188 de ani de la lui George Pop de Băsești


🇷🇴 Sălăjenii și maramureșenii l-au omagiat împreună pe „Bătrânul Nației”, George Pop de Băsești, la împlinirea a 188 de ani de la naștere.

🌸 Marți, 1 august, în Băsești, localitatea natală a marelui patriot român, Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Sălaj și Primăria Băsești au organizat un eveniment cultural de evocare și cinstire a memoriei celui care a fost președinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1918.

📌 Prezent la eveniment, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj, a afirmat: „Este o zi încărcată de emoție și de bucurie pentru că, iată, la mai bine de 30 de ani de la Revoluție, George Pop de Băsești devine un liant pentru județele noastre. Este pentru prima dată când marcăm împreună, sălăjeni și maramureșeni, nașterea Bătrânului Nației Române. Să ne lăsăm pătrunși, cu toții, de recunoștința deplină față de tribunul de la Băsești, față de cel care, prin lumina minții și focul aprins al patriotismului său, a căutat să țină la distanță cucuta urii și a dezbinării dintre naționalități. George Pop de Băsești a fost un neobosit luptător pentru drepturile românilor de pretutindeni și una dintre fibrele întemeietoare de destin românesc întregit, numit România Mare”.

🏅 În același context, președintele CJ Sălaj a acordat post-mortem distincția Soarele Sălăjean Bătrânului nației, George Pop de Băsești, „în semn de recunoștință veșnică pentru virtuțile sale morale, stăruința și statornicia de a birui ispitele venite asupra românilor ardeleni, în devenirea și durarea lor de-a pururea”. Distincția va fi expusă în Casa Memorială de la Băsești.

👥 Din delegația sălăjeană participantă la manifestarea de la Băsești, au mai făcut parte primari, elevi, reprezentanți ai armatei, ai Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și ai Bisericii Greco-Catolice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *