Șansă mare pentru Zalău să își construiască o identitate arhitecturală cu sprijin de la profesioniști de vârf
„Sunt bucuros că am identificat, într-un moment-cheie pentru Zalău, oportunități nebănuite ca orașul să-și asume o identitate arhitecturală coerentă, pe măsură ce se modernizează alert, se dezvoltă, se extinde”, transmite viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel.
Odată cu modernizarea de anvergură în care Zalăul e prins acum, conducerea Primăriei construiește și o viziune pentru viitorul arhitectural al Zalăului, așa încât să spună definitiv adio ținutei modeste, de oraș gri. Administrația locală vrea ca Zalăul să își regăsească prestanța de oraș istoric, cu un echilibru perfect între modern și trecut, între centrul istoric și cartiere, unde în perioada următoare este mult de lucru pentru reabilitare, și practic și estetic.
„Am profitat de prezența unor nume mari din arhitectura românească la Zalău, cu ocazia expoziției Bienalei de Arhitectură Transilvania 2021, ce a avut vernisajul vineri. I-am invitat pe acești profesioniști la o întâlnire la Primărie, să discutăm cu oameni care se pricep soluții concrete pentru cum punem cât mai bine în valoare Zalăul din punct de vedere arhitectural. Pentru că orașul trece printr-o perioadă de transformări mari și trebuie să avem o viziune de perspectivă, să rezulte un oraș frumos, dezvoltat armonios, să se regăsească în viitor ca nume important pe harta arhitecturii din Transilvania.
Mă bucur că nu am scăpat ocazia, pentru că se arată perspective foarte bune. Arhitecții, membri ai Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, al cărei președinte este Daniela Maier, mi-au făcut surpriza nemaipomenit de plăcută să își arate disponibilitatea maximă să susțină administrația pentru dezvoltarea echilibrată estetic a Zalăului. Și, ca în orice domeniu, alături de profesioniști de vârf ies lucruri foarte bune.
Îmi vine să subliniez repetat șansa Zalăului, acum când vor apărea fonduri europene consistente și pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu, ceea ce înseamnă că putem reda strălucirea clădirilor istorice cu arhitectura definitorie pentru capitala Sălajului și, cu ajutorul arhitecților, vom integra modernizarea în istoricul orașului și vom da Zalăului un viitor arhitectural de care să fim mândri”, spune viceprimarul Bălăjel.
Potrivit reprezentanților Primăriei Zalău, plăcerea discuțiilor cu acești profesioniști a fost și în faptul că au remarcat cu obiectivitate că dezvoltarea orașului este pe un trend bun, au apreciat în mod special proiectul reamenajării zonei Scala cu complexul arhitectural ce are în centru statuia lui Mihai Viteazu și s-au arătat dispuși să constitue grupuri de lucru și să aibă întâlniri periodice, în diferite formate, pentru a pune la cale o arhitectură fără scăpări pentru Zalău.
„Lucrurile despre care vorbesc sunt cu bătaie foarte lungă. E obligatorie o viziune pe termen foarte lung în dezvoltarea Zalăului pentru a-i conferi o nouă identitate prin armonizarea arhitecturală. Din orașul lipsit de simboluri, unde prea mult timp am avut ca reper important doar ceasul electronic de la Galeriile Meseș, Zalăul poate căpăta acel iz de burg, cu simboluri care să îl identifice corect. Pe lângă noua statuie a lui Mihai Viteazu ce se va ridica la Scala, platoul de marmură reconstruit va fi o piață de cu totul altă alură, strada Uniri ca stradă pietonală va fi un loc de promenadă deosebit, zona din fața clădirii Transilvania regândită, cu fântâna cu îngerași reconstituită la original… sunt prea multe ca să le pot enumera aici, dar vom reveni curând asupra subiectului arhitecturii Zalăului”, a conchis viceprimarul Mun. Zalău, inginer Teodor Bălăjel.