Președintele ACOR Sălaj, Ioan Roșan, a transmis propuneri legislative secretarului de stat în MADR, Cățean

Sâmbătă, 22 mai, președintele ACOR Sălaj, Roșan Ioan – primarul comunei Valcău de Jos a participat la invitația dl. deputat Alin Prunean, la o întâlnire a fermierilor și agricultorilor sălăjeni cu George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, întalnire ce a avut loc în Amfiteatrul din Parcul Central Zalău.

Cu acesta ocazie liderul primarilor din Sălaj, Ioan Roșan, adus în discuție unele probleme privind accesarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană, reducerea subvențiilor la animale și culturi (ANT) și i-a înmânat reprezentantului Guvernului mai multe propuneri care vizează direct Ministerul Agriculturii și nu numai.

1. Alocarea de sume în vederea creșterii subvențiilor pentru animale și cultură vegetală (ANT.)

2. Modificarea Legii 231 din 2018 privind emiterea Titlurilor de Proprietate pentru terenuri aferente caselor se locuit din zonele necooperativizate, prin care sa nu se aplice cumulativ aliniatele (a,b,c) din art. 27.

3. Deblocarea imediată, de către ANCPI a notării posesiei pentru terenurile care nu sunt emise Titluri de Proprietate.

4. Simplificarea condițiilor privind vânzarea terenurilor din extravilanul localităților, conform Legii 17/2014 modificată în 2021, pentru suprafețe mai mici de 1 ha.

5. Susținerea crescatorilor de porcine din fermele familiale prin acordarea de subvenții directe sau prin lansarea unor măsuri finanțate prin PNDR sau PNRR, pentru respectarea noilor norme de biosecuritat econform Ordinului 24/2021.

6. Susținerea în Parlament a modificării Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, în sensul acordării indemnizației lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale se majorează cu până la 25% pentru proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile închieate cu asociațiile de dezvoltare intercomunitare în care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de contractant, pentru a stimula accesarea Fondurilor Europene.

În final secretarul de stat George Cățean a mulțumit tuturor pentru implicare și propuneri în vederea îmbunătățirii legislației ce vizează agricultura românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.