WSJ: Vaccinurile Covid-19 sunt legate de modificările ciclului menstrual

Un nou studiu arată că ușoare modificări ale duratei ciclului pot urma vaccinării, potrivit The Wall Street Journal.

De când a început anul trecut imunizarea pe scară largă împotriva Covid-19, medicii și cercetătorii din domeniul medical au primit rapoarte despre crampe dureroase, întârzieri ale menstruației și alte modificări ale ciclurilor menstruale în rândul celor care au fost vaccinate. Acum, cercetările confirmă faptul că vaccinurile pot afecta ciclurile menstruale, un studiu recent legând vaccinarea de o ușoară creștere a duratei ciclului menstrual.

„Este liniștitor faptul că este mic”, a declarat Alison Edelman, profesor de obstetrică și ginecologie la Oregon Health & Science University și unul dintre cercetătorii care au realizat studiul, despre efectul vaccinurilor asupra ciclurilor menstruale. „Este, de asemenea, validant pentru persoanele care au experimentat-o.”

Pentru studiu, publicat pe 5 ianuarie în revista Obstetrics & Gynecology, cercetătorii au urmărit șase cicluri menstruale a aproximativ 4.000 de subiecți ai studiului care au primit vaccinul Pfizer Inc. – BioNTech SE, Moderna Inc. sau Johnson & Johnson sau care nu au fost vaccinați. Aceasta a arătat că ciclurile au fost prelungite în medie cu mai puțin de o zi după o doză de vaccin, sau cu până la două zile pentru persoanele care au primit două doze în cadrul unui singur ciclu.

Vaccinarea nu a fost legată de o modificare a duratei menstruației și nici nu au fost modificări menstruale mai frecvente cu vreun anumit vaccin.

Constatările studiului par să arate că întreruperea ciclurilor a fost temporară, a declarat Dr. Edelman, adăugând că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru. Constatările nu au ridicat probleme de sănătate în legătură cu vaccinarea, a spus ea.

„Pana la urma s-a confirmat ca vaccinul poate deregla ciclul menstrual. De aceea reiterez, ce spune si Carta drepturilor fundamentale a UE, ca orice produs medical trebuie luat de persoana in cauza in urma unui consimtamant liber si corect informat”, explică europarlamentarul Cristian Terheș PNȚCD.


Articolul integral click pe link: https://www.wsj.com/articles/covid-19-vaccines-linked-to-menstrual-cycle-changes-11643902386?mod=e2fb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *