Europarlamentarul Daniel Buda PNL: „Patru noi programe de sprijin pentru producția românească!”

Lansarea a patru noi programe de finanțare pentru sprijinirea în agricultură și nu numai, au fost anunțate de către reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, anunță europarlamentarul sălăjean, Daniel Buda PNL&EPP.
Programele vizează finanțarea fermierilor și agricultorilor, companiilor de construcție, producția locală și activitățile de inovare.
Aceste programe noi vor fi complementare programelor IMM Invest, AGRO Invest, IMM Factoring și Prima Casă. Programele complementare sunt:
▶️ IMM PROD – urmărește finanțarea investițiilor investițiilor de către IMM-uri, inclusiv pentru Startup-uri, din zona urbană, va permite achiziția echipamentelor și utilajelor pentru alinierea obiectivelor de mediu, va încuraja creșterea capacității de producție, digitalizarea activității. Valoarea maximă a finanțării va fi de 10 mii de lei, respectiv maxim 5 mil de lei pentru creditele de capital de lucru.
▶️ RURAL INVEST – va asigura capital de lucru, refinanțarea creditelor fermierilor, achiziția de terenuri agricole, automatizarea și retehnologizarea pentru industria alimentară, capital pentru asigurarea independenței energetice a fermelor și a unităților de producție. Creditele oferite pentru acest program sunt de investiții și au o valoare maximă de 2 mil de lei.
▶️ GARANT CONSTRUCT – susținerea proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcții și susținerea proiectelor de investiții de scară mică pentru UAT-uri. Plafonul total al garanțiilor în 2022, este de 2.5 mld de lei, reprezentând 1.5 mld de lei pentru IMM-uri și 1 mld de lei pentru UAT-uri.
▶️ INNOVATION – sprijinirea proiectelor ce valorifică investițiile și inovațiile, susținerea activităților de export ale IMM-urilor, digitalizarea și cofinanțarea investițiilor strategice, brevete de inovare. Programul se adresează IMM-urilor din domeniul cercetării dezvoltării, cu scopul retehnologizării, asigurării lichidităților și pentru finanțarea investițiilor, acordarea de garanții neguvernamentale de până la 80% din valoarea finanțărilor IMM-urilor ce prestează activitate de comerț și servicii cu cifra de afaceri mai mica de 1.000.000 euro. În cazul creditelor de investiții, valoarea maximă a finanțării este de 5 mil de lei, iar pentru creditele pentru capital de lucru, valoarea maximă este de 2 mil de lei.
⬆️ Ministrul Agriculturii a anunțat de asemenea că a fost majorat bugetul pentru Programul AGRO Invest la 5 miliarde de lei. Acesta a declarant că sunt necesare politici publice coerente ce vizează integrarea materiei prime în industria alimentară, în zona de procesare și realizare de produse cu valoare adăugată, pentru care este nevoie de capital. Aceste măsuri au ca obiectiv creșterea accesului românilor la produse de calitate, la prețuri cât mai accesibile.
🖱️ Vă invit să accesați site-ul FNGCIM pentru mai multe informații: https://www.fngcimm.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *