Peste 50% din deșeurile produse în Sălaj sunt reciclate datorită SMID, realizat cu 35 de miloane de euro

Sistemul integrat de management al deșeurilor (SMID) realizat eficient în Sălaj a devenit un model de inspirație pentru administrația brașoveană.

Administrația județeană din Sălaj a reușit să finalizeze cu succes proiectul de 35 de milioane de euro.

Gestionarea deșeurilor în județul Sălaj constă nu doar într-o groapă de gunoi, ci într-un sistem integrat, începând de la tratarea mecanico-biologică a gunoaielor, procesare, selectare, unitate de fabricare a compostului, transformarea și tratarea levigatului.

„Ne mândrim cu această investiție deoarece suntem printre puținele județe din țară unde funcționează acest SMID. Le-am adus în atenție colegilor dificultățile implementării unui astfel de proiect, dar și problemele birocratice de care ne-am bătut. Le urez succes colegilor de la CJ Brașov în implementarea proiectului lor privind gestionarea deșeurilor”, a declarat Robert Szilagyi, Vicepreședintele CJ Sălaj.

La Sălaj este în funcțiune un sistem S.M.I.D cu o tehnologie mai simplă, fiind proiectat în 2008-2010. CJ Sălajare ia în calcul o retehnologizare și derulează un proiect prin intermediul căruia vor accesa fonduri în cadrul aceluiași program POIM pentru a crește la un nivel tehnologic superior. Deși sistemul este mai simplu el funcționează foarte bine, în județul Sălaj s-a ajuns la un procent de reciclare de 50% din totalul deșeurilor.

C.M.I.D-ul  arată ca o fabrică, este echipat cu o stație de sortare, o stație de tratare mecano-biologică cu compostare cu sistem Gore Cover, o stație de biogaz și o stație de epurare.

Următoarele produse pot fi revalorificate rezultă în urma procesului tehnologic de prelucrare:
– deșeuri de plastic, hârtie, aluminiu și polistiren care vor fi reciclate;
– compost și pământ de flori care vor fi valorificate;
– apă, în urma procesului de epurare.
Stația de epurare fiind cu osmoză inversă, apa rezultată în urma procesului este tehnic curată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.