ce va fi finalizat în cursul anului 2022.

Lucrările cuprind reabilitarea totală a clădirii: centrală termică, acoperiș nou, amenajări interioare, mobilier nou, etc.

Provizoriu, până cănd clădirea dispensarului medical va fi reabilitată, activitatea medicului de familie se desfășoară în clădirea fostului Centru de Informare Turistică, care a fost amenajată și dotată corespunzător de către Primăria Românași.


”Vreau să le transmit tuturor cetățenilor comunei Românași multă sănătate, bucurii, un an 2022 plin de prosperitate și multe realizări. 

Mulțumesc tuturor celor care mi-au acordat încrederea pentru a continua munca în slujba comunității. Am alături de mine o echipă profesionistă și împreună încercăm să atragem fonduri europene și guvernamentale pentru a implementa cât mai multe investiții în comuna noastră și pentru a beneficia cu toții de un nivel de trai mai bun.

În cursul anului trecut am reușit să demarăm o serie de investiții importante, iar câteva din proiectele noastre au fost finalizate cu succes. 

Îmi doresc ca în anul 2022 să avem în primul rând sănătate, să reușim să continuăm în același ritm accelerat dezvoltarea comunei Românași. Avem multe proiecte în execuție, dar vom începe și multe proiecte noi, pentru că îmi doresc care cetățenii din toate satele comunei Românași să beneficieze de servicii de calitate și de confort, aici în comuna noastră.

Sunt convins că odată ce proiectele de investiții vor fi finalizate, comuna va arăta cu totul şi cu totul deosebit”, transmite primarul comunei Românași, Buda Ioan. 

2 thoughts on “VIDEO | Anul 2022, unul bogat în proiecte și investiții pentru cetățenii Comunei Românași

  1. Felicitari domnule primar, pentru realizarile obtinute si mult succes in continuare, pentru modernizarea comunei si ridicarea nivelului de trai si mai ales de civilizatie a cetatenilor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *