VIDEO | Guvernul Ciolacu, învestit de Parlament 290 voturi din 385 exprimate

Guvernul Ciolacu a primit votul de învestitură al Parlamentului, obţinând 290 de voturi ”pentru”. Au fost înregistrate 95 de voturi ”împotrivă”. Din poziţia de preşedinte al Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe noul premier Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu le-a mulţumit parlamentarilor, promiţând că va încerca să se ridice la nivelul aşteptărilor acestora şi ale românilor, în perioada următoare.

”Aş dori să mulţumesc colegilor mei care m-au votat, atât din PSD, cât şi din PNL, cât şi de la grupul minorităţilor şi alţi colegi din Parlament. Cred că i-am convins astăzi. Aş dori să mulţumesc şi celor care nu m-au votat. O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor atât ale dumneavoastră, cât şi ale românilor, în perioada următoare, un an şi şase luni. Nu pot realiza acest lucru fără susţinerea dumneavoastră. Vă mulţumesc încă o dată”, a declarat Marcel Ciolacu după vot.

Din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, respectiv 465, au fost prezenţi 411 parlamentari.

385 de voturi valabil exprimate, din care 290 de voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă.

Doar 3 din cei 6 parlamentari sălăjeni au votat Guvernul Ciolacu 

Dintre parlamentarii de Sălaj au votat deputații Balint Liviu (PNL), Bode Lucian (PNL), Florian Neaga (PSD). Alin Prunean a votat împotriva, iar deputatul Seres Deneș s-a abținut de la vot.

Senatorul USR Bob Virgil Marius a votat împotriva, iar senatoarea Kovacs Irina s-a abținut de la vot.

”Potrivit articolului 103, alineatul 3 din Constituţia României, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 de voturi pentru. Ca urmare a faptului că din totalul de 465 de deputaţi şi senatori, 290 au votat pentru acordarea votului de încredere, se constată că este întrunită majoritatea de voturi necesară pentru ca parlamentul să acorde încrederea Guvernului, programul şi listei Guvernului prezentate de Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru”, a fost anunţul în plenul reunit.

Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a afirmat că Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului. ”Îl felicit pe domnul prim-ministru şi felicit membrii cabinetului” a spus Ciucă.

UPDATE 15:25

Senatoarea neafiliată Diana Şoşoacă a afirmat joi la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votul de învestire a guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu că România este a naţionaliştilor.

„Mai grav este că am auzit aici că vreţi să vă recuperaţi România. Să vă luaţi România înapoi. Este adâncă. La fel de adâncă precum a fost a domnului de la UDMR, că nu vă vindeţi Ardealul atât de ieftin. (…) România este a naţionaliştilor, nu a voastră şi nu vă veţi mai putea lua România înapoi pentru că aţi vândut-o, iar noi o vom recupera”, a spus senatorul neafiliat.

Şoşoacă a afirmat că, ascultând discursul premierului desemnat, s-a „simţit în ţara făgăduinţei”.

„De când am venit în Parlament (…) mă gândeam că mai rău nu se poate. O, dar cât de rău se poate. Eu zic că este bine pentru că în momentul acesta sunt foarte liniştită pentru că marea noastră cultură naţională se va culca sănătoasă şi se va trezi moartă. Sunt foarte liniştită pentru că la Justiţie fiecare va putea muri pentru sănătatea sa şi pentru că în sfârşit Justiţia se va face la orizontală, lingând toate clanţele, nu este nicio problemă. Mai mult decât atât, din tot discursul pe care l-am audiat credeţi-mă că în sfârşit mă simt în ţara făgăduinţei, în Statele Unite ale Americii, pentru că am înţeles în sfârşit cine a pus acest guvern, am înţeles domnule Ciolacu – aţi mulţumit americanilor, vreţi să fiţi egali cu americanii”, a spus senatoarea.

UPDATE 15:23

Deputatul PSD Sorin Grindeanu, propus din nou la conducerea Ministerului Transporturilor, a declarat joi că se poate construi şi dezvolta economia românească dacă există o viziune integrată şi obiective clare, precum cele ale PSD.

„Am venit azi în faţa dumneavoastră să vă spun că se poate construi şi dezvolta economia românească. Se poate construi dacă avem o viziune integrată şi obiective clare precum cele ale PSD pentru guvern. Totul porneşte de la bază, la fel ca şi în matematică. (…) Am demonstrat împreună cu echipa că se poate să semnăm contracte într-un an de zile de peste 10 miliarde de euro, cât s-au semnat în cinci ani la un loc, din 2017 până în 2021. Tot în anul acesta am arătat, împreună cu echipa, că se pot atrage chiar toţi banii europeni din Programul Operaţional Infrastructură Mare dedicat transporturilor. Ba mai mult, am cerut şi a fost aprobată o suplimentare cu 10%, îi vom accesa şi pe aceştia. Toate acestea s-au derulat într-un context mondial tensionat, în plină criză economică şi cu un avans considerabil al preţurilor”, a spus Grindeanu în plenul reunit al Parlamentului, şedinţă dedicată votului de învestire a guvernului propus de premierul desemnat, Marcel Ciolacu.

El a adăugat că echipa sa de la Ministerul Transporturilor a demonstrat şi faptul că se poate munci în parteneriat cu autorităţile locale şi cu „constructorii serioşi”.

„Astăzi începem un nou capitol şi ca echipă nouă, dar un nou capitol şi pentru transport şi infrastructură. (…) În 34 de ani, peste câteva luni, de la Revoluţie, România a avut aproape 30 de miniştri ai Transporturilor. Drumurile şi şinele de cale ferată nu au culoare politică, nu au nume şi nici CNP. Nu sunt nici pentru miniştri, nu sunt nici pentru panglicile care pot să fie tăiate, nu sunt nici pentru partide, indiferent că se află la putere sau în opoziţie. Drumurile sunt pentru oameni, ele generează un întreg ecosistem financiar de care România are nevoie ca de aer. Fiecare km de autostradă deschide calea României către dezvoltare şi generează mii de locuri de muncă. Obiectivul nostru pe acest domeniu este unul cât se poate de ferm – să aducem infrastructura din România din logica trecutului într-o logică cu o perspectivă adaptată provocărilor socio-economice actuale”, a mai spus Grindeanu.

UPDATE 15:17

Premierul desemnat Marcel Ciolacu i-a spus joi la Parlament liderului UDMR, Kelemen Hunor, că îi pare rău de faptul că „trei bărbaţi de stat” nu au reuşit să ajungă la acel punct comun în care să rămână în continuare „o echipă la guvernare”, însă s-a arătat convins că PSD, PNL şi UDMR vor colabora în Parlament.

„Îmi pare rău, domnule Kelemen Hunor, de faptul că n-am reuşit trei bărbaţi de stat să ajungem la acel punct comun în care să rămânem în continuare o echipă la guvernare. Sunt ferm convins că în viitor vom reuşi să rămânem o echipă în Parlament, pentru legile importante. S-a mai întâmplat în istorie când Partidul Social Democrat şi cu UDMR, când era o avalanşă asupra noastră, să găsim echilibru. Sunt ferm convins că-l vom găsi în continuare, de data aceasta împreună şi cu PSD şi cu PNL”, a afirmat Ciolacu.

Ciolacu a transmis că este gata să colaboreze instituţional cu USR, pentru a găsi „o linie de mijloc”.

„Indiferent de jocul politic, este un moment pe care România nu poate să-l piardă. Nu vă spun ca să vin întâmpinare sau să fie interpretat în vreun fel, cred că e de datoria mea. Dacă mă chemaţi la grupul USR, voi veni, fără presă, fără anunţuri, fără a fi folosite politic. Toate reformele din PNRR trebuie respectate şi implementate. Dacă vom pierde şi acest tren, este ultimul tren, nu al meu şi al dumneavoastră, eu îmi doresc sănătate, dumneavoastră faceţi politică în continuare, este ultimul tren al României. Înţeleg totul în politică, nu înţeleg minciunile şi lucrurile ştim la fel de bine cum se fac, nu se aruncă în spaţiul public, nu sunt ipocrit. A scăzut industria, producţia, este evident, a scăzut în toată Europa. Am văzut şi în Franţa ce s-a întâmplat, m-am uitat şi în Germania, m-am uitat şi în Italia. Este reculul ultim în acest moment. Dacă nu lăsăm România în această traiectorie, vom pierde tot. Ştiu şi eu şi dumneavoastră ce ameninţă cu adevărat România şi clasa politică. Ar fost uşor acum să vă spun tot ce s-a făcut greşit când aţi fost la guvernare, de ce aţi plecat. Îmi doresc să colaborăm instituţional, politic. Dumneavoastră sunteţi în opoziţie, noi la putere împreună cu PNL şi să încercăm să găsim linia de mijloc, unde cu toţii avem interes”, le-a spus Ciolacu liderilor USR în timpul discursului din Parlament.

El i-a atenţionat pe cei din PSD şi PNL că vor fi „atacuri foarte mari” asupra coaliţiei de la guvernare, pentru că „nimănui nu-i convine această majoritate mare şi consistentă”.

„Vor fi atacuri foarte mari, dragi colegi şi de la PNL şi de la PSD, asupra noastră în perioada următoare. Nimănui nu-i convine această majoritate mare şi consistentă. Indiferent cât de greu va fi în viitor, indiferent cât de greu a fost în acest un an şi şase luni, vom fi supuşi unui atac, vom fi acuzaţi, o să fim întărâtaţi, astfel încât această alianţă să se rupă. Eu am luat votul de la colegii mei şi nu regret că am intrat la guvernare, ca să facem o alianţă cel puţin până în anul 2024. Ar fi culmea, după ce, cum spunea domnul Kelemen Hunor, cu o mână stingeam focurile, cu alta se încerca să se construiască, să ne lăsăm impresionaţi în acest moment. Eu cred că vom avea în viitor politic împreună şi după anul 2024, dacă această guvernare se va ridica la aşteptările românilor”, a mai spus Ciolacu.

UPDATE 15:16

Deputatul PNL Florin Roman a avut, joi, în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului, o serie de replici la adresa preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, preşedintelui Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi a preşedintelui USR, Cătălin Drulă.

„PNL nu a rămas niciodată dator celor care au ponegrit PNL şi voi începe printr-un proverb românesc, sper că îl înţelege şi domnul Hunor. Acel proverb spune, domnule preşedinte, că atunci când vulpea nu ajunge la struguri, spune că sunt acri. Vă înţeleg durerea, e greu în opoziţie după ce v-aţi învăţat atâţia ani la putere. Cred că aţi guvernat cel mai mult în România şi în opoziţie e mai greu. Vă înţeleg, dar nu vă pot înţelege ipocrizia”, a spus Roman.

El i-a dat un răspuns şi fostului premier Ludovic Orban, deşi nu a dorit să-i pomenească numele.

„Vă stă bine ca florăreasă, stimate domn! (…) Florile sunt frumoase. Vă aştept după plen, o să vă cumpăr câteva pentru că florile sunt frumoase. Trandafirii erau frumoşi şi când vă milogeaţi la domnul Ciolacu şi la PSD să vă pună prim-ministru – şi nu o dată de două ori, amintiţi-vă! Pentru noi veţi rămâne în istoria PNL o florăreasă, un trădător şi un dezertor”, a mai spus Roman, făcând aluzie la faptul că parlamentarii partidului Forţa Dreptei au împărţit în plen trandafiri roşii celor de la PNL.

Deputatul PNL a avut o replică şi pentru preşedintele USR, Cătălin Drulă.

„Vorbeaţi de România reală. Păi, ca să fie România reală, trebuie să-ţi asumi responsabilitatea unei guvernări. Or, dumneavoastră, când României i-a fost greu, aţi fugit ca laşii de la guvernare, ba mai mult, aţi şi aplaudat, aţi trădat şi guvernarea, aţi trădat şi pe românii care v-au votat şi care aveau încredere în dumneavoastră. (…) Eu nu cred că România reală înseamnă să ataci biserica, sfânta biserică pentru noi, pentru voi nu ştiu ce înseamnă, pentru că voi sunteţi oameni fără Dumnezeu, fără credinţă, care ne spuneţi că familia nu este cea pe care o cunoaştem noi, ci că ar trebui să fie altfel. Mai am să vă spun câteva cuvinte pentru cei care vorbiţi de acest guvern. Zero kilometri de autostradă, domnul fost ministru, zero absorbţie de fonduri europene, domnule Ghinea, mufat la banii noştri prin USR. Astea sunt realizările dumneavoastră. Aţi avut tupeu să puneţi ministru la Justiţie un om care s-a declarat a fi persoană bolnavă, lăsând o persoană cu handicap fără dreptul de a avea acoperiş deasupra capului. Voi vorbiţi de morală? Voi sunteţi şi ipocriţi, şi imorali”, a afirmat Roman.

El a făcut referire şi la programul de guvernare al Cabinetului Ciolacu.

„Noi, liberalii, am intrat în acest guvern pentru că avem un program de guvernare construit pe un buget care înseamnă cota unică, pentru că nu avem noi impozite şi taxe, pentru că noi am făcut programul ‘Anghel Saligny’, ceea ce înseamnă modernizarea satului românesc, modernizarea României, zece mii de kilometri de drum judeţean pe care voi nu o să puteţi să-l faceţi niciodată, care înseamnă creşterea racordării populaţiei la apă şi canal – 70%, care înseamnă cu 20% distribuţie de gaze naturale mai mult. Asta este diferenţa între noi şi voi: fapte – noi, poveşti – voi!”, a încheiat deputatul liberal.

UPDATE 15:00

Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament Varujan Pambuccian a afirmat, în plenul reunit de joi în care va fi votat Cabinetul Ciolacu, că formula PSD-PNL la guvernare „s-a dovedit a fi viabilă”.

„Acum un an şi jumătate, porneam într-o formulă pe care mulţi au considerat-o imposibilă şi care s-a dovedit a fi viabilă. Cu toate poticnelile ei, într-un an şi jumătate foarte greu, s-a dovedit a fi viabil. Cu un program de guvernare care a avut accente mai mult sau mai puţin realiste, ca şi cel de acum, cu o echipă de miniştri mai mult sau mai puţin competenţi, ca şi acum, la fel ca orice guvernare. Diferenţa este în conjunctură. Acest guvern şi guvernul anterior au apărut într-o conjunctură foarte diferită cu cele cu care ne-am obişnuit până acum”, a afirmat Varujan Pambuccian, joi, la tribuna Parlamentului.

Acesta a adăugat că Marcel Ciolacu are misiunea, ca premier desemnat, de a ţine România mai departe pe drumul democraţiei.

„Domnule prim-ministru, aceasta este, de fapt, misiunea cea mai dificilă şi mai importantă pe care o aveţi dumneavoastră şi anume să ţineţi România mai departe pe drumul democraţiei. Este foarte important să faceţi lucrul acesta, să păstraţi România pe drumul democraţiei şi să puteţi dialoga cât mai natural cu oamenii. În rest, că unele lucruri se vor face, că altele se vor face mai puţin, în toate guvernările a fost aşa. Dar miza acum nu seamănă cu niciuna dintre mizele pe care le-a avut un Parlament şi un guvern în România postdecembristă. Eu am mare încredere în dumneavoastră, am mare încredere în formula aceasta PSD-PNL, care s-a dovedit a fi viabilă după ce a trecut o dată rotativa. Îmi doresc, după ce m-am născut într-o dictatură, să nu îmi petrec ultimii ani din viaţă tot într-o dictatură”, a conchis Pambuccian.

UPDATE 14:56

Liderul AUR George Simion a declarat joi, în plenul reunit în care se dezbate învestirea noului Executiv condus de Marcel Ciolacu, că îi interesează foarte mult ce se întâmplă în următoarele 18 luni. pentru că AUR va veni la guvernare şi trebuie să se decidă cu cine guvernează din 2024 încolo.

Liderul AUR a declarat în plen că ”vreme de un an şi jumătate am avut un guvern şi nesatisfăcătoare a fost activitatea acestuia, în opinia lor”.

”Un an şi jumătate de acum înainte vom avea un Guvern condus de marcel Ciolacu. (..) Ne interesează foarte mult ce se întâmplă în următoarele 18 luni. Ne interesează foarte mult ca în limita posibilului, cât mai multe din soluţiile pe care AUR le are, pentru că AUR va veni la guvernare şi trebuie să ne decidem cu cine guvernăm din 2024 încolo. Vrem să ştim despre impozitarea muncii pe care aţi promis că o reduceţi, la ce nivel va fi. Vrem să ştim, aţi promis că veţi tăia din comunele care au 1.000-1.500 de locuitori. Se va întâmpla asta în următoarele 18 luni”, a comentat Simion.

El a întrebat coaliţia ”la ce s-a referit când a vorbit despre ”sclavi moderni ai Europei”. ”Nu prea producem noi, românii, cu acţionariat românesc, nimic modern în România şi suntem ca pe vremea iobagilor”, a mai spus George Simion. ”Astăzi, prin taxarea muncii la 46%, românii din cinci zile, două le lucrează pentru stat, e mai rău decât în vremea iobăgiei”, spune Simion.

UPDATE 14:53

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a transmis un mesaj premierului desemnat Marcel Ciolacu despre care a precizat că este „un magician politic extrem de talentat” şi i-a spus acestuia să aibă grijă să nu se trezească PNL pentru că atunci când liberalii se vor trezi vor lăsa PSD singur la guvernare. Preşedintele Uniunii a făcut remarci ironice şi cu privire la programul de guvernare despre care a zis că a fost luat cu copy paste, în contextul în care „nici nu aţi depus jurământul şi deja mai multe deziderate din programul de guvernare sunt îndeplinite”. Despre lista Cabinetului Ciolacu, Kelemen Hunor a avut o singură rugământe: „Dacă cineva din viitorii membri ai Guvernului are o legătură mai specială cu Contele Brukenthal să îi trimită şi salutul nostru”.

„Permiteţi-mi să încep şi eu cu mulţumirile sincere pentru această etapă care se încheie astăzi şi a fost o perioadă destul de dificilă. Cu o mână stingeam incendiile şi cu cealaltă mână încercam să construim ceva pentru această ţară. Vreau să le mulţumesc domnului Ciolacu, domnului Ciucă, dar trebuie să îi mulţumesc şi pentru primul an de guvernare, pentru colegii cu care am fost la guvernare, pentru Florin Cîţu şi Dan Barna. Mulţumim.Acum câteva zile încă credeam că în România vom putea vorbi, în sfârşit, despre respectarea cuvântului dat, despre angajamentele politice onorate, că vom putea vorbi de verticalitate şi de onoare şi sunt convins că doar prin aceste valori esenţiale începe restabilirea încrederii pierdute între societate şi cei care conduc statul român. Da, acest mesaj ar fi fost necesar într-un moment dificil, într-o perioadă cu provocări multiple. Nu a fost să fie. Încă o şansă uriaşă ratată. Execuţia cu premeditare a unui partener credibil, echilibrat şi responsabil, a fost pusă în practică extrem de zgomotos şi prost”, a declarat Kelemen Hunor, de la tribuna Parlamentului.

El a adăugat că cei din UDMR sunt supăraţi pentru că PNL şi PSD au aruncat valorile precum seriozitate, profesionalism în noroi.

„Da, nu neg suntem supăraţi. Suntem supăraţi când vedem cum aceste valori despre care vorbeam sunt aruncate în noroi. Cum să nu fim supăraţi când vedem că profesionalismul, seriozitatea, predictibilitatea, transparenţa decizională, munca făcută cu responsabilitate nu contează deloc. Prin umilirea celuilalt, prin lipsa de demnitate, prin nerespectarea cuvântului dat nu se poate construi absolut nimic. Sigur, supărarea va trece, dar rămâne un gust amar şi o lipsă de încredere. Domnule prim-ministru desemnat Marcel Ciolacu, despre programul de guvernare pot să fac doar o singură remarcă. Nici nu aţi depus jurământul şi deja mai multe deziderate din programul de guvernare sunt îndeplinite. Felicitări. Sunteţi cel mai de succes Guvern din istoria României. Aşa se întâmplă când lucrezi programul de guvernare cu copy paste şi nici nu citeşti ce ai preluat. Despre lista Cabinetului ce să vă zic? Am doar o singură rugăminte. Dacă cineva din viitorii membri ai Guvernului are o legătură mai specială cu Contele Brukenthal să îi trimită şi salutul nostru”, a completat liderul UDMR.

Acesta le-a transmis liberalilor că îi lasă în grija PSD şi îi vede extrem de relaxaţi şi mulţumiţi acum că au reuşit să pună mână pe portofoliile Dezvoltare şi Mediu.

„Stimaţi colegi liberali, după ce aţi reuşit să puneţi mâna şi pe Dezvoltare şi pe Mediu, vă văd extrem de mulţumiţi şi relaxaţi. Vă şi înţeleg. Aţi muncit enorm şi cu multe sacrificii pentru acest lucru. După acest rezultat fulminant vă lăsăm în grija PSD-ului. Domnule prim-ministru desemnat Marcel Ciolacu, aveţi grijă de PNL. Sunteţi un magician politic extrem de talentat. Aveţi grijă să nu se trezească. E adevărat că nu a trecut încă pericolul de a te culca sănătos şi de a te trezi mort. Domnule premier desemnat bănuiţi şi dumneavoastră, ştiu şi eu, că dacă se vor trezi vă vor lăsa singuri. Eu mai am încredere în dumneavoastră, domnule prim-ministru desemnat fiindcă ştiu că n-aţi vrut să vindeţi Ardealul. Ştiam acest lucru când alţii v-au acuzat absolut gratuit. Şi tot de la dumneavoastră am înţeles în aceste zile explicaţia pentru acea acuzaţie de acum 3 ani, când v-am întrebat acum câteva zile de ce ar trebui să renunţăm la ambele ministere unde am avut miniştri buni şi vreau să le mulţumesc lor pentru cei doi ani şi jumătate, mi-aţi dat un argument care m-a lăsat perplex. Răspunsul era în felul următor – «că aşa e în politică»”, a completat Kelemen Hunor.

El a reiterat faptul că cei din UDMR nu sunt ipocriţi şi astfel nu vor vota deloc la învestirea Guvernului Ciolacu.

„Da, în sfârşit, stimaţi colegi, nu putem vota acest Guvern. Nu putem vota nici împotriva acestui Guvern, pentru că nu suntem ipocriţi. În Executiv sunt oameni cu care am colaborat ani de zile şi relaţiile interpersonale nu dispar nici din cauza lăcomiei unora, nici din cauza erorilor strategice ale altora. Parlamentari UDMR vor spune prezent, dar nu votez”, a conchis Kelemen Hunor.

UPDATE 14:50

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă le-a transmis colegilor din Parlament, în plenul reunit unde va fi votat Guvernul Ciolacu şi programul de guvernare, să „se ridice la înălţimea provocărilor majore prin care trece România” şi „să lase campania electorală doar pentru lunile în care va veni ea, oficial”.

„Sensul acestui exerciţiu de maturitate este mai profund decât pare la prima vedere. Prin această decizie înţeleaptă şi matură, România a obţinut o fereastră de oportunitate pentru continuarea dezvoltării şi pentru realizarea unor reforme importante. Ţinte care sunt asumate prin programul de guvernare al noului Executiv. Obiectivul central al acestui program, din perspectiva PNL, este că propune un trai mai bun pentru fiecare familie, comunităţi mai unite şi o ţară mai puternică. În acest sens, viitorul Guvern va continua creşterea sustenabilă a veniturilor românilor. Vom încuraja investiţiile şi vom crea noi locuri de muncă. Totodată, vom creşte competitivitatea companiilor cu sprijin concret, care să permită ulterior creşterea producţiei interne şi a veniturilor publice, respectiv reducerea deficitului bugetar şi comercial”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi de la tribuna Parlamentului.

El a vorbit despre priorităţile guvernării pe care pNL le va susţine, cum ar fi investiţiile în infrastructură, producţie şi transport de energie, cât şi începerea exploatării gazelor din Marea Neagră.

„Dezvoltarea ţării va fi urmărită, de asemenea, prin investiţiile în infrastructura rutieră, feroviară, aeriană şi navală. În acest sens, vor fi urmărite investiţiile deja demarate în autostrăzi şi căi ferate, astfel încât să conectăm prin reţeaua de infrastructură toate regiunile ţării. În această dimineaţă am participat pentru prima dată în ultimii 50 ani la inaugurarea unui aeroport nou în România. Sunt convins că printr-o stabilitate politică şi o guvernare foarte bună vom reuşi să inaugurăm mai multe astfel de elemente de infrastructură. O altă prioritate a guvernării din perspectiva PNL sunt investiţiile în producţia şi transportul de energie. Retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, pregătirea investiţiilor pentru Unităţile 3 şi 4, dar şi începerea exploatării gazelor din Marea Neagră sunt doar câteva direcţii prin care vom urmări independenţa energetică a României”, a explicat Ciucă.

„Îmbunătăţirea sistemelor de educaţie şi sănătate, inclusiv prin investiţii majore în infrastructura acestor sisteme, sunt alte două priorităţi pe care PNL le va promova constant în cadrul viitorului Guvern”, a mai spus liderul liberalilor.

„Aceste două domenii rămân piloni esenţiali ai viitorului proiect de ţară pentru că înseamnă un viitor mai bun şi mai sănătos pentru fiecare familie din România. Totodată, dezvoltarea economică pe care o vom urmări va fi dublată de măsuri sociale sănătoase. Nu dezvoltăm România, lăsând categorii de cetăţeni să sufere pe parcursul accelerării reformelor. Ci, creştem clasa de mijloc, aducând în ea tot mai mulţi români, care, azi, au venituri mici şi foarte mici. Vorbim nu doar despre creşterea pensiilor, dar şi despre continuarea măsurilor sociale susţinute din fonduri europene. Închei făcând un apel către toţi cei prezenţi, indiferent de formaţiunea în care se află. Vă propun să ne ridicăm la înălţimea provocărilor majore prin care trece România şi să lăsăm campania electorală  doar pentru lunile în care va veni ea, oficial. Anul acesta, să facem legi bune pentru România, pentru că  într-o Europă tulburată de conflicte sociale şi ideologice periculoase, noi ne avem pe noi şi pe cei care cred, ca şi noi, în valorile democratice şi europene. Am asistat la un dialog nefericit, pe care nu îl redau, între doi parlamentari care se acuzau că şi-au furat ideile”, a completat Ciucă.

El a mai spus că viitoarea echipă de miniştri este pregătită să guverneze bine şi responsabil România şi îi invită pe colegii din Parlament să acorde încrederea asupra programului de guvernare şi listei noului Executiv.

„Dragi colegi, dacă sunt bune ideile pentru români, important e ca ele să producă efecte. Hai să le spunem de la această tribună şi să punem Guvernul să le pună în practică, nu să ne certăm pe cine a fost mai deştept. Eu personal vă asigur că toate aceste obiective pe care le-am spus mai devreme şi multe altele cuprinse în programul comun de guvernare vor fi susţinute la nivelul coaliţiei PNL-PSD, la nivelul Parlamentului şi la nivelul Guvernului. Aşadar, din toate aceste motive şi din considerentul că avem în faţă o echipă de miniştri pregătită să guverneze bine şi responsabil România, vă invit să votaţi pentru acordarea încrederii Parlamentului asupra Programului de Guvernare şi a întregii Liste a noului Executiv. Folosesc acest prilej pentru a îi mulţumi domnului preşedinte al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, pentru asumarea responsabilităţii de a conduce Guvernul României şi pentru sprijinul şi colaborarea pe care mi le-a acordat pe timpul cât am exercitat funcţia de Prim-ministru. Aceleaşi mulţumiri merg şi pentru domnul Kelemen Hunor care, de asemenea a avut o contribuţie foarte bună în desfăşurarea actului guvernamental. Aceleaşi mulţumiri merg şi pentru minorităţi”, a conchis Ciucă.

UPDATE 14:41

Liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat, în plenul reunit al Camerei şi Senatului unde va fi votat programul de guvernare şi lista Cabinetului Ciolacu, că ţara noastră a ajuns la acelaşi nivel cu Portugalia şi Ungaria la puterea de cumpărare a populaţiei, fiind la la 77% din media Uniunii Europene, anul trecut şi consideră că România va ajunge la 80% din media UE în intervalul 2024-2025, aşa cum s-a angajat liderul PSD Marcel Ciolacu. „Cred cu tărie că vremea mineriadelor politice, a urii între partide a trecut”, a completat preşedintele liberalilor.

„Daţi-mi voie să folosesc acest prilej pentru a le mulţumi încă o dată membrilor cabinetului pe care l-am condus şi care şi-a încheiat mandatul la începutul acestei săptămâni şi să vă mulţumesc, dumneavoastră, tuturor membrilor Parlamentului, pentru modul în care aţi sprijinit activitatea Guvernului în acest an şi jumătate. Votul de astăzi are câteva semnificaţii importante. Prima dintre acestea este că, prin acest vot asigurăm stabilitatea politică şi de guvernare, într-un context marcat de provocări multiple: sociale, economice, de securitate. România este nu doar într-un spaţiu proxim războiului, dar este ţara membră a Uniunii Europene care are cea mai mare frontieră cu Ucraina. Din acest context extrem de complex şi de sensibil, reiese şi enorma responsabilitate pe care o avem faţă de cetăţenii români, dar şi faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi NATO. Dar aş vrea să lămurim un lucru. Stabilitatea despre care vorbim şi pe care am construit-o noi, ca români, în fiecare zi, nu e sinonimă cu încremenirea într-un proiect. Ea înseamnă, de fapt, baza solidă pentru dezvoltarea României. Şi am să revin asupra acestor premise de dezvoltare sănătoasă a ţării”, a afirmat Nicolae Ciucă, de la tribuna Parlamentului.

El a adăugat că o altă semnificaţie a votului de astăzi este continuarea unei guvernări responsabile şi eficiente pentru România.

„În pofida dificultăţilor şi crizelor cu care ne-am confruntat din noiembrie 2021 şi până astăzi, România a mers înainte şi s-a dezvoltat. Iar rezultatele guvernării pe care am avut cinstea să o conduc sunt evidente şi susţinute de cifre. Astfel, în 2022 şi 2023 am avut o creştere economică robustă, în medie de peste 5% pe an. De asemenea, am reuşit să reducem pe cât posibil decalajele de dezvoltare faţă de celelalte ţări membre ale Uniunii Europene. Vă reamintesc PIB pe locuitor în România, calculat la paritatea puterii de cumpărare, a ajuns în 2022 la 77% din media Uniunii Europene. Astăzi, România este la un nivel cu Portugalia şi Ungaria la puterea de cumpărare a populaţiei. Şi cred că vom ajunge la 80% din media UE pentru intervalul 2024-2025, dacă aşa cum s-a angajat domnul Marcel Ciolacu, guvernarea va reuşi să îşi menţină obiectivele şi liniile de efort pentru îndeplinirea acestora. Mai simplu spus: românii îşi vor putea permite mai multe lucruri în raport cu veniturile lor decât în prezent, similar cu concetăţenii lor din mai multe state ale UE. În altă ordine de idei, investiţiile nete în economia românească au depăşit 150 de miliarde de lei în 2022”, a completat Ciucă.

Acesta a vorbit despre situaţia economică bună a României.

„Eu ştiu că atunci când vorbeşti de miliarde sau de statistici, pe mulţi oameni rişti să îi pierzi pentru că ei trăiesc cu mii de lei. Dar aceste sume mari nu au rămas pe hârtie. Ele produc efecte concrete. Ele merg către construcţia de drumuri şi de căi ferate, către Educaţie, Sănătate şi Energie. Fără ele economia descreşte şi dispar şansele să produci bani pentru categoriile care azi merită acele salarii ca afară. Dacă tot mă refer la sume mari, trebuie să amintesc că am crescut gradul de absorbţie a fondurilor europene la 75,1% deja la nivelul lunii martie 2023. Şi avem şansa ca România să ajungă la un nivel de absorbţie a fondurilor europene de 95% la sfârşitul anului 2023. Asta în condiţiile în care ţări, altă dată considerate mai avansate ca noi, nu au reuşit asemenea performanţă. Pentru acest lucru vreau să le mulţumesc tuturor angajaţilor din România care au pregătit documentaţii şi tuturor antreprenorilor care au depus proiecte europene. Dumneavoastră, cei din administraţia centrală şi locală şi antreprenorii din toate domeniile, care aţi pregătit şi depus proiecte creative, aţi adus în România peste 11 miliarde de euro în anul 2022”, a mai explicat Ciucă.

El a mai spus că PNL şi PSd au reuşit creşterea sustenabilă şi constantă a pensiilor, în ultimele trei ani ele au crescut cu 41%.

„Totodată, am reuşit să creştem într-un mod sustenabil şi constant pensiile. În ultimii trei ani acestea au crescut cu 41 la sută. Am crescut şi alocaţiile şi indemnizaţiile pentru persoanele vulnerabile şi am compensat facturi la energie într-o perioada foarte dificilă. Pe baza acestei stabilităţi, care a permis dezvoltarea economică, am putut majora şi în 2022, şi în 2023 salariul minim. Şi acesta va creşte în continuare. De asemenea, am reuşit să identificăm soluţia pentru creşterea salariilor profesorilor de la 1 iunie, respectiv majorarea lor cu 50 la sută de la anul. Pe lista realizărilor guvernării pe care am asigurat-o putem trece şi demararea unor reforme importante, cum ar fi cea din justiţie, care a dus la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi cea din Educaţie, care urmează să modernizeze sistemul de învăţământ şi să crească nivelul de pregătire a viitoarelor generaţii. Sigur, lista poate continua, dar mă opresc aici pentru că ceea ce contează este cât de multe lucruri mai avem de făcut de acum încolo”, a mai declarat liderul PNL

Acesta a mai precizat că o a treia mare semnificaţie a votului de astăzi este implementarea rotativei la guvernare, convenite în noiembrie 2021.

„Este un act politic fără precedent în România. Un act care va marca şi o schimbare de mentalitate la nivelul clasei politice: a venit vremea colaborării dincolo de ideologii pentru dezvoltarea României, pentru binele fiecărui român. Şi iată că, deşi se dădeau trei luni şanse de viaţă guvernării PNL-PSD-UDMR, azi punem în practică deja a doua parte a ei, după mai bine de un an şi jumătate. Eu cred cu tărie că vremea mineriadelor politice, a urii între partide a trecut. Este vremea măsurilor şi soluţiilor pentru oameni sub culorile drapelului României, nu ale partidelor”, a mai explicat Nicolae Ciucă.

UPDATE 13:08

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat, în plenul reunit de joi în care a prezentat programul de guvernare, că susţine ferm eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi consideră că aceasta e singura soluţie care să confere legitimitatea de a tăia apoi toate pensiile speciale.

„A venit timpul ca România să fie acea ţară pe care ne-o dorim toţi! A venit timpul ca România să fie o ţară mai puternică şi mai unită. Dar, pentru asta, trebuie să avem instituţii puternice! Guvernarea trebuie să fie pentru toţi românii, nu împotriva cuiva sau a ceva. Nu poţi să ai o guvernare bună dacă împarţi România în două: una de stânga, una de dreapta, una bună şi una rea, una rurală şi una urbană.  Există o singură Românie şi ea trebuie să aibă un singur guvern pentru toţi cetăţenii! Iar acela trebuie să fie Guvernul României! Trebuie să fim responsabili în faţa românilor care au dat dovadă de multă putere în aceste momente grele. Românii au înfruntat o pandemie, iar acum se luptă cu inflaţia şi cu preţurile. În toate aceste crize, românii au demonstrat rezistenţă şi curaj. Şi au rămas fermi. Aşa cum au făcut-o mereu de-a lungul istoriei! În faţa lor, noi, toţi liderii politici din această sală, trebuie să ne înclinăm. Suntem aici datorită oamenilor, niciodată invers! Şi suntem aici pentru a lucra pentru ei! Suntem aici pentru a pune oamenii înaintea politicii. Şi nu avem voie să pierdem timpul cu propriile drame politice atunci când românii suferă. PSD a demonstrat deja că înţelege aceste lucruri. Am renunţat la interesele proprii şi am întins o mână PNL atunci când timpurile istoriei au cerut asta. Am format această mare Coaliţie pentru stabilitatea României în vremuri grele”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit de joi al Parlamentului.

„Vă garantez că voi trata întotdeauna cu respect liderii politici ai acestui partid, care au servit ţara cu adevărat, la fel cum voi simţi doar indiferenţă faţă de cei care au crezut că România este un cazino în care se pot juca cu banii românilor”, a mai spus Ciolacu.

„PSD nu va şovăi niciodată să spună ceea ce gândeşte şi ce credem că este bine pentru România. Dar asta nu înseamnă că nu vom lucra în fiecare zi cu partenerii noştri pentru a asigura o guvernare responsabilă şi eficientă. Această coaliţie a demonstrat în ultimele 18 luni că poate obţine rezultate. Am stabilizat ţara în cel mai greu moment din ultimii 20 de ani. Programele Sprijin pentru România au protejat populaţia şi economia în faţa crizelor! Am plafonat preţurile la energie şi gaze. Am venit cu un pachet social pentru românii cu venituri mici şi pentru pensionari. Am crescut salariul minim şi pensiile. Şi am întors 6% din PIB în economie, adică de 3 ori mai mult decât în guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021. Trebuie să continuăm în direcţia bună! Când vorbim despre România, trebuie să privim dincolo de liniile de partid!”, a completat liderul social-democraţilor.

Acesta a mai spus că se angajează să lucreze „cu fiecare dintre dumneavoastră, indiferent de partid”.

„La fel cum mă angajez ca, pentru binele României, să stabilesc parteneriate reale cu sectorul privat, societatea civilă, sindicate şi mediul academic! Orice viziune pentru naţiune începe prin a le oferi oamenilor mai multă demnitate. Mai mult respect. Şi mai multă empatie pentru problemele lor. Stă în puterea noastră să astupăm prăpastia uriaşă de încredere care este astăzi între clasa politică şi cetăţeni! Şi vom reuşi asta dacă vom începe cu reducerea cheltuielilor statului. Am vrut ca prim-ministru să am un Guvern cu mai puţine ministere. Am redus numărul de ministere şi vom reduce şi numărul secretarilor de stat. În acest Guvern vor rămâne doar oamenii care muncesc! Trebuie să reducem risipa! Şi cred că acest nou Guvern trebuie să îşi asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetăţenilor ca aparatul de stat să fie înţesat cu speciali. La fel cum trebuie, împreună, să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce priveşte pensiile speciale! Este poate cea mai grea reformă, care a rupt cel mai mult societatea. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, atunci trebuie să înţelegem că nu mai putem avea două categorii de cetăţeni: unii normali şi unii speciali. Toţi suntem români!”, a mai precizat Ciolacu.

El i-a anunţat pe aleşi că susţine ferm eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

„Înainte de a-mi da votul, vă anunţ – Susţin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluţie pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Şi vreau ca Parlamentul să fie alături de mine şi de Guvern! Să reuşim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea şi să luăm banii din PNRR!”, a conchis liderul PSD.

UPDATE 12.30

Ședința Camerelor reunite a început. Şi-au anunţat prezenţa 418 parlamentari din 465. Premierul desemnat Marcel Ciolacu prezintă programul şi lista Guvernului.

„O viziune pentru națiune înseamnă să nu uiți poporul pentru care lucrezi și pentru care servești. Întreaga lume e zguduită de probleme, vremurile idilice în Europa și în lume a trecut. Azi vorbim de o luptă crâncenă a valorilor. Extremismul pune democrația sub presiune, iar regimurile totalitare invadează vecinii. Tensiunile sociale cresc și am văzut cum diferite categorii sociale au coborât în stradă.

Sunt multe responsabilități și sunt grele, dar a fugi de responsabilitate nu e o opțiune pentru mine. Fuga nu e în ADN-ul PSD. Îmi asum un program și o echipă cu care să depășim provocările. Vin dintr-un partid care și-a asumat cele mai grele provocări: tranziția grea și aderarea la UE.

Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi. Nu sunt perfect sau fără frică de Dumnezeu sau fără de păcat. Sunt om. Nu mi-e frică de greutăți și ca premier voi face tot ca niciunui român să nu-i mai fie frică de ziua de mâine, de educația și sănătatea celor dragi.

România reală nu e pe rețelele de socializare, ci a celor care muncesc din greu zi de zi.

În anul 2023, profesorii nu trebuie să-și strige nevoile și disperarea pe străzi. Din anii 90 acest stat nu și-a onorat contractul social. Suntem aici din cauza greșelilor de 30 de ani.

Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine. Ca premier voi livra la milimetru ce am promis, iar cea mai mare garanție e că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi soluțiile corecte împreună cu profesorii. Acest guvern e gata să facă dreptate dascălilor. Acesta e angajamentul meu ferm.

România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia Bac-ul, nu trebuie să aibă profesori care iau 2 și 3 la titularizare.

Primul pas va fi ca salariul debutantului să pornească de la salariul mediu brut pe economie. Orice viziune pentru națiune se construiește doar punând educația pe primul loc.

Am format această mare coaliție pentru stabilitatea României, în vremurile cele mai grele.

Trebuie să reducem risipa și acest Guvern trebuie să-și asume cu mult curaj legea cumulului pensiei cu salariul la stat. E nedrept ca aparatul de stat să fie înțesat cu speciali.

Așa cum trebuie să facem o dată pentru totdeauna reforma pensiilor speciale. Nu mai putem avea două categorii de cetățeni: unii normali și unii speciali.

Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. E singura soluție pentru a avea legitimitate pentru a tăia apoi toate pensiile speciale.
”, a spus Ciolacu de la tribuna Parlamentului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *