VIDEO| Mesajul ministrului Lucian Bode cu ocazia evenimentului de comemorare a victimelor Holocaustului, de la Șimleu Silvaniei

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – Șimleu Silvaniei Duminică, 23 Ianuarie 2022

Anul 2022 vine cu o serie de noutăți în ceea ce privește viitorul abordărilor științifice și educaționale ale Muzeului. Printr-o serie parteneriate și cu sprijinul persoanelor implicate în cerecetarea subiectului Holocaust, ne propunem să dezvoltăm un traseu al patrimoniului evreiesc în Transilvania, să organizăm în premieră cu sprijin al ONU și a altor parteneri a primului Festival Internațional de Film cu tematica Holocaust, dar și să oferim în continuare sprijin profesorilor și elevilor din România în ceea ce privește educația despre Holocaust. Strânsa colaborare cu puținii supraviețuitori ai Holocaustului și cu familiile acestora ne oferă încrederea unei noi abordări în programele și proiectele de viitor propuse.

Activitățile din acest an vor fi organizate în două locații, una la Muzeul din Șimleu Silvaniei în 23 ianuarie și a doua la Institutul Cultural Român din New York în 27 ianuarie, cu sprijinul domnului director Dorian Barnea și a Dr. Roberta Seret, președinte al Asociației de Cinematografie, membră a ONU.

Mesajul ministrului Lucian Bode:

„Am acceptat și în acest an invitația Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei de a adresa un mesaj cu ocazia evenimentului de comemorare a victimelor Holocaustului.
Data de 27 ianuarie a fost aleasă de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, un capitol sumbru din istoria umanității.
Am transmis un mesaj în sensul responsabilizării tuturor actorilor statali dar și a entităților private pentru menținerea vie în conștiința publică a riscurilor asociate unui discurs al urii, xenofob și antisemit.
Avem obligația să rămânem în alertă pentru că antisemitismul nu a dispărut odată cu eliberarea lagărelor morții.
Așadar, provocarea maximă este să reușim împreună să contracarăm orice tentativă de minimizare și negare a ceea ce a reprezentat Holocaustul și să promovăm cu toată puterea si convingerea un discurs responsabil axat pe valori democratice, pe unitate, toleranță, respect și pe tratamentul egal între toți cetățenii.
Fie ca amintirea victimelor Holocaustului să rămână veşnic în inimile noastre!”, transmite ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *