Procurorii DNA Cluj au prins un sălăjean care în schimbul banilor promitea permise de conducere
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui inculpat – persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență în formă continuată,
– nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
I. În perioada 2017-decembrie 2018, inculpatul ar fi pretins și primit de la mai multe persoane diferite sume de bani pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra mai multor funcționari din cadrul unor persoane juridice de drept privat sau asupra unor funcționari publici (instructori auto din cadrul unor școli de șoferi, profesori de legislație rutieră, medici și psihologi din instituții medicale și cabinete psihologice, examinatori (polițiști) de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Maramureș și funcționari care eliberează cărți de identitate din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Baia Mare).
Concret, în schimbul sumelor de bani primite, inculpatul ar fi promis că va determina persoanele respective să-și încalce atribuțiile de serviciu specifice/să efectueze acte contrare atribuțiilor de serviciu, având, printre altele, ca finalitate:
– obținerea în mod fraudulos a unor permise de conducere auto sau a altor categorii de conducere auto,
– eliberarea în alte condiții decât cele legale a documentelor de identitate.
Pentru pretinsele „servicii”, inculpatul ar fi primit în total sumele de 49.459 euro, 7.500 lei și 200 lire sterline.
II. În cursul lunii decembrie 2018, inculpatul ar fi deținut fără drept o armă cu aer comprimat ce se încadrează din categoria armelor neletale, supuse autorizării.
În cauză, în vederea confiscării speciale, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Actualizare (07.12.2020):
În perioada 20-27 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat cu cinci persoane acorduri de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestora fiind reținută infracțiunea de cumpărare de influență.
În prezența avocaților, cei cinci inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– în cazul unuia dintre inculpați, 1 an și 8 luni închisoare cu executare și interzicerea și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 1 an și 8 luni de la executarea pedepsei, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
– în cazul celorlalți inculpați, 1 an și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalele Maramureș și Sălaj.
Actualizare (24.11.2021):
În data de 14 decembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.