VIDEO|Eurodeputatul Daniel Buda a mers în Ucraina pentru a duce un ajutor umanitar: ”Trebuie să fim solidari”

Războiul din Ucraina nu este doar despre ei, ci este ”războiul nostru, al tuturor, deoarece este vorba despre valorile noastre călcate în picioare de Putin”, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) într-o relatare ”dincolo de statisticile seci”.

Acesta a trecut duminică granița în Ucraina ”pe la Halmeu pentru a fi acolo unde se scrie o parte a istoriei”.

”13 Martie, o zi care cu siguranța nu va fi uitată! A fost ziua în care trebuia sa trec dincolo de statisticile seci sau dincolo de ecranele televizoarelor ori mediul online! Trebuia sa văd! Și așa am trecut azi în Ucraina pe la Halmeu pentru a fi acolo unde se scrie o parte a istorie! Acolo unde poți vorbi cu oamenii dezrădăcinați de locurile natale dar și cu cei care <<încă>> sunt la ei acasă!  Era nevoie de asta pentru că suferința e greu de perceput de la distanță! Iar deciziile trebuie mereu ancorate în realitățile indiscutabile ale momentului! Împreună cu Adrian Cozma, deputatul PNL de Satu Mare si președintele organizației județene am trecut vama pe la Halmeu! Daniel Starr din California împreună cu alți prieteni a fost unul dintre sponsorii cu greutate care a contribuit la susținerea materială a transportului  umanitar!”, a detaliat Daniel Buda.

Eurodeputatul a descris imaginile pe care le-a văzut în drumul său spre Vinogradov și care întregesc imaginea crizei umanitare.

”Am ajuns în vama unde am vizitat corturile voluntarilor din zonă! Lumea zâmbitoare , atât cât putea fi și  dornică să ajute! Tocmai trecuse un autocar cu 30 de copii spre Tg Mureș și totul decursese atât cât se putea de bine! Erau de toate în corturi, mâncare, dulciuri, jucării! Tristă priveliștea gândindu-te la vremurile în care trăim și totuși te bucurai când vedeai atâta solidaritate din partea semenilor! Punctul vamal era atent coordonat de comandantul Babis, un om și jumătate care a gestionat un flux de 2500 de persoane pe zi, într-un spațiu destul de strâmt! Acum era destul de liniște! Trecem la zona ucraineană unde știam că avem ceva de așteptat! Nu a trecut mult timp și vedem ceea ce știam că există dar nu văzusem în realitate! Bunica cu fiica, 2 nepoțele și …două plase mari de rafie! Atât le rămăsese după o viață întreagă! Începi să conștientizezi că nu-i de glumă! Mai încolo vezi o altă <<jumătate>> de familie în aceeași formulă! Mama, bunica, nepoți trecând pe jos spre o direcție necunoscută! Trecem de tabla cu Ucraina, facem o poză mai mult să ne convingem pe noi că ne ducem cu adevărat într-o țară aflată in război de unde mulți pleacă! Din fericire vedem că sunt multe mașini cu ajutoare umanitare care merg încolo! Numai că și Ucraina e mare”, a oferit detalii Buda.

Ajuns în orașul de destinație,  primul popas pe care l-a făcut a fost la ”biroul celor două deputate din partidul lui Zelenski care coordonează zona”.

”Discutăm mult despre condițiile actuale, cauze, efecte, soluții! Uciderea civililor și mai ales a copiilor e mereu adusă in discuție de cele două doamne deputat , Anastasia Radina și Roksolana Pidlasa! Dar o să revenim asupra temelor dezbătute! În același timp sosește directorul unui centru de refugiați care tocmai comunicase că azi au reușit sa asigure celor 250 de persoane adulte doar masa de prânz! Copiii au avut trei mese dar nu se știe pentru cât timp vor mai avea! Suntem conduși la internat unde directorul, văzând ce am transportat s-a bucurat de parcă era mâncarea pentru familia lui! Stăm de vorbă cu o mamă și două fete! Sunt din Kiev și nu vor să plece nicăieri!  Spun că rămân aici și vor vedea ce vor face în continuare! În alte camere copiii care până mai ieri se jucau în curtea școlii, azi dărâmată de bombele rusești încearcă să uite de coșmarul zilelor trecute”, a mai spus europarlamentarul.

În încheierea relatării sale, Daniel Buda a făcut apel la solidaritate.

”Consternarea, neputința sau disperare se citește pe fața tuturor! Suntem duși într-o sală unde spun că au mai rămas ultimele 50 de locuri! Ajuns aici, privind imensitatea de saltele, te ia cu friguri, gândindu-te că poate mâine, în acest loc oamenii se vor călca pe picioare! Ne despărțim de gazdele noastre cu inima strânsă, gâtuiți de emoție, privind neputincioși cum îi lăsam parcă să își ducă crucea ! Doar că noi toți, trebuie să fim solidari cu ei! Războiul din Ucraina nu este doar despre ei! Este războiul nostru, al tuturor, deoarece este vorba de valorile noastre călcate în picioare de Putin, care trecând peste Ucraina, cu siguranță nu se va opri”, a conchis europarlamentarul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *