Bocșa se dezvoltă spectaculos pentru că are un primar care dacă e nevoie lucrează cot la cot cu muncitorii

În izvoarele documentare, satul Bocșa este mentionat în anul 1349 sub denumirea villa Baxa, iar în anul 1854 așezarea este cunoscută sub numele de Olah-Baksa sau Bocșa Română. Localitatea Borla a fost menționată în anul 1341, Câmpia în anul 1427 și Sălăjeni în anul 1954.

Primăria Comunei Bocșa este condusă de primarul Demyen Istvan din partea UDMR, aflat la al doilea mandat. Demyen Istvan are 38 de ani, este căsătorit și are doi copii. A absolvit Facultatea de Istorie la UBB Cluj și deține un master în domeniu.

Demyen Istvan face parte din noua generație de lideri care muncesc pentru a schimba percepția despre administrație, iar pentru acest deziderat a și creat un mod de lucru „nemțesc”. Concret, primarul Demyen Istvan nu are birou propriu, el a amenajat o masă open-space unde lucrează alături de colegii din primărie. În foarte multe situații Demyen istva a lăsat cămașa de primar și a îmbrăcat salopeta de lucru și a muncit cot la cot cu muncitorii la diverse șantiere.

Noul Consiiu Local Bocșa format din 13 consilieri locali are următoarea componență:

– 7 consilieri UDMR, 4 consilieri PNL, 1 consilier PSD, 1 consilier PNȚCD

Viceprimarul ales de către consilierii locali este Cosma Septimiu de la PSD, aflat la al doilea mandat.

Proiecte de investiții în execuție care se apropie de finalizare

Primarul Demyen Istvan a pus accent pe dezvoltare încă din primul mandat, când a reușit alături de colegi să demareze o serie de proiecte majore de investiții, care se apropie de finalizare și urmează să fie recepționate în cursul anului care vine.

1. Reabilitarea sediului de Primărie – finanțat prin PNDL 2 în valoare de 2,2 milioane lei este finalizat 90%, urmând a fi montat mobilierul și dotările prevăzute în proiect.

2. Reabilitare și dotare dispensar uman – finanțat prin PNDL 2  în valoare de 2,5 milioane lei este finalizat 90 %, urmează montarea mobilierului și dotarea cu echipamente medicale. În cadrul dispensarului uman vor funcționa doi medici de familie, o farmacie și un cabinet stomatologic.

3. Finalizare lucrări la rețeaua de canalizare, proiect finanțat prin PNDL 2 în valoare de 5,2 milioane lei. Proiectul a început în anul 2008, dar a fost abandonat de vechile administrații. Odată cu venirea lui Demyen Istvan la conducerea Primăriei Bocșa, proiectul a fost deblocat și urmează să fie finalizat în cursul anului 2022. S-au montat stațiile de pompare și au fost realizate branșamentele electrice și s-a construit o stație de epurare.

Cele două capele din Borla și Câmpia sunt finalizate

Primăria Comunei Bocșa a finalizat construirea a două capele mortuare cu bani de la bugetul local, amplasate la Borla și Câmpia. Cele două construcții noi urmează să fie recepționate în perioada următoare. Satul Bocșa are o capelă mortuară construită de enoriași. Primăria are în plan construirea unei capele și în localitetea Sălăjeni.

Fonduri europene pentru dotarea școlilor cu echipamente IT de ultimă generație 

Primarul Demyen Istvan a accesat fonduri europene în valoare de circa 800.000 lei pentru achiziționarea de echipamente IT, table inteligente, videoproiectoare, laptopuri și tablete pentru elevi, echipamente necesare în cazul în care cursurile se mută în mediul online.

Toate echipamentele au fost deja montate la cele două școli – Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu Bocșa și Scoala Gimnazială nr. 1 Borla.

În fiecare clasă au fost montate câte o tablă inteligentă interactivă, videoproiector cu ecran, router wifi, cameră web, totodată fiind refăcute instalațiile de internet. Fiecare elev a primit o tabletă, iar profesorii au primit laptopuri.

 

„Cu modestie o spun, din câte cunosc Bocșa este prima comună care a reușit să implementeze acest tip de proiect cu fonduri europene. Suntem în secolul 21 și era necesar să oferim elevilor tehnologia de ultimă generație. Pe lângă faptul că ușurează munca profesorilor, folosirea echipamentelor IT face ca, cursurile să devină mai interactive, mai interesante, iar tinerii vor dobândii și competențe IT prin folosirea acestor echipamente moderne”, transmite primarul Demyen Istvan.


De menționat este și faptul că în curtea Școlii Gimnaziale nr. 1 Borla, Primăria Bocșa a amenajat un zonă unde a montat mai multe aparate pentru fitness, cum doar la oraș mai vezi. Primăria Bocșa asigură sumele necesare pentru achiziționarea de materiale de protecție și dezinfectanți pentru toate unitățile de învățământ.

