Candidatul PSD, Romeo Sabou își prezintă planul electoral pentru Șimleu Silvaniei
Tânărul economist Romeo Sabou vine în fața șimleuanilor cu un plan pentru dezvoltarea orașului de sub Măgura.
Romeo Sabou răspunde prin acest plan și la întrebările de ce candidează pentru funcția de primar, de ce are sprijinul total al celorlalte două administrații de oraș de succes din Sălaj – Zalău și Jibou -, de ce are susținerea deplină a deputatului Florian Neaga pentru a da perspectivă Șimleului.
„Sunt multe motive care m-au adus în postura de candidat pentru a fi primarul orașului nostru. Am fost opt ani consilier local și am văzut cum potențialul orașului Șimleu Silvaniei este sabotat de executivul Primăriei, spre paguba locuitorilor, care nici nu știu câte lucruri s-ar fi putut face, dacă s-ar fi vrut, care trag ponoasele unei periculoase rămâneri în urmă față de celelalte orașe ale Sălajului.
Faptul că Șimleul a rămas la finalul anului trecut cu peste 2 milioane de euro neutilizați – pentru că administrația nu a vrut să-i cheltuie în favoarea șimleuanilor, nu a făcut proiecte ca să utilizeze banii primiți de la guvern -, este numai unul din exemplele care te lasă fără cuvinte.
Sunt multe lucruri de făcut în orașul în care locuim. Expun deocamdată șimleuanilor doar o listă de priorități, de care mă apuc imediat ce voi deveni primar, pentru că sunt lucruri de mare utilitate pentru standardul de viață din Șimleu și realizabile în regim de urgență”, transmite Romeo Sabou – candidatul PSD la funcţia de primar al orașului Șimleu Silvaniei.
1. Platformă industrială – Punem de îndată la dispoziția firmelor doritoare teren corespunzător pregătit, cu utilități asigurate. Ceea ce înseamnă locuri de muncă, salarii. Înseamnă că mulți șimleuani nu vor mai fi constrânși să facă naveta la Nușfalău sau la Zalău. Înseamnă creștere economică pentru oraș. Jiboul are de mult un astfel de parc industrial, este plin de întreprinderi, iar administrația de acolo face acum planuri să îl extindă. Se poate la Jibou, înseamnă că la Șimleu Silvaniei se poate și mai bine.
2. Extinderea intravilanului – Este o nevoie căreia trebuie să îi dăm curs cât mai repede, pentru construcții noi cu costuri rezonabile, pentru dezvoltare. Orașul nu poate crește acum, este înghesuit, se sufocă, trebuie să îi dăm perspectivă.
3. Construirea șoselei de centură – Un prim tronson, realizabil imediat, va fi între drumul județean 108F, din zona Simex, prin zona pășunii, până în drumul național 1H, în zona restaurantului Randra. Șimleul scapă dintr-o dată de mult trafic, mai ales trafic greu, care nu ar avea ce căuta în oraș, dar trebuie să treacă pe aici pentru că nu există altă rută spre Nușfalău. Al doilea tronson va fi cel care va continua din DN 1H spre Bic, până în zona Broscărie, iar orașul nostru va scăpa de tot de traficul greu. Centura este una din căile spre civilizație, pentru un oraș aranjat și liniștit.
4. Reabilitarea blocurilor trebuie făcută în ritm mai alert. Șimleuanii au doar de câștigat, pe bani de la Uniunea Europeană. Și este o mare dezamăgire că aspectul orașului nu a câștigat încă în estetică din aceste proiecte pe bani europeni, pentru că izolarea blocurilor de locuințe s-a făcut prea lent și, lângă un bloc anvelopat, două stau cu fațade puternic degradate. Orașul arată știrb, lucru de corectat imediat.
5. Cetatea Bathory – Unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului este într-o stare de degradare nepermisă. În loc să fim mândri de un astfel de simbol, ne este rușine când cineva vine să ne viziteze obiectivele turistice. Vom corecta în foarte scurt timp aceste lucruri, vom putea arăta că Șimleul își respectă trecutul și își construiește viitorul.
6. Infrastructură – Orașul este acum dezorganizat, lucru ușor de corectat, cu investiții mici, prin crearea de sensuri unice și amenajarea de locuri de parcare pe spațiile obținute astfel. Se impun amenajări în cartiere. Efortul este minim din partea administrației. Pistele de biciclete vor fi parte din infrastructură peste tot, până în localitățile aparținătoare – Cehei, Pustă și Bic.
7. Extinderea rețelei de gaz în tot orașul, inclusiv în localitățile aparținătoare. Rețeaua de gaz a fost concepută greșit, subdimensionată. Iar un Șimleu fără gaz în 2021 este de neconceput. Toți șimleuanii vor beneficia rapid de acces la gaz.
Aici amintesc cu o mare subliniere și că rețeaua de canalizare trebuie urgent pusă la punct și extinsă astfel încât să acopere tot orașul.
8. Construirea de creșe este o prioritate și trebuie să profităm că Ministerul Dezvoltării are acum un program pentru finanțarea construirii de creșe în toată țara, prin Compania Națională de Investiții. Șimleul trebuie să se înscrie imediat cu propuneri, nu ne permitem să ratăm o astfel de oportunitate, când noi nu avem creșă în oraș, o nevoie cunoscută.
Și Căminul de pe Horea are nevoie de o reabilitare ca la carte. Este subdimensionat pentru câți copii primește în prezent, blocul alimentar este cu probleme, circuitul în spălătorie trebuie corectat. Este vorba de copiii noștri, condițiile trebuie să fie perfecte.
9. Parcurile de joacă pentru copii au nevoie de mobilier nou, modernizat, la standardele de acum. Cel existent este degradat și prezintă pericole pentru copii. Șimleuanii sunt dezamăgiți pe bună dreptate și postează pe facebook exemplele parcurilor de joacă făcute ca la carte în alte localități.
10. Skatepark – Construirea unui skatepark, unde toți cei cu biciclete, role, skateboard-uri să se poată desfășura în voie a devenit o urgență și este obligatoriu. Copiii din Șimleu s-au organizat deja și au cerut un astfel de loc al lor, după modelul altor localități. Ar fi o rușine prea mare să nu le satisfacem rapid dorința.
11. Sportul în Șimleu – Stadionul are nevoie de reamenajări consistente, iar o bază polisportivă în care copiii să practice sportul care le place este un minim pentru a ne putea numi oraș civilizat.
Un bazin de înot poate fi construit în zona Broscărie, care trebuie recâștigată ca zonă de agrement.
12. Malul Crasnei este locul potrivit pentru amenajarea unui spațiu de promenadă și a unei piste de alergare. Șimleul poate căpăta ușor ținuta unui oraș dezvoltat, frumos. Trebuie să îl punem în valoare și să ne mândrim că este orașul din Sălaj cu cea mai bogată istorie, bine conservat, dar din păcate nevalorificat la potențialul lui. Lucru pe care îl schimbăm!