Grădiniță nouă la Borla cu fonduri europene prin POR

Primăria Comunei Bocșa a accesat fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2016-2020 pentru construirea unei grădinițe noi cu program prelungit în satul Borla. Proiectul se află în procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor, fiind depusă o ofertă. Proiectul Tehnic este finalizat, iar odată cu finalizarea licitației vor demara și lucrările. Valoare investiției este de 1,9 milioane lei.

Noua grădiniță care va fi contruită pe vechiul amplasament va avea 3 grupe, respectiv 60 de copii. Va fi o clădire complet nouă cu toate dotările necesare la ultimele standarde, curte amenajată, inclusiv teren de joacă.

Bugetul local este folosit la potențial maxim pentru obiective importante

 

Primăria Comunei Bocșa a realizat mai multe lucrări benefice comunității, folosind bani de la bugetul local:

  • – Reabilitare clădire baie comunală și transformată în spații de închiriat
  • – Reabilitare Căminul Cultural Bocșa – încâlzire centralizată pe combustibil solid
  • – Reabilitare Căminul Cultural Sălăjeni – construire grupuri sociale (WC) în interior
  • – Amenajare peisagistică în localitățile Bocșa și Borla, urmează Sălăjeni, Câmpia
  • – Asfaltare stradă din fața Primăriei, înlocuire podeț, betonare albie pârâu
  • – Refacere trotuare, șanțuri betonate la Școla Gimnazială S. Bărnuțiu și zona parcului S. Bărnuțiu
  • – Contract semnat pentru amenajare trotuare din centru Borla până la Gară
  • – Construire fântână arteziană cu apă potabilă în Borla lângă biserică
  • – întăbularea tuturor străzilor, pentru a accesa mai rapid fonduri
  • – actualizare PUG Bocșa, creșterea suprafaței de teren intravilan (în execuție)
  • – Se reface nomenclatura stradală (în curs de finalizare), fiecare stradă are nume și s-a renumerotat toate gospodăriile din comună. La final, Primăria Bocșa va deține o hartă digitală cu locația exactă pentru fiecare gospodărie
  • – extindere rețea de iluminat public cu becuri LED (capete de străzi sau străzi noi)
  • – extindere rețea electrică în Borla și Sălăjeni

Proiecte de viitor – aducţiune de gaz metan, asfaltarea străzilor şi construire cămin cultural

Autorităţile locale de la Bocşa pregătescu un Studiu de Fezabilitate pentru introducerea rețelei de gaz natular, asfel încât indiferent care va fi sursa de finanțare, fonduri europene sau guvernamentale, se vor putea depune proiecte de dezvoltare locală.

“Noi ştim că avem nevoie de introducerea gazului metan în comună pentru branşarea gospodăriilor. Dacă se vor finanţa astfel de proiecte şi noi intrăm în horă. Ar fi foarte benefic pentru populaţie”, este de părere Demyen Istvan.

S-a discutat în acest sens cu Transgaz şi cu firmele care elaborează studii de fezabilitate.  Astfel, trebuie să fie identificată o sursă de finanţare care să asigure sumele, în condiţiile în care măcar cheltuielile cu ramificaţia de la conducta principală în toate satele să fie acoperite de la bugetul local.

“Costul se ridică în jurul sumei de 2.000 de euro. Eu îmi cunosc comuna şi ştiu că aproximativ 400 de gospodării din totalul de 1.400 ar fi disponibili să achite această sumă”, a mai spus primarul Demyen Istvan.

20 de kilometri de drumuri și străzi asfaltate pe Anghel Salingny

Primăria Comunei Bocșa va depune două proiecte de investiții pe Programul Anghel Saligny pentru asfaltarea și modernizarea a 19 kilometri de străzi și drumuri comunale.

  1. Modernizare și asfaltare străzi în comuna Bocșa – 8 kilometri
  2. Asfaltare drumuri comunale în comuna Bocșa – 11 kilometri

Primarul Demyen Istvan depus o cerere de finanțare la Compania Națională de Investiții București (CNI) pentru construirea unui Cămin Cultural la Borla, o clădire nouă dotată cu mobilier, mese, scaune, scenă, grupuri sociale, care să fie folosită de cetățeni pentru spectacole, evenimente culturale, nunți, botezuri sau petreceri.

O echipă unită care are un singur obiectic – dezvoltarea comunei Bocșa

„Țin să menționez că toate aceste realizări au fost posibile datorită întregii echipe din Primăria Bocșa, ocazie cu care le mulțumesc pentru sprijinul acordat. Chiar dacă lucrările nu avansează după cum cetățenii și-ar dori, vreau să spun că birocrația ne oune piedici, dar asigur toți locuitorii comunei Bocșa că suntem permanent activi și lucrăm în folosul și pentru dezvoltarea comunei, urmărim orice oportunitate pentru a atrage noi investiții”, spune primarul Demyen Istvan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